Close

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    Ehhh widzisz jeszcze nie zrozumiales , ze kazda funkcja D90 w stylu ustawiania wielkosci obrazka w pol sekundy jest wiekopomna i potrzebna nawet jakby uzywal jej 0,1% uzytkownikow, za to bzdury jak dodatkowe 3 miliony pikseli i wyzsze uzyteczne iso sa wszystkim calkowicie zbedne
    No! Kolego! Nie 3 miliony, tylko 4 miliony! (; No i zapomniałeś o używanej przez 0,000% użytkowników D5100 funkcji obrotowego ekranu, która nadaje się tylko do tego, żeby obrócić ekran "do korpusu", coby się nie porysował w torbie. (;

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    Śmieszni jesteście tak wyśmiewając zażarcie D90 - jak dla mnie bardzo udany aparat.
    To raczej wy wyśmiewacie D5100, ciężko tego nie zauważyć, więc nie wiem jak mogło Ci się to pomieszać...

walory użytkowe takie jak ... masa
    Nie no sorry, jak MASA może być zaletą? Jak aparat zbyt lekki, to wystarczy sobie przylepić pod spodem kawałek ołowiu (przy okazji niezłe ryzykanctwo, w końcu ołów jest wręcz "zabójczy" wg aktualnych prawodawców) i już. Czemu zakładasz, że "większa waga" (choć zapewne chodzi Ci o wyważenie) jest zaletą? Dla mnie definitywnie jest wadą, bo aparat nie nosi się sam, jak dla mnie mógłby być jeszcze lżejszy i jeszcze mniejszy, bo czemu nie? Uchwyt może być pusty w środku, nie widzę problemu żeby był jednocześnie lekki, mały i wygodny. No ale ja się nie znam i nie mogę się wypowiadać ogólnie, Ty się znasz i wiesz że "większa waga" to uniwersalna zaleta i każdy to wie, tylko Nikon nie kuma i zamiast zwiększać rozmiar i wagę aparatów to robi odwrotnie... Np jakby do środka zamontować akumulator kwasowo-ołowiowy - od razu aparat byłby lepszy! A Ci cały czas kombinują jak dać mniejsze, lżejsze (i droższe jeszcze!) akumulatory - spisek?

4\/3!!

Domyślnie

Można i z gripa się ponawalać jak nie podpinało się ciężkiego szkła do puszki i solidniejszej lampy. W sumie "jak mnie takie coś niepotrzebne to 99,9% innych użytkowników też tego nie będzie potrzebowało" bo ten "0.1%" można pominąć.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Masa to też walor - napisałem to w kontekscie pracy z lampą. Załóż Metza 58 / Sb-900 na D5100 i na D90 i wtedy zrozumiesz co ma do gadania amsa aparatu. Podobnie z zapięciem dużego szkła jak Nikkor 17-55 lub Sigma 10-20, wtdy masa aparatu znacznie poprawia komfort pracy bo zestaw jest lepiej wywazony. Też kiedyś w to nie wierzyłem, dopóki sam sie nie przekonałem podczas dłuższej zabawy takim zestawem No ale coż, dla ejdnych masa to zaleta, dla innych wada. Ja nie nosze za szyji bo mam wygodną kaburę więc dla mnie to nie problem ale rozumiem Twoje podejście.

P.S. Jakoś nie zauważyłem by producenci drastycznie odchudzali lustrzanki Co innego w kompaktach.
    Ostatnio edytowane przez micz87 ; 30-12-2011 o 13:03
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Masa jest cool! Kupiłem kiedyś stary a zacny obiektyw - "pompkę" Nikkor 70-200 /2.8. Ma dużą masę, co jest zaletą w przypadku tego obiektywu, tworząc "masowy zamiennik VR".

Fotografuję D-90 3 lata. Jeden raz, w ostatni poniedziałek, brakowało mi obrotowego ekranu. Fotografowałem wyścigi konne, wybierając pozycję dla aparatu prawie w trawie, tuż za przeszkodą. Obiektyw - manualne rybie oko. "Celowałem" na ślepo, żeby nie kłaść się na trawie prawie pod końskie kopyta. Gdyby ekranik był ruchomy - pewnie bym użył LV. Ale gdyby obiektyw nie był manualny to i tak bym nie używał LV, z powodu wszystkich "zalet" automatyki działającej w tym trybie.

Co do procentu użytkowników używających tego czy tamtego - w dzisiejszych czasach pewnie 40 % użytkowników lustrzanek nie używa wymiennych obiektywów. DSLR jest cool, dobrze się z takim sprzętem wygląda.
    Nikon D600, D7100,
    Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.

Domyślnie

Czyli jednak trafilem z tymi weselami Zawsze mi sie wydawalo, ze na taka okazje D300 minimum jak ktos nie ma D700 ale ok...
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podKraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta
    Argumenty się kończą
    komu?

Moje pytanie jest takie - jak ktoś początkujący może określić "czego potrzebuje"?
    bo człowiek po to ma mózg, żeby pomyślał. Chyba że mu nie zależy co kupi.

Skąd ma wiedzieć czy będzie robił portrety, krajobrazy czy coś innego? Skąd ma wiedzieć
    to zrobisz nawet kompaktem jeśli się uprzesz. z resztą, kupisz na początek zoom'a to się przekonasz.. aaa.. no tak, trzeba wiedzieć co to zoom (bo idąc tropem całej wypowiedzi, skąd biedny amator ma to wiedzieć...)

czy będzie chciał innych szkieł (i jakich), czy zakupi jedną lampę czy trzy i będzie potrzebował bardziej zaawansowanych modeli?
    to niech kupi kompakt, NEX-a (itp) i będzie zadowolony. co do lampy to galopujesz. każdy, kto czasem robi zdjęcie w nocy, ma wrażenie że 'przydaloby się więcej światła'

Gdyby to wiedział, to chyba nie byłby początkującym ani amatorem, no nie?
    byłby świadomym nabywcą

Ktoś kto miał całe życie kompakta raczej będzie miał problem z określeniem takich rzeczy...
    ja byłem. problem miałem, ale podjąłem decyzję po przeczytaniu wielu testów, wątków ale przede wszystkim po rozmowach z użytkownikami. Mam swój mózg i korzystam z niego, więc dokonałem wyboru 'pod siebie i swoje preferencje. To samo polecam każdemu.

Jak może wiedzieć, czy potrzebne mu dwa kółka czy jedno, dodatkowe LCD czy jego brak
    wziąć do ręki, potestować. Zastanowić się czy lubi 'szybki dostęp' i na ile jest to ważne. Klikologia też jest ok, ale jest bardziej czasochłonna

skoro w kompaktach nie ma zwykle nawet jednego kółka, ani żadnego dodatkowego LCD poza tym tylnym? Za to w wielu kompaktach jest obrotowy wyświetlacz, który się przydaje (w kompakcie częściej niż w lustrzance, skoro tak czy siak wizjer jest beznadziejny albo nie ma go wcale).
    no ale jest też różnica pomiędzy lusterkiem a kompaktem, prawda? przesiadka powinna być czymś uzasadniona poza lansem...

Wczujcie się w rolę początkującego amatora, który powodowany ambicjami chce mieć lepszy sprzęt - skąd on ma to wszystko wiedzieć? O ile jeszcze może mieć preferencje dotyczące tematyki zdjęć, to już wszystkie pozostałe rzeczy są "nowościami" o których raczej osoba taka pojęcia nie ma. Ja nie miałem [;
    dlatego powinien poczytać, zastanowić się. jak ktoś kto umie myśleć i wnioskować. podejść do tematu z sensem i zaangażowaniem. Do niedawna miałem tylko kompakt, z którego wciąż korzystam i wiesz co - lubię nim robić zdjęcia. D90 niczego nie zmieniło w podejściu do kompaktu i wcale nie uważam, że 'jak ktoś nie ma lustrzanki to nie ma fajnego aparatu'. to śmiech przecież. aaaa... i w swoim kompakcie, (z 2004 roku bodaj), nie mam obrotowego wyświetlacza, ba.. nawet wizjera optycznego nie ma.

Ile lustrzanek ma dwa kółka? Chyba wszystkie Canony (1D, 5D, 60D, ...) mają jedno dla przykładu, Pentax K-R tak samo. Czy są one nie-ergonomiczne i beznadziejne, podobnie jak D5100?
    widzę, że kółka dla Ciebie to podstawa. a ktoś tu mówił o tym, że argumenty się kończą... z resztą mowa jest o Nikonie a nie Canonach, Pentaxach itp itd... i - cóż - nie można ukrywać, że drugie kółko dodaje funkcjonalności.

Jestem wciąż pewny, że dyskusja ta byłaby wielokrotnie krótsza, gdyby D7000 nie było "problematyczne"... Wtedy wszyscy zostalibyśmy pogodzeni - D5100 musiałoby trochę stanieć żeby się dobrze sprzedawać, dla bardziej ambitnych byłby D7000, którego wiele zalet przekonałoby użytkowników D90... W zasadzie w D7000 brakuje tylko obrotowego ekranu [;
    Może i tak. Ale to chyba logiczne, że jeden produkt zastępowany jest przez inny. z resztą D5100 to inna półka niż D90 - nie patrzmy na wiek. dla mnie każdy aparat, który sobie kupujemy to frajda. przekłócanie się jest jałowe, zbędne i do kitu. Ja po nikim nie jadę, nie chcę się wyzłośliwiać, co więcej nie raz napisałem, że sam myślałem o kupnie D5100 i w d... tzn nosie miałem to, że ktoś coś tam mówił o plastiku i innych rzeczach. Wiedziałem w którym kierunku chce iść i funkcjonalność D90 wygrała. Staram się być świadomym konsumentem i szanuję wydawane pieniądze, stąd wybór był przemyślany. A i jedno - wiadomo, każdego wyboru można żałować. Jaki by on nie był.
    Jeśli masz jakiekolwiek zarzuty co do mojej osoby, zapraszam na PW bo OT tutaj jest rzeczą zbędną i nie wnosi nic do tematu.

[quote]
    Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin
    Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj
    Napisał krzysiozboj
    Świat nie kończy się na czubku Twojego nosa, zrozum że to co Ty potrzebujesz/lubisz nie jest jedynie słuszne, że ktoś inny może chcieć inaczej.
    I vice versa (; - wszystkim spod znaku "musisz wiedzieć czego potrzebujesz i dlaczego jest to akurat D90" [;
    [quote]
    wychodzę z założenia, że leczenie kompleksów, powinno odbywać się w zaciszu a nie na forum publicznym. od tego mamy PW. D7k,D90,D5100. to dobre aparaty, ale DLA RÓŻNYCH (w mojej opinii) użytkowników. i szanuję osoby, które wiedzą co i dlaczego kupują, a nie plują na innych, bo kupiły coś innego.
    aparat i towarzysze patrząco - błyskający. W szufladzie wiekowy A400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    Czyli jednak trafilem z tymi weselami Zawsze mi sie wydawalo, ze na taka okazje D300 minimum jak ktos nie ma D700 ale ok...
    "Spróbuj, polubisz, jak ja"
    Kończe dyskusję w tym temacie bo to jak rozmawiać o żeglarstwie z osobą, która kiedyś program w tv widziała o regatach, a sama nie potrafi nawet pływać

Pozdrawiam, Szczęsliwego Nowego Roku!
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MilekS Zobacz posta
    Jeden raz, w ostatni poniedziałek, brakowało mi obrotowego ekranu. Fotografowałem wyścigi konne, wybierając pozycję dla aparatu prawie w trawie, tuż za przeszkodą. Obiektyw - manualne rybie oko. "Celowałem" na ślepo, żeby nie kłaść się na trawie prawie pod końskie kopyta. Gdyby ekranik był ruchomy - pewnie bym użył LV. Ale gdyby obiektyw nie był manualny to i tak bym nie używał LV, z powodu wszystkich "zalet" automatyki działającej w tym trybie.
    Mnie osobiście wciąż brakuje odchylanego ekranu w D7K - rozpieściły mnie Sony A300 i A500. Z drugiej strony jednak LV z AF działającym w trybie detekcji kontrastu i tak się średnio sprawdza w fotografii. Pod tym względem Sony rulez!
    Dlatego przestałem już płakać za odchylanym ekranem i kiedy tylko się da korzystam z wizjera, nawet odzwyczaiłem się od LV w przypadku pracy ze statywem.

Pewnie - lepiej mieć niż nie mieć, ale jeśli ma to się wiązać z wolniejszym ustawianiem ostrości to z góry dziękuję.

Domyślnie

ale boj toczycie. Nie ma po co. D5100 to pierwszy poziom. Czyli zabawka dla poczatkujacego. Matryce i iso ma jednak lepsze.
    Jesli mam miec jeden aparat, wybiore d90. Jesli mam juz inna puszke, sprawa sie zmienia. Jako ze mam d700 wymienilem d90 na d5100. Zona ma lzej, mniej miejsca w torbie zajmuje itp. Ale to aparat dla dziecka na komunie. Zdjecia robi, jest cool, ale to plastyk- fantastik. Zwolennikow zapytam, ilu z was oprocz kita ma inne szkla. Bo ja po zapieciu N17-55 f2,8 oraz sb900 na d5100 mam problem zeby to w reku utrzymac. Dlatego jesli jeden aparat, nie polecam d5100. Za pare tygodni dokupicie jakies normalne szklo, o wiadomej wadze i nie bedzie juz tak rozowo.
    Jesli jedna puszka, to nie polecam d5100. Jesli druga do plecaka, to jak najbardziej zabaweczka sie sprawdzi.
    Ps
    50mm f1,4G z d5100 pozwala focic niemal po ciemku bez lampy.
    Tak wiec to fajna puszka, choc plastykowa zabawka. Ale go bardzo lubie (jak mam dosyc, zmieniam po prostu body). Tak czy siak do zadnej pracy mz jako pierwsza puszka nie nadaje sie zupelnie.
    Sprawa jednak sie zmienia, jesli aparat ma sluzyc tylko do focenia rodzinnego kotleta dwa razy w roku...
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 30-12-2011 o 13:54
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emhyrion Zobacz posta
    Z drugiej strony jednak LV z AF działającym w trybie detekcji kontrastu i tak się średnio sprawdza w fotografii. Pod tym względem Sony rulez!
    Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę: w Nikonie LV to pewność, że obiektyw ostrzy bez żadnego FF/BF. Natomist w Sony takiej pewności nie ma: także w LV możesz mieć FF/BF. Czyż nie tak?

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów