Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tlenożerca Zobacz posta
    Tylko po co?
    bo na przykład zostały?
    Albo od analoga.

Domyślnie

Tylko po co? Czego nie ma w Nikorrach? Przeleciałem przez kilkadziesiąt obiektywów, zostałem przy siedmiu, a spróbować chcę jeszcze ze dwa-trzy.
    Pozdrawiam
    No przecież napisałem że nie ma np. 17 mm z shiftem.

Nie mierz wszystkich swoimi potrzebami. To tak jak ja bym powiedział - po kiego grzyba robią takie szkła jak 300/2.8, wydziwianie i przerost formy nad treścią - bo ja takich nie potrzebuję. Dla jednego dobrego szkła się zmienia system, wiele osób ci to powie - ba, wielu jest takich co do szkła dokupują body w zestawie bo muszą coś do niego z tyłu podczepić.
    Völkchlor

Domyślnie

Tylko po co? Czego nie ma w Nikorrach? Przeleciałem przez kilkadziesiąt obiektywów, zostałem przy siedmiu, a spróbować chcę jeszcze ze dwa-trzy.
    Pozdrawiam
    Bo mozna siedzieć w innym systemie? Przecież napisałem że nie ma np. 17 mm z shiftem.

Nie mierz wszystkich swoimi potrzebami. To tak jak ja bym powiedział - po kiego grzyba robią takie szkła jak 300/2.8, wydziwianie i przerost formy nad treścią - bo ja takich nie potrzebuję. Dla jednego dobrego szkła się zmienia system, wiele osób ci to powie - ba, wielu jest takich co do szkła dokupują body w zestawie bo muszą coś do niego z tyłu podczepić.
    Völkchlor

GL
    Gość

Domyślnie

Ja chyba też pójdę drogą dokupienia body do obiektywu. Poczekam aż się pojawi używka w dobrej cenie na którymś z bagnetów i to przesądzi sprawę. Znajomy wyrwał tego Vojtka z Allegro za 800 zł, więc da się.

Domyślnie

jeżeli zainteresowałeś się ME Super, to popatrz na nikona FG. Waga Pentaxa 445g, waga nikona 490 gram.
    Jak będziesz w Poznaniu, to mogę Ci do pomacania udostępnić.
    A bardzo fajne szkło manualne - 35/2 nikkora - można w okolicach 400-500 zł upolować.

Domyślnie

Mmmm FG ciekawa puszka, na mawet TTL blysku, takie uproszczone FA. Ale FG ma jedna nienaprawialna wade ... sciezki od swiatlomierza sa napylane na szkle i z czasem ulegaja wytarciu i nie ma do tego czesci zamiennych. Nie za wiele FG jest na rynku wtornym, a FG-20 lezy od metra. O FG-20 (plastik-fantastik) od razu zapomnij, lepiej kupic Nikona EM.

FG-20 w stosunku do FG zostal wykastrowany w progamu P, TTL blysku, korekcji ekspozycj.

Domyślnie

to ja żeby zrobić mały ferment wspomnę o innym szkiełku 40/2- Zuiko do OM Olympusa. kosztuje w prawdzie swoje, ale słusznie uzyskało status kultowego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    to ja żeby zrobić mały ferment wspomnę o innym szkiełku 40/2- Zuiko do OM Olympusa. kosztuje w prawdzie swoje, ale słusznie uzyskało status kultowego.
    Helios tez jest kultowy
    Völkchlor

GL
    Gość

Domyślnie

Nie wprowadzasz fermentu, OM-2 + Ziuko 40/2 to była moja pierwsza myśl, ale cena obiektywu bardzo szybko zweryfikowała ten pomysł. Olek ma też tę fajną cechę, że można odczepić od niego stopkę na lampę, której i tak bym nie używał. Niestety korpus jest tak ukształtowany, że pozostałe obiektywy nieprzyjemnie od niego odstają, a korpus sam w sobie jest niezbyt poręczny (subiektywnie) i też swoje waży. W tym systemie jest jeszcze amatorskie body OM-20, które jest znacznie lżejsze i ma śladowego gripa, więc może trzyma się też lepiej, ale jakoś mnie nie przekonuje.

A co do Heliosa, to on jest kultowy inaczej
    Ostatnio edytowane przez GL ; 27-01-2012 o 19:10

Domyślnie

Jeśli są tu praktyczni użytkownicy Olków, zapytam: jak płócienne migawki przezywają 30 lat?
    Męska intuicja mi podpowiada metalową nikonów, ale być może to tylko uraz starego szmaciano-zeniciarza ...
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów