Close

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 132

Wątek: Izrael

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Moim zdaniem najbardziej uniwersalny zoom się sprawdzi, na szerokim kącie umknie Ci niestety wiele zbliżeń, detali. Szeroki kąt zostaw sobie na Negev....
    Ale N24-70 - to ból pleców pewny !

P.S.
    Bardzo mnie rajcuje taka dyskusja !
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 23-12-2011 o 13:02
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Nie marudź, docenisz fotki po powrocie, gorzej jak nie wykorzystasz szansy na dobre ujęcia z braku laku zmiany szkła. 24-70 to na mus, ja też się męczyłem nieraz 2 tygodnie z plecakiem i statywem i 8kg ciężarem w 50st upale ! warto się jednak trochę poświęcić !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

A może ta 20-ka i N70-300 ? - o wiele lżejsze od tego kloca.

Pzdr.

Domyślnie

Szczerze ? Na odwrót bym zrobił 24-70 na mus, zawsze masz trochę szerzej, standard w okolicach 50 i zbliżasz się w stronę tele. Jeśli miałbym na Twoim miejscu zabrać jakieś szkła to napewno 24-70 oraz 70-300. Zauważ że jedziesz w miejsce historyczne a nie geograficzne, 70% czasu będziesz zwiedzał zabytki a nie poruszał się po pustyni....
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

a jeszcze dodam, że jeśli nei jest Towją pasją architektura to być może wybór 20stki tym był podyktowany
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Szczerze ? Na odwrót bym zrobił 24-70 na mus, zawsze masz trochę szerzej, standard w okolicach 50 i zbliżasz się w stronę tele. Jeśli miałbym na Twoim miejscu zabrać jakieś szkła to napewno 24-70 oraz 70-300. Zauważ że jedziesz w miejsce historyczne a nie geograficzne, 70% czasu będziesz zwiedzał zabytki a nie poruszał się po pustyni....
    Ok. Rozumiem. Ale jak zobaczyłem relecję z Drogi Krzyżowej u Cejrowskiego, to doszedłrm do wniosku, że muszę mieć coś malutkiego i szerokiego.

Czy te detale są na prawdę warte takiego wysiłku ?

Pzdr.

Domyślnie

przecież nie jedziesz na drogę krzyżową tylko do Izraela, trochę zabytków tam jest co nie ?
    zrób jak uważasz, ale skoro masz D700 to z założenia sobie zafundowałeś "cięższy" sprzęt...
    ciekawostka: wielokrotnie widziałem japońców, na plecach małe dziecko, z boku torba z Nikonem a zona nosi cięzki statyw, jakoś dają radę
    z założenia mając D700 i 24-70 ja nie miałbym dylematu !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

przecież nie jedziesz na drogę krzyżową tylko do Izraela, trochę zabytków tam jest co nie ?
    zrób jak uważasz, ale skoro masz D700 to z założenia sobie zafundowałeś "cięższy" sprzęt...
    ciekawostka: wielokrotnie widziałem japońców, na plecach małe dziecko, z boku torba z Nikonem a zona nosi cięzki statyw, jakoś dają radę
    z założenia mając D700 i 24-70 ja nie miałbym dylematu !
    Nie, no ! Próżny to ja też bywam: zaliczyłem nasze Tatry (Kasprowy itp) z tym ciężkim zestawem D700 + N24-70 ---> bo chciałem porównać do rok wcześniejszego: D80 + S10-20. Wyszło na to, ze kasa nie zmarnowana - ale jak ostatnio wcisnąłem się w stałki (szczególnie N105/2.8 ), to jakoś ciężko mi pozbyć się tak pięknego obrazka. Jak porównam krajobraz (szczególnie ten 'odleglejszy') z N105/2.8 do podobnego z N24-70, to się zastanawiam "co ci ludzie w nim widzą" - 105-ka bije go na głowę ostrością. Kilka głosów już tu przeczytałem, że ten obiektyw nie nadaje się do krajobrazu. Do wyjazdu jeszcze 2 m-ce, więc pewnie kupię N28-300 i na tym się skończy --> tyle, że o rozmyciu mogę zapomnieć... ...no i w środku architektury stracę sporo zdjęć.

Pzdr.

Domyślnie

Ja od kilku wyjazdów miałem dylemat w zainwestowanie 18-200 i zawsze rezygnowałem, ze względu że ciemna ta bestia. Fakt brakowało mi długiego końca, ale jak sam zauważasz stracisz na świetle i jakości, wiec po co nieudana inwestycja w 28-300 ? Masochizm ?
    Na objazdówki coś uniwersalnego trzeba i masz 24-70 więc go wykorzystaj, raz że masz światło a jakość również zachowana. Czasem kosztem ciut jakości ,trzeba pójść w uniwersalność !!

Ps. od 12 do 18 grudnia Rainbow miał dobrą cenę na Izrael, oj b. dobrą, tylko sam musiałbym wtedy pojechać no i mi się nie uśmiechało
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Ja od kilku wyjazdów miałem dylemat w zainwestowanie 18-200 i zawsze rezygnowałem, ze względu że ciemna ta bestia. Fakt brakowało mi długiego końca, ale jak sam zauważasz stracisz na świetle i jakości, wiec po co nieudana inwestycja w 28-300 ? Masochizm ?
    Na objazdówki coś uniwersalnego trzeba i masz 24-70 więc go wykorzystaj, raz że masz światło a jakość również zachowana. Czasem kosztem ciut jakości ,trzeba pójść w uniwersalność !!

Ps. od 12 do 18 grudnia Rainbow miał dobrą cenę na Izrael, oj b. dobrą, tylko sam musiałbym wtedy pojechać no i mi się nie uśmiechało
    Co racja, to racja ! (chylę czoła!)

Właśnie z nimi jadę (oczywiście już nic wolnego nie mają) w marcu, gdy upał nie daje się tak we znaki.

Pzdr.

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów