Close

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 132

Wątek: Izrael

Domyślnie

Mauritius to raj, zbudowany dla turystów - ale ile można leżeć na plaży ? (jak słusznie zauważyłaś). Nie mniej nikt by nie leciał A340 14 godzin bez przerwy, jak by mu się miało nie podobać: inny świat, wodospady (Iguasu wysiada), nurkowanie w tlenie bez aparatów, a przyroda... Głaskałaś dzikiego geparda, albo 200-letniego żółwia ? Szkoda mówić ! No, ale to dla młodych (ślub w pół godziny w morzu).

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 23-12-2011 o 17:02
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

to jednak wiele zależy na co kto si nastawia, jak zabytki to nie to miejsce, jak przyroda to być może tak, z naciskiem na być może, bo to miejsce raczej do leniuchowania niż do zrobienia dobrego materiału/reportażu...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    to jednak wiele zależy na co kto si nastawia, jak zabytki to nie to miejsce, jak przyroda to być może tak, z naciskiem na być może, bo to miejsce raczej do leniuchowania niż do zrobienia dobrego materiału/reportażu...
    Reportaż jest 'zjadliwy' - oczywiście przyrodniczy a raczej przygodowy. Panasonic G1 sprawdził sie b. dobrze - choć jako pstrykawka na ślubie u znajomych (dla siebie) nie dawał rady i w połowie tańców dałem spokój. Organizatorzy nie pozwolą się nudzić: wycieczki, zwiedzania, nurkowania, wędkowania, zakupy, oczywiście różne balangi itp. - no chyba, że ktoś chce, żeby "mu dano spokój". Nie mniej: 'powagi historii' w tym nie ma.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

No właśnie co kto lubi, ja za tę kasę co Mauritius bym poleciała na miesiąc do Nepalu i jeszcze by zostało
    Różni ludzie-różne potrzeby, czy jakoś tak to szło.

Domyślnie

A w Jerozolimie radze uwazac przy robieniu zdjec ortodoksom!!! Osobiscie w czasie ramadanu dostalem po łbie za zrobienie zdjecia! Ale taki kraj i tacy ludzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasandra Zobacz posta
    Wszędzietylko, że bez spania po hotelach itd
    Ale to nic.
    Wasilew a z kim jedziesz jeśli to nie tajemnica?Z Rainbowem?czy kimś jeszcze innym?
    Mozesz sie czasem zdziwic. Ja kilka razy widzialem wycieczki niewiele drozsze od kupna samego biletu.

Moshica a Ty bys w koncu jakies swoje zdjecia wrzucil bo pisalem Ci juz o tym w jakims innym watku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fruchu Zobacz posta
    Ja bym wybral Iran zamiast Izraela
    Byłem w Iranie, samodzielnie - i powiem szczerze, że słabo

tutaj trochę fotek: http://foto.4best.pl/iran/index.html

Syria, Jordania czy Egipt, też byłem, są duuużo ciekawsze

Dlatego w tym roku - Izrael, po którym wiele się spodziewam

Mam nowy paszport, więc mam nadzieję, że wpuszczą

Przy okazji mam pytanie (oczywiście jazda samodzielna z plecakiem, namiotem):

podobno przy wjeździe do Izrael trzeba mieć rezerwację hoteli, a jak ktoś nie ma bo jeszcze nie wie gdzie będzie spał (w grę również wchodzą kempingi) i gdzie dalej pojedzie (np. Jordania, Egipt) to co? Nie wpuszczą?

Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    podobno przy wjeździe do Izrael trzeba mieć rezerwację hoteli, a jak ktoś nie ma bo jeszcze nie wie gdzie będzie spał (w grę również wchodzą kempingi) i gdzie dalej pojedzie (np. Jordania, Egipt) to co? Nie wpuszczą?
    Mnie o to pytali już w Warszawie, na Okęciu. I sprawdzili to co mówiłem natychmiast dzwoniąc do Izraela!
    Sprawdzany byłem bardzo, bardzo dokładnie - około godziny! Co ciekawe - gdy wracałem juz do kraju, na (olbrzymim) lotnisku w Tel-Awiwie. W Warszawie kontrolowali normalnie, tylko sprawdzali te moje opcje noclegu.

Cytat Zamieszczone przez Kasandra Zobacz posta
    .Mi się Izrael podobał najbardziej ze wszystkich krajów, w których do tej pory byłam. Ma w sobie to coś...poza miliardem turystów.
    Mi też. Ale ja to turystów tylko w Jerozolimie widziałem Sam się "włóczyłem" po Izraelu blisko 3 tygodnie. Super sprawa. Kasandra widzę zaliczyła większość ciekawych miejsc. Jak to mozliwe w tydzień - nie wiem Ja miałem fajnie, bo mnie nikt nie gonił i spędzałem w każdym z tych miejsc sporo czasu. W samym Morzu Martwym (obowiązkowo trzeba to zaliczyć! ) moczyłem się (pierw smarując błotem ) 3 dni - widać to na moim avatarze. Obok jest Masada - wypada zajrzeć, niesamowita historia z jej obrońcami, oczywiście Jerozolima, Jerozolima i jeszcze raz Jerozolima - opis tego co tam widziałem i co zrobiło wrażenie by zajął co najmniej stronę więc nawet nie próbuję zaczynać , ogrody w Hajfie (także nocą - super oświetlone), port Akko (prawie się zgubiłem, nie wiedziałem jak wyjść z labiryntu uliczek, miałem niezłego pietra, zmierzch, a ja sam wśród arabów, bez opcji dogadania się), Nazareth, targ beduinów (w Berszewie) - zajadałem się figami i orzechami stojąc w kolejce - za to co zdążyło się zjeść się nie płaciło , kupiłem też robioną przez nich biżuterie - utargowując 3x niższą cenę. Ostrożnie z fotografowaniem beduinek. Ich faceci tego nie lubią, robiłem zdjęcia metodą z biodra. Tylko kadry wyszły mi jakies krzywe i nie trafione
    Warte zobaczenia są też Cezarea, Jaffa, mozna wpaść do jakiegoś kibucu itd itd. Rozczarowuje jedynie Jordan - wybetonowany (w miejscu chrzcin) brzeg niepozornej rzeczki (w której pływało mnóstwo ogromnych ryb). Tyberiada i całe okolice tego jeziora - też mozna sobie podarować jak się ma mało czasu. Tzn miejsca mają swoją historię, ale wizualnie nic tam nie powala. Większość czasu ja spędziłem w Tel-Awiwie - to była moja baza. Normalne duże "europejskie" miasto. Warto iść na suk - czyli targ (zresztą w każdej z miejscowości warto odwiedzić suk). Można tanio kupić coś Gucciego czy Versace (bielizne, koszulki, paski do spodni) i zobaczyć jak się różnią od nas kulinarnie - ciekawy asortyment na stoiskach. Jedzenie to odrębny (rozległy) temat, podobnie jak słodycze robione przez arabów - uchodzą w tym za mistrzów. Ja miałem bardzo ciekawy pobyt, byłem w filharmonii (drygował Zubin Mehta! - szok), na operze, widziałem dziecięce przedstawienia teatralne, zaglądałem do luksusowych hoteli, siedziałem w marinie na sporym jachcie (niestety nie wypłynęliśmy w morze), byłem gościem w wielu domach (nawet się załapałem na czyjeś urodziny) itd. Izrael to nie tylko historia, poznałem ciut kraju. Mogę o tym opowiadać godzinami, bo to co tu opisałem to bardzo mały ułamek wspomnień.

Co do szkła. 24-70 i nawet 20 stałka - jeszcze za mało. Poszukaj na te podróż zooma 17-35. Nikkor 14-24 byłby jeszcze lepszy, ale jest za cięzki. Coś długiego też się przyda - np do focenia ludzi. Ortodoksyjni żydzi się zasłaniają jak widzą, że ktoś fotografuje.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-12-2011 o 04:00
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

"Mozesz sie czasem zdziwic. Ja kilka razy widzialem wycieczki niewiele drozsze od kupna samego biletu."

Też to potwierdzam Kasandra, od 2 lat staram się podróżować indywidualnie (organizować wszystko samemu: przeloty, kwatery, wynajem samochodu) i kolejny wyjazd niestety (Europa) nie wychodzi taniej poprzez indywidualną organizację niż biurem. Jedynie na miejscu pozostanie mi wynajem samochodu, cała reszta z biurem wychodzi w tej samej cenie co na własną rękę ;-(

"Moshica a Ty bys w koncu jakies swoje zdjecia wrzucil bo pisalem Ci juz o tym w jakims innym watku "

Być może coś obiecywałem, mam ok. 8tyś zdjęć z Bliskiego Wschodu, nawet nie wiem które miałbym prezentować

"Co do szkła. 24-70 i nawet 20 stałka - jeszcze za mało. Poszukaj na te podróż zooma 17-35. Nikkor 14-24 byłby jeszcze lepszy, ale jest za cięzki. Coś długiego też się przyda - np do focenia ludzi. Ortodoksyjni żydzi się zasłaniają jak widzą, że ktoś fotografuje."

Dokładnie, najlepiej jasne tele do portetów ortodoksów, chociaż 300mm na nic mi się zdało w Maroku na Djem el Fnaa, i tak mnie przyuważyli, czasem główny "bohater" ma swoja obstawę, tak było w Fezie !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    "Mozesz sie czasem zdziwic. Ja kilka razy widzialem wycieczki niewiele drozsze od kupna samego biletu."

Też to potwierdzam Kasandra, od 2 lat staram się podróżować indywidualnie (organizować wszystko samemu: przeloty, kwatery, wynajem samochodu) i kolejny wyjazd niestety (Europa) nie wychodzi taniej poprzez indywidualną organizację niż biurem. Jedynie na miejscu pozostanie mi wynajem samochodu, cała reszta z biurem wychodzi w tej samej cenie co na własną rękę ;-(
    O no to wtedy to pewnie, że tak
    Ale jak się człowiek nie nastawia na luksusy to nie ma bata, wyjdzie taniej i to zawsze
    Na przykład tydzień w Norwegii za 500zł z przelotami.
    I oczywiście jak kupujemy w odpowiedniej cenie bilecik lotniczy.
    Biura mają loty czarterowe, a więc już w tym miejscu oszczędzają, bo bez promocji taki lot jest tańszy od zwykłego. Ale wystarczy poszukać iiiiii...i na przykład mam Gruzję za 390zł ze wszystkim w 2 strony, a Izrael przed miesiącem był za 500zł...i bardzo mnie palce swędziały, żeby kliknąć.
    Wtedy nie ma bata-nie wyjdzie drożej niż z biurem podróży.
    Ale co kto lubi.
    Ja też wolę swoim tempem iść i iść tam gdzie ja chcę, poznając przy tym ludzi. Tego się nie da z biurem, a to doświadczenie jest akurat bezcenne.
    Hmmm, ale zaniepokoiliście mnie z tymi zarezerwowanymi noclegami, bo szczerze to ja chciałam teraz lecieć i spać u ludzi z CSu, a więc za friko.
    I serio na granicy strasznie "trzepią", bo nie tyle bagaże, co miliard pytań, a i samolot czekał z odlotem aż wszyscy skończą, bo jeśli kogoś nie wpuszczają to wraca tym samym samolotem...
    Jacek-Ty miałeś zarezerwowane hotele?

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów