Close

Strona 7 z 30 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 298

Wątek: Before - After

Domyślnie

mam pytanie odnośnie podmiany tła w przykładach z tego tematu, jak to robicie, ręcznie wycinacie obiekt główny z tła, czy używacie jakiegoś narzędzia ??

Domyślnie

Ja z reguły ustawiam kanał na którym postać najbardziej odseparowuje się od tła (przeważnie niebieski) i później to już zależnie od rzeczy jaką wycinam.Czasem wystarczy lasso magnetyczne+gumka,czasem samą gumką,czasem pióro

Domyślnie

dzięki za info , utwierdzasz mnie w przekonaniu, że ręcznie najlepiej

Domyślnie

Nie wrzuce zadnych zdjec bo wszystkie mam "before", ale cudnie sie te grafiki oglada. Jak niewiele wystarczy zeby swiat byl piekny i interesujacy. Mozna gdzies kupic okulary tego typu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeth Zobacz posta
    Mysle, że nie tylko ja sie uciesze jakbys znalazl wolna chwilke i dokladnie rozpisal step by step do tego zdjecia albo ngral filmik co i jak po kolei. Z gory dzieki ;d

pretty please ;d chodzi mi glownie o to na co sie zwyklo mawiac " dave hill look "
    Ostatnio edytowane przez pewex ; 14-10-2011 o 12:30
    FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
    skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    Nie wrzuce zadnych zdjec bo wszystkie mam "before"

Poległem, ale ja też głównie takie mam (w porównaniu z tym co koledzy tu prezentują). Wątek super, będę na pewno śledził, dużo można się nauczyć.
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Podczas obróbki nasunęła mi się wizja, trochę zbliżona do obrazów mgławic wykonywanych przez teleskop Hubble'a. Oto zmiany (LR):
    - Usunięcie pędzlem healing-brush brudu z matrycy (f/20)
    - Balans bieli, kontrast, krzywa jasności
    - Winieta
    - Split toning: ustawienie żółtego zabarwienia dla świateł i różowawego dla cieni
    - Średnio miękkim pędzlem pomalowane pewne obszary, zmieniające ekspozycję oraz saturację; ze względu na prawie monochromatyczny obraz oraz "Split toning", zmiana saturacji działa jak delikatne przechodzenie między kolorem cieni i świateł wybranych w "Split toning" - dodało to plamiastości chmurom
    - Delikatne wyklarowanie i wyostrzenie linii chmur
    - Dodanie ramki poprzez... wykadrowany zrzut ekranu (na Maku: Command-Shift-4 bodajże)
    W tym wypadku mam tylko nadzieję, że mój monitor jest wystarczająco dokładny, choć obawiam się, że na lepszym sprzęcie mogą tu wyjść jakieś niespodzianki w przejściach jasnych tonów. Zdjęcie raczej mało porywające, ale może kogoś coś tu zainspiruje.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-10-2011 o 17:49

Domyślnie

Czasami mam ochotę na żywsze barwy, a wierne zdjęcie rzeczywistości nie do końca oddaje to, co widziałem w wyobraźni. Tutaj przykład trochę agresywniejszego podejścia do tematu pejzażu, odchodzącego od kanonu, ale czemu by nie, raz na jakiś czas? To przykład niewielkiej ilości prostych środków w obróbce, które potrafią dać naprawdę mocny efekt.

Obróbka (LR):
    - Kadrowanie, ekspozycja, kontrast, balans bieli, krzywa jasności
    - Lekkie wyprostowanie kadru (tu bardziej na oko)
    - Podniesiony kontrast nieba i zmniejszony drzew
    - Uwypuklenie środkowego rejonu przez kontrast i drugiego przez zwiększoną saturację (zgrubne machnięcia pędzlem)
    - Wygładzanie, wyostrzanie wedle uznania
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-10-2011 o 18:08

Domyślnie

To jeszcze króciutki przykład niewielkiej, zgrubnej i błyskawicznej obróbki z zastosowaniem suwaka Clarity, ale nie do podkreślania konturów, ale ich zmiękczenia.

Obróbka (LR):

- Kadrowanie, wyrównanie poziomu oraz delikatny obrót w poziomie - korekta perspektywy
    - BW, kontrast, krzywa jasności
    - Split toning: lekko błękitny kolor w światłach, dla podkreślenia szklistości, rdzawy w cieniach dla klimatu
    - Clarity na całym zdjęciu ściągnięte maksymalnie
    - Pędzlem pomalowana "ramka" z wzorem i niebieskawymi szybkami oraz krzyż i wnętrze koła; modyfikacje pędzla to: przywrócenie klarowności - czyli suwak maksymalnie w prawo tym razem, dodatkowo podniesiony kontrast oraz ostrość
    - Dodatkowe rozmycie szklanych płytek w dolnej części witraża, tak by prześwitujący dom i drzewo były mniej widoczne - wykonane dwa razy z maksymalnie obniżonym suwakiem Clarity

Domyślnie

I prawdopodobnie ostatni z przykładów obróbki (aby was nie zamęczyć kiepskimi suwaczkowymi zmianami z LR - amatorstwem w porównaniu do malowania i wycinania w PS). Tym razem w trzech wersjach.

Wersja cz/b wiem, że trochę szalona.

Zmiany w wersji kolorowej to jedynie podstawowe suwaczki. Ekspozycja, kontrast, krzywa jasności, kadr. Nie było modyfikacji lokalnych, pędzli itp. Modyfikacji co wersji cz/b nie znam, ale wyglądają na przesadne użycie suwaka Clarity oraz zabawy z mikserem kanałów podczas konwersji do B&W.

Strona 7 z 30 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów