Close

Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta
    Tyle że w D5000 jest ekran odchylany, a w D5100 jest obrotowy - ten pierwszy to generalnie pomyłka, ten drugi jest w "bardzo dużej liczbie" aparatów na świecie, zaczynając choćby od Canonowych lustrzanek...
    Odchylany i obrotowy w D5000

To ciekawe, bo przejrzenie zakończonych aukcji na allegro nie potwierdza Twojej tezy - nowy D90 kosztuje teraz +/- 2500zł, używane schodzą za ~1500zł. Poza tym oczywiście tylko ja byłbym taki nienormalny i wolał kupić jednoroczny aparat od pierwszego właściciela niż dwuletni od drugiego gdyby kosztowały tyle samo. Z tego prosty wniosek - starszy musi być tańszy. Nie wiem o ile, ale na pewno jednak o więcej niż 50zł.
    Nowy to obecnie min 2600, a przeważnie 2700 jak mam byc dokładny i brac pod uwagę realna dostępność, a nie temrin realizacji 3-4 tygodnie. Ja swojego kupiłem za 2200 i za tyle mozna sprzedać body, które ma mały przebieg i pół roku gwarancji (za 1500 mozna albo wybitnie upolować, albo po porstu kupic cos mocno przechodzonego). Poza tym, sprzedawać na Allegro trzeba umieć Jak widzę, że eniktórym się zdjęć nawet nie cche robić to żal...

[/QUOTE]
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Z takich jednoczesnych funkcji kułek w D90:

G- jakość zdjęcia
    P- wielkość zdjęcia

G-włacz/wyłącz braketing, ilość zdjęć.
    P- stopień braketingu

G-WB
    P-dokładna regulacja WB

G-tryb pracy lampy.
    P-dokładna regulacja mocy.

To tak na szybko.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Czyli pierwsze 3 odpadają jak się robi zdjęcia w RAW, ale gdyby być bardzo czepialskim:

1. Po co to zmieniać kółkami? Nie lepiej włączyć po prostu najlepszą jakość JPEG (albo RAW)? Karty pamięci nie są aż takie drogie, a tak czy siak akumulator zwykle nie wytrzyma takiej ilości zdjęć (JPEG). Jak kogoś stać na dwa akumulatory, to na pewno też stać go na dwie karty pamięci...
    2. No jak ktoś bardzo często bawi się bracketingiem to OK, tylko ile osób robi to na tyle często, żeby potrzebować tych ustawień pod kółkami i to jeszcze obydwoma? No i jak jest czas na zrobienie kilku ekspozycji w bracketingu, to raczej na pewno jest też czas, żeby sobie to zmienić w menu [;
    3. Jaki to ma sens przy użyciu kółek, skoro efektu takiej korekcji nie widać na wizjerze, a precyzyjnej zmiany pewnie nawet na LCD w aparacie nie widać...

No ale jak mówiłem - RAW i 3 pierwsze odpadają.

Przy czwartym spoko - niech będzie, w D5100 chyba da się ustawiać moc lampy przytrzymując przycisk otwarcia lampy wbudowanej, a tryb pracy chyba można podstawić pod dodatkowy przycisk Fn, ale tu nie jestem pewny.

Jednak zastosowania te są tak popularne, że ja generalnie w ciągu tygodnia częściej używam obrotowego ekranu, bo od pół roku z tych powyższych rzeczy to tylko kilka razy bracketingu użyłem. To własnie jest ta selektywność zarzutów, bo wg mnie to są naprawdę tak wydumane parametry do regulacji kółkami (dwoma na raz jeszcze...), że na pewno częściej przydałby się obrotowy ekran. No chyba że wam jest "niepotrzebny" bo z racji jego braku nie rozważacie nawet "co by było gdyby", a nam (tym z D5100) niepotrzebne jest drugie kółko, bo nie rozważamy nawet sensowności szybkiej zmiany takich parametrów. Mnie serio nawet przez myśl nie przeszło regulowanie tych rzeczy kółkiem...

Ale tak serio... Regulacja jasności i wielkości zdjęcia DWOMA kółkami? Ja zmieniam z RAW na JPEG tylko jak się "bawię" aparatem sprawdzając np ostrość obiektywu, bo po co mi wtedy RAW, który się wolno powiększa i zajmuje 3x więcej... Po co? Dokładna regulacja WB? Dokładna regulacja mocy lampy? Ilość zdjęć bracketingu, kiedy w 99% przypadków robi się 3 (zakładamy bracketing ekspozycji). To są funkcje, których początkujący amator nigdy nie użyje... Są to definitywnie funkcje dla bardziej zaawansowanych osób, a że takowe raczej używają RAW, to... -> patrz początek posta. No i na 99% każdą z nich można w D5xxx podciągnąć pod dodatkowy przycisk funkcyjny i regulować kółkiem...

Argument z kosmosu... sorry. Już regulacja kółkiem ISO czy korekcji ekspozycji w trybach A, S lub P jest nieskończenie razy bardziej przydatna niż to co wymieniłeś...

4\/3!!

Domyślnie

@Freddie Chopin

Cieszę się bardzo że dokonałeś udanego zakupu, że jesteś z niego zadowolony ale Twoje wywody zaczynają trącać głupawym nabijaniem postów, najzabawniejsze jest to że starasz się rozstrzygać jakieś kwestie między dwoma zabawkami w sytuacji kiedy jednej z tych zabawek wcześniej nie miałeś (pomijam okazjonalne pomacanie gdzieś)

Ja (pewnie jak sporo innych użytkowników) miałem i jedno i drugie, do dzisiaj mam też hybrydę z ... dwoma kółkami które używałem i obrotowym LCD którego nie używałem, jestem zadowolony z tego co mam ale w przeciwieństwie do Ciebie jestem daleki od umniejszania zalet zabawek innych niż moja.
    W D90 cenię sobie np możliwość prostej zmiany rozmiaru zdjęć bo często pstrykam fotki urządzeń które sprzedaję i tu zaletą jest mały rozmiar, raz prostota zmiany rozmiaru a dwa możliwość szybkiego podglądu nastaw puszki by nie pstrykać w najgorszej jakości tego na czym mi zależy bo ... zapomniałem przestawic co trzeba - Ty marginalizujesz np tą cechę D90 a ja napisałbym Tobie że świat nie kończy się na czubku Twojego nosa, że ktoś inny może chcieć czegoś innego i Twoje jedynie słuszne teorie można ....
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Wymieniłem to co chciałeś

Zamiast podziękować to marudzisz :P.

Czy ktoś używa czy nie to dyskusyjna sprawa.

Już wcześniej napisałem Ci, że wszystko zależy od tego co robisz.
    Ja używam 2,3,4. RAW nie robię.

W takim razie myślę, że sytuacja się wyjaśniła, jesteś jednym z użytkowników, którzy zdecydowanie bardziej będą zachwyceni z D5100.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    Cieszę się bardzo że dokonałeś udanego zakupu, że jesteś z niego zadowolony
    Gdybym wybrał D90, Pentaxa K-r czy Canona pewnie też bym był zadowolony (;

Ja (pewnie jak sporo innych użytkowników) miałem i jedno i drugie
    D90 i D5100? Jeśli tak, to oczywiście z D5100 nie było to "okazjonalne macanie"? Bo tutaj napisałeś, że go jednak nie miałeś... No to czemu niezgodnie z tym co piszesz wypowiadasz się o nim?

w przeciwieństwie do Ciebie jestem daleki od umniejszania zalet zabawek innych niż moja.
    Poza D5100, oczernianie którego na forum jest "dobrze widziane" (; Taki żart [;

W D90 cenię sobie np możliwość prostej zmiany rozmiaru zdjęć bo często pstrykam fotki urządzeń które sprzedaję i tu zaletą jest mały rozmiar, raz prostota zmiany rozmiaru a dwa możliwość szybkiego podglądu nastaw puszki by nie pstrykać w najgorszej jakości tego na czym mi zależy bo ... zapomniałem przestawic co trzeba - Ty marginalizujesz np tą cechę D90 a ja napisałbym Tobie że świat nie kończy się na czubku Twojego nosa, że ktoś inny może chcieć czegoś innego i Twoje jedynie słuszne teorie można ....
    Korzystając z argumentów powyżej - skoro robisz małe zdjęcia, na jakości/artyźmie których nie zależy Ci specjalnie, to po co Ci D90, wystarczy kompakt za 1/5 ceny... Marginalizuję tą cechę, bo rozmiar zawsze można sobie zmniejszyć na taki jak potrzeba, za to ciężko go potem powiększyć - stąd ja po prostu nie widze sensu robienia zdjęcia na innym ustawieniu niż max rozmiar max jakość - najlepiej RAW. Oczywiście się mylę - spoko [;

Cytat Zamieszczone przez Comret Zobacz posta
    Wymieniłem to co chciałeś

Zamiast podziękować to marudzisz :P.
    Dzięki, jednak bardziej chodziło mi o rzeczy na tyle "popularne", że warto je do tego drugiego kółka przypisać. Nie powiesz mi chyba, że w typowych zastosowaniach amatorskich szybkość wykonywania tego typu nastaw nie ma wielkiego znaczenia.

RAW nie robię.
    Zacznij - ze swojej amatorskiej strony polecam, odpada wiele problemów (balans bieli choćby), możliwości stają się wręcz nieograniczone.

Muszę robić tu za przeciwwagę, bo nikt nie kupi D5100 jak każdego namówicie na D90 [;

4\/3!!

Domyślnie

Witam.

Zaglądam sobie do wątku, a tu niespodzianka Freddie Chopin został Nikoniarzem! Bardzo mi miło widzieć Kolegę w naszej nieco zakręconej „sprzętowo” gromadce. Eh, może wreszcie wzrosną szanse na alternatywny firmware do naszych pupilków.

Mniejszy korpus w pewnych sytuacjach może być też całkiem poręczny. Zawsze w przyszłości może przecież być tym drugim, zapasowym. Do tej pory dużo pstrykam D60-tką, mimo posiadania D300 i stałego dostępu do służbowego D90. Sprzęcik jest mały, lekki i do wielu spraw całkowicie wystarczający. Aha, jak w tej całej menażerii brakuje mi odchylanego ekraniku (np. przy podłączaniu do mikroskopu) to wyciągam Olympusa C5060. Przypuszczam jednak, że ekran z D5100 byłby znacznie smakowitszym kąskiem w tym zastosowaniu.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazwita Zobacz posta
    Zaglądam sobie do wątku, a tu niespodzianka Freddie Chopin został Nikoniarzem! Bardzo mi miło widzieć Kolegę w naszej nieco zakręconej „sprzętowo” gromadce. Eh, może wreszcie wzrosną szanse na alternatywny firmware do naszych pupilków.
    Nawet się przyglądałem tej sprawie - niestety dla mnie ten mniejszy układ scalony w Nikonach ma rdzeń MIPS o którym nie wiem generalnie nic. Wcześniej rzuciło mi się w oczy coś o Cortexach, ale jednak MIPS... Ale to nie temat na ten wątek [;

4\/3!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta

D90 i D5100? Jeśli tak, to oczywiście z D5100 nie było to "okazjonalne macanie"? Bo tutaj napisałeś, że go jednak nie miałeś... No to czemu niezgodnie z tym co piszesz wypowiadasz się o nim?

...

Korzystając z argumentów powyżej - skoro robisz małe zdjęcia, na jakości/artyźmie których nie zależy Ci specjalnie, to po co Ci D90, wystarczy kompakt za 1/5 ceny...

1. Miałem D3100, ergonomia/klawiszologia chyba podobna jak D5100 więc o tej mogę mówić, w wypowiedzi którą linkujesz jest to wyraźnie napisane.

2. Masz kłopoty ze zrozumieniem tekstu pisanego, gdybym pstrykał tylko małe fotki gdzie jakość mogę sobie odpuścić to ... nie potrzebowałbym zmieniać nastaw parametrów jakości zdjęcia. Widać za trudne by dojść do tego. Gdybym pstrykał same miniaturki do netu to nie kupowałbym stałek które ... są droższe niż D5100 z super matrycą.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Ad. 1. No może, tyle że w D3100 nie ma ekranu obrotowego, a co za tym idzie wiele przycisków jest rozmieszczonych inaczej. Nie mówiąc już o tym, że są pewne różnice. Generalnie to każdy aparat Nikona ma podobną obsługę, więc może ja się zacznę wypowiadać o D7000 [;

Ale to wszystko nie ważne bo ->

Ad. 2. No definitywnie mam problem, bo nie rozumiem po co robić zdjęcia w jakiejkolwiek innej jakości niż NAJLEPSZA... That's beyond comprehension. No ale widzę, że zaczynasz mnie obrażać, więc pewnie się już nie dowiem "po co". To musi być działanie z kategorii "kupić Bugatti Veyron, przerobić na LPG, tankować na najtańszej stacji za 50zł" - tego bym też nigdy nie zrozumiał, ale pewnie są osoby które mają takie pomysły... Reasumując - potrzebna ci wysoka jakość zdjęć, nie potrzebna Ci wysoka jakość matrycy D5100, potrzebna Ci szybka zmiana (zmniejszanie) jakości i rozmiaru zdjęcia... No generalnie "brain explode".

4\/3!!

Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów