Close

Strona 17 z 30 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 298

Wątek: Before - After

Domyślnie

Świetny wątek
    Może i ja się dołączę.
    Obróbka nie jest moją mocną stroną i rzadko kiedy udaje mi się uzyskać efekt jaki bym chciał.
    To jest taka moja pierwsza próba z poważnym retuszem.

To tak:
    wywołanie rawa w lightroomie - ocieplenie zdjęcia, podniesienie kontrastu.
    skopiowanie prawej części futra na lewą stronę i lekka modyfikacja, żeby za bardzo się nie rzucało w oczy.
    Poprawa cery łatką,
    Lekki blur metodą Scotta Kelby'ego,
    Podniesienie kontrastu,
    Zabawa dudge & burn,
    Dodatkowe ocieplenie zdjęcia,
    Dodanie szumu na cienie.
    Dodanie lekkiej mgiełki.

No to chyba wszystko, ale mogłem o czymś zapomnieć, bo większość zabiegów robiłem na czuje, bez składu i ładu
    Ostatnio edytowane przez fotodemon ; 21-12-2011 o 22:21
    Pozdrawiam,
    Damian

Oszczędny w słowach Awatar manski
    Miasto
    daleko od szosy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karol1981 Zobacz posta
    Może jaja nie ale skupiłem się na inny aspektach i zapomniałem i najważniejszym , juz się poprawia

Tak chyba lepiej
    czad
    ale opis poprosimy

p.s.
    to jest twój sposób na wakacje na polskim morzem?
    możesz się potem chwalić że ładne niebo i pogoda była...
    D90 +T17+50 2.8 +N35/1.8 +N18-105 +SB-900 +...D5100 +N18-105 (służbowy)
    Chciałbym umrzeć młodo dożywszy sędziwego wieku - Ashley Montagu

Domyślnie

Super watek... partio! Wiec i ja swoje 3 grosze wrzuce:

[SENTRAL][/Central]

Opis:
    Glownie poziomy i krzywe, nastepnie podbjanie kolorow (bo lubie), kadrowanie i wyostrzanie. Ot i cala filozofia!
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manski Zobacz posta
    czad
    ale opis poprosimy

p.s.
    to jest twój sposób na wakacje na polskim morzem?
    możesz się potem chwalić że ładne niebo i pogoda była...

Co ciekawe fotka z której wstawiłem niebo jest z tego samego dnia pogoda zmieniła się bardzo szybko.

A co zrobiłem w PS to głównie maski, krzywe w celu podbicia kontrastu, poziomy i w sumie tyle chyba, jak ktos zainteresowany to mogę plik psd wrzucić
    D3100 | 18-55 | Helios 44-2 |Velbon DF-60

Domyślnie

Możesz wystawić źródłowe zdjęcie? potrenował bym sobie obróbkę

Cytat Zamieszczone przez fotodemon Zobacz posta
    Świetny wątek
    Może i ja się dołączę.
    Obróbka nie jest moją mocną stroną i rzadko kiedy udaje mi się uzyskać efekt jaki bym chciał.
    To jest taka moja pierwsza próba z poważnym retuszem.

To tak:
    wywołanie rawa w lightroomie - ocieplenie zdjęcia, podniesienie kontrastu.
    skopiowanie prawej części futra na lewą stronę i lekka modyfikacja, żeby za bardzo się nie rzucało w oczy.
    Poprawa cery łatką,
    Lekki blur metodą Scotta Kelby'ego,
    Podniesienie kontrastu,
    Zabawa dudge & burn,
    Dodatkowe ocieplenie zdjęcia,
    Dodanie szumu na cienie.
    Dodanie lekkiej mgiełki.

No to chyba wszystko, ale mogłem o czymś zapomnieć, bo większość zabiegów robiłem na czuje, bez składu i ładu
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Podstawowa obróbka, opis poniżej w stylu obrazkowym. Zdjęcie innego użytkownika z forum - niestety kompletnie nie pamiętam czyje (przepraszam!). Do obróbki dostępny był NEF. Usuwania plamek kurzu już nie pokazuję. Linka do oryginału nie zamieszczam, bo nie mam takich praw - no chyba, że zgłosi się autor i sam to zrobi.

Przed:
    Po:
    Suwaczki (oryginalna temperatura z NEFa to 5400K, -11 tint):
    Maska dla piasku i sieci:

Domyślnie

I jeszcze jedno zdjęcie z forum nie mojego autorstwa, które trochę mnie zaskoczyło. NEF wrzucony pod obróbkę o ile dobrze pamiętam.

Przed:
    Po:

I na pierwszy rzut oka wydaje się, że wystarczy tylko balans bieli zmienić. Niestety okazało się, że by zdjęcie mi się podobało, to o wiele precyzyjniej powinienem skontrolować balans kolorów i niemal każdą jego składową z osobna. Do tego doszło trochę rozjaśniania i wygładzania skóry w niektórych obszarach. Po wykadrowaniu, bokeh tła zaczął trochę za bardzo dominować, zatem go lekko wygładziłem, a na miejsce agresywniejszych miejsc sklonowałem inne fragmenty zieleni. Można tu było radykalniej jeszcze postąpić, ale uznałem, że osiągnąłem zadowalający mnie efekt. Poniżej zamieszczam suwaczki z zabawy mikserem kolorów, by pokazać główny problem z dokładnym dopasowaniem odcienia zieleni oraz jak najwierniejszym (czy może najprzyjemniejszym dla mnie) kolorem skóry. Niestety zdjęcia portretowe wśród natury, często obfitują w różne dziwne kolory. Także zimny niebieski odcień cieni chciałem jak najbardziej zniwelować. Po tej operacji mogłem jeszcze lekko przywrócić kolor tęczówek, ale to już detal.

I jeszcze takie krótkie spostrzeżenie z zabawy kolorami, a dokładniej składową Hue. Przy dokładnym ustalaniu koloru skóry, już któryś raz sprowadzam czerwień na plus, a pomarańcze na minus. Tak by oba kanały były bliżej siebie, niż oryginalnie. Zwykle jedyną wadą takiego rozwiązania jest osłabiona czerwień ust. Należy je osobno trochę nasycić na przykład, czy podnieść im kontrast (tu tak uczyniłem). Plusem jest gładsza skóra bez wielu żyłek i przebarwień.
    Gdyby komuś nie podobał się odcień zieleni, to regulowałbym go już odpowiednimi suwaczkami HSL pokazanymi powyżej. W ten sposób reszta obrazu, w tym skóra, czy białka oczu - pozostaną bez zmian.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 25-12-2011 o 23:55

Domyślnie

mOSAd, to moje zdjecie! miło!
    "GŁASKANIEM NIC SIĘ NIE NAUCZĘ - pokrytykuj mnie nieco"
    ~ JA

Domyślnie

Oryginał i zabawa w dwie przeróbki w stylu popularnych ciepłych crossów (potraktowane jako ćwiczenie). N105/2.8VR makro, f/4, 1/250s, ISO 800.

Modyfikacje (LR):
    - Split Toning - wyszukanie odpowiednich kolorów cieni i świateł, światła lekko zielonkawe, seledynowe, cienie to jakaś mdła czerwień; wszystko z umiarem
    - Balans bieli - tak by jeszcze zachować trochę oryginalnych kolorów
    - Tone Curve - rozjaśnione głębokie czernie (shadows) prawie maksymalnie, jasne cienie (darks) przyciemnione
    - Wzmocnione recovery, fill light, obniżony kontrast i saturacja
    - Korekta kanałów kolorów HSL (hue, saturation, luminance) tak by sprowadzić je blisko pomarańczy/brązów
    - Wzmocnione celowo odszumianie w celu wygładzenia, wyostrzanie z mocniejsza maską, delikatne ziarenko, winieta
    Każde zdjęcie jest inne. Raz stworzony "preset' działa w pewnych granicach i trzeba go dostosować za każdym razem. Wszystko mieszamy pod własny gust. Więcej jest tu przyglądania się kolorom, eksperymentowania z jasnościami i kolorami niż gotowca i tajemniczych presetów.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 31-12-2011 o 02:50

Strona 17 z 30 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów