Szukaj
A może ta 20-ka i N70-300 ? - o wiele lżejsze od tego kloca.
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Szczerze ? Na odwrót bym zrobił 24-70 na mus, zawsze masz trochę szerzej, standard w okolicach 50 i zbliżasz się w stronę tele. Jeśli miałbym na Twoim miejscu zabrać jakieś szkła to napewno 24-70 oraz 70-300. Zauważ że jedziesz w miejsce historyczne a nie geograficzne, 70% czasu będziesz zwiedzał zabytki a nie poruszał się po pustyni....
przecież nie jedziesz na drogę krzyżową tylko do Izraela, trochę zabytków tam jest co nie ?
zrób jak uważasz, ale skoro masz D700 to z założenia sobie zafundowałeś "cięższy" sprzęt...
ciekawostka: wielokrotnie widziałem japońców, na plecach małe dziecko, z boku torba z Nikonem a zona nosi cięzki statyw, jakoś dają radę
z założenia mając D700 i 24-70 ja nie miałbym dylematu !
Nie, no ! Próżny to ja też bywam: zaliczyłem nasze Tatry (Kasprowy itp) z tym ciężkim zestawem D700 + N24-70 ---> bo chciałem porównać do rok wcześniejszego: D80 + S10-20. Wyszło na to, ze kasa nie zmarnowana - ale jak ostatnio wcisnąłem się w stałki (szczególnie N105/2.8 ), to jakoś ciężko mi pozbyć się tak pięknego obrazka. Jak porównam krajobraz (szczególnie ten 'odleglejszy') z N105/2.8 do podobnego z N24-70, to się zastanawiam "co ci ludzie w nim widzą" - 105-ka bije go na głowę ostrością. Kilka głosów już tu przeczytałem, że ten obiektyw nie nadaje się do krajobrazu. Do wyjazdu jeszcze 2 m-ce, więc pewnie kupię N28-300 i na tym się skończy --> tyle, że o rozmyciu mogę zapomnieć... ...no i w środku architektury stracę sporo zdjęć.
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Ja od kilku wyjazdów miałem dylemat w zainwestowanie 18-200 i zawsze rezygnowałem, ze względu że ciemna ta bestia. Fakt brakowało mi długiego końca, ale jak sam zauważasz stracisz na świetle i jakości, wiec po co nieudana inwestycja w 28-300 ? Masochizm ?
Na objazdówki coś uniwersalnego trzeba i masz 24-70 więc go wykorzystaj, raz że masz światło a jakość również zachowana. Czasem kosztem ciut jakości ,trzeba pójść w uniwersalność !!
Ps. od 12 do 18 grudnia Rainbow miał dobrą cenę na Izrael, oj b. dobrą, tylko sam musiałbym wtedy pojechać no i mi się nie uśmiechało![]()
Skontaktuj się z nami