mam pytanie odnośnie podmiany tła w przykładach z tego tematu, jak to robicie, ręcznie wycinacie obiekt główny z tła, czy używacie jakiegoś narzędzia ??
Szukaj
mam pytanie odnośnie podmiany tła w przykładach z tego tematu, jak to robicie, ręcznie wycinacie obiekt główny z tła, czy używacie jakiegoś narzędzia ??
Ja z reguły ustawiam kanał na którym postać najbardziej odseparowuje się od tła (przeważnie niebieski) i później to już zależnie od rzeczy jaką wycinam.Czasem wystarczy lasso magnetyczne+gumka,czasem samą gumką,czasem pióro![]()
dzięki za info, utwierdzasz mnie w przekonaniu, że ręcznie najlepiej
Nie wrzuce zadnych zdjec bo wszystkie mam "before", ale cudnie sie te grafiki oglada. Jak niewiele wystarczy zeby swiat byl piekny i interesujacy. Mozna gdzies kupic okulary tego typu?![]()
Ostatnio edytowane przez pewex ; 14-10-2011 o 12:30
FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers
Podczas obróbki nasunęła mi się wizja, trochę zbliżona do obrazów mgławic wykonywanych przez teleskop Hubble'a. Oto zmiany (LR):
- Usunięcie pędzlem healing-brush brudu z matrycy (f/20)
- Balans bieli, kontrast, krzywa jasności
- Winieta
- Split toning: ustawienie żółtego zabarwienia dla świateł i różowawego dla cieni
- Średnio miękkim pędzlem pomalowane pewne obszary, zmieniające ekspozycję oraz saturację; ze względu na prawie monochromatyczny obraz oraz "Split toning", zmiana saturacji działa jak delikatne przechodzenie między kolorem cieni i świateł wybranych w "Split toning" - dodało to plamiastości chmurom
- Delikatne wyklarowanie i wyostrzenie linii chmur
- Dodanie ramki poprzez... wykadrowany zrzut ekranu (na Maku: Command-Shift-4 bodajże)
W tym wypadku mam tylko nadzieję, że mój monitor jest wystarczająco dokładny, choć obawiam się, że na lepszym sprzęcie mogą tu wyjść jakieś niespodzianki w przejściach jasnych tonów. Zdjęcie raczej mało porywające, ale może kogoś coś tu zainspiruje.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-10-2011 o 17:49
Czasami mam ochotę na żywsze barwy, a wierne zdjęcie rzeczywistości nie do końca oddaje to, co widziałem w wyobraźni. Tutaj przykład trochę agresywniejszego podejścia do tematu pejzażu, odchodzącego od kanonu, ale czemu by nie, raz na jakiś czas? To przykład niewielkiej ilości prostych środków w obróbce, które potrafią dać naprawdę mocny efekt.
Obróbka (LR):
- Kadrowanie, ekspozycja, kontrast, balans bieli, krzywa jasności
- Lekkie wyprostowanie kadru (tu bardziej na oko)
- Podniesiony kontrast nieba i zmniejszony drzew
- Uwypuklenie środkowego rejonu przez kontrast i drugiego przez zwiększoną saturację (zgrubne machnięcia pędzlem)
- Wygładzanie, wyostrzanie wedle uznania
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-10-2011 o 18:08
To jeszcze króciutki przykład niewielkiej, zgrubnej i błyskawicznej obróbki z zastosowaniem suwaka Clarity, ale nie do podkreślania konturów, ale ich zmiękczenia.
Obróbka (LR):
- Kadrowanie, wyrównanie poziomu oraz delikatny obrót w poziomie - korekta perspektywy
- BW, kontrast, krzywa jasności
- Split toning: lekko błękitny kolor w światłach, dla podkreślenia szklistości, rdzawy w cieniach dla klimatu
- Clarity na całym zdjęciu ściągnięte maksymalnie
- Pędzlem pomalowana "ramka" z wzorem i niebieskawymi szybkami oraz krzyż i wnętrze koła; modyfikacje pędzla to: przywrócenie klarowności - czyli suwak maksymalnie w prawo tym razem, dodatkowo podniesiony kontrast oraz ostrość
- Dodatkowe rozmycie szklanych płytek w dolnej części witraża, tak by prześwitujący dom i drzewo były mniej widoczne - wykonane dwa razy z maksymalnie obniżonym suwakiem Clarity
I prawdopodobnie ostatni z przykładów obróbki (aby was nie zamęczyć kiepskimi suwaczkowymi zmianami z LR - amatorstwem w porównaniu do malowania i wycinania w PS). Tym razem w trzech wersjach.
Wersja cz/b wiem, że trochę szalona.
Zmiany w wersji kolorowej to jedynie podstawowe suwaczki. Ekspozycja, kontrast, krzywa jasności, kadr. Nie było modyfikacji lokalnych, pędzli itp. Modyfikacji co wersji cz/b nie znam, ale wyglądają na przesadne użycie suwaka Clarity oraz zabawy z mikserem kanałów podczas konwersji do B&W.
Skontaktuj się z nami