Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Tom01 dzięki za twoje udzielenie się w wątku, ale z racji tego, że nie wiesz jak mi "pomóc" możesz sobie darować OT.
Moje pytanie było jasno i prosto sformułowane, i nie oczekiwałem odpowiedzi typu "po co ci to" tylko jakie warto kupić.
Wszystkim z 1 strony bardzo dziękuję za opinie i dla mnie EOT
Paweł
Tom01 nie zgodzę się z Twoim twierdzeniem, że cała sportowa otoczka jest niepotrzebna i Tworzona tylko dla lansu. Każdy sport ma to do siebie, że poza korzyściami prozdrowotnymi niesie ze sobą ryzyko wystąpienia określonych kontuzji, czy w przypadkach bardzo skrajnych (przy wieloletnim uprawianiu sportu) deformacji. Akcesoria pod konkretną dyscyplinę projektowane są w ten sposób aby ryzyko negatywnych skutków uprawiania sportu zminimalizować. Ogólnie fajnie jest stać zboku i komentować, ale dopiero jak samemu spróbuje się danego sportu dociera do człowieka, że po coś ten sprzęt jest, a ogólnie zwane gadżety nie służą do lansu tylko mają zastosowanie praktyczne.
Ja np trochę biegam. Zawsze sam śmiałem się z całej otoczki o której wspomniałeś: po co dokładać do biegania całą ta filozofię- buty na nogi, spodnie na du*e i heja do lasu. Przez miesiąc biegałem w płaskich butach na cienkiej twardej podeszwie (Adidasa takie z podeszwami firmowanymi przez Goodyear), na plecach bawełniana koszulka + bluza z kapturem. Nie specjalnie zwracałem uwagę na zgranie rytmu biegania z oddychaniem, ułożenie sylwetki ciała. Po miesiącu miałem więcej negatywnych odczuć niż pozytywów. Bolało mnie ścięgno Achillesa, po 40 min biegu znać o sobie dawało prawe kolano, oraz po ok 20 minutach doskwierało mi "palenie" pod prawą łopatką, po powrocie bawełnianą bluzę można było dosłownie wykręcać z potu.
Zanim całkowicie się zniechęciłem, zalogowałem się na bieganie.pl poczytałem, połaziłem po sklepach i zacząłem od początku- z całą tą otoczką.
Okazało się, że ścięgna i kolano bolały mnie przez źle dobrane obuwie. Dodatkowo dowiedziałem się, że z uwagi na swoją wagę prawie 90 kg (gdy zaczynałem) mam bardzo zawężony wybór obuwia (generalnie i człowiek cięższy tym ważniejsze jest dobre obuwie). Na kolano dodatkowo zakupiłem elastyczny stabilizator (taka opaska). Dalej pocę się obficie, tak już mam- ale dzięki odpowiedniej odzieży pot nie gromadził się w strukturze podkoszulki czy bluzy i nie zalega na plecach w postaci mokrego plastra (każdy kto się spoci szczególnie na plecach w chłodniejszy dzień wie o czym mówię) . Co do palenia pod łopatką, podczas biegania nieświadomie spinałem mięśnie czworoboczne pleców, generalnie było to związane ze złą postawą podczas biegu.
A niby takie banalne bieganie...
Oczywiście, do wszystkiego trzeba podchodzić ze zdrowym rozsądkiem i nie dać się wciągnąć w wir cudów jakie obiecują nam firmy. Buty nie będą za nas biegać, a kijki do NW same nas nie poniosą, ale zabrać się za jakąś dyscyplinę sportu bez odpowiedniego przygotowania teoretycznego i podstawowego sprzętu gwarantującego bezpieczne wykonywanie sportu to mz głupota.
Paweł M Odnośnie Twojego pytania konkretnego modelu Ci nie podam bo nie znam, natomiast wiem na co przy zakupie należy zwracać uwagę:
-nie koniecznie musi miec podpiętą rękawiczke, może być pasek, ważne natomiast żeby był regulowany
-uchwyt wykonany z twardej gąbki, korka syntetycznego, generalnie z materiały który nie będzie powodował odcisków, odparzeń i będzie gwarantował stabilność uchwytu nawet w mokrej dłoni
-przede wszystkim tak jak statyw foto, kij powinien posiadać regulację teleskopową
-wymienne stopki - w zależności od terenu i pory roku
sorry za przydługawy OT na początku ale musiałem
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Sport wyczynowy (tak, wyczynowy. wystarczy popatrzeć co się wyczynia
z ludźmi, którym wszelki sport przez całe życie znany był wyłącznie z mediów)
zazwyczaj kojarzy się z tuningiem... są w ofercie jakieś patyki na kółkach?
(być może wersje szosowe, terenowe, zimowe i.t.p.).
Nasuwa się też pomysł na biznes. Może by tak trochę mopów zakupić
i założyć firme zmywającą podłogi? Byłoby przyjemne z pożytecznym
i jeszcze dochodowym przy okazji.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Witam,
to mój pierwszy post na forum i w dodatku na temat zupełnie nie związany z fotografią / a focę już ponad 20 lat/
Kolega pyta na co zwrócić uwagę przy zakupie kijków do NW, zdecydowałam się odpisać, ponieważ przerabiałam ten temat jakiś czas temu.
Kije do NW różnią się od kijków trekkingowych /sprzedawcy często z niewiedzy wciskają kije trekkingowe zamiast do NW/, rękojeścią, paskiem/połrękawicą, wytrzymałością. Dla osób początkujących, najlepiej kupic kijki regulowane /najlepiej dwusegmentowe /, ponieważ dla osoby zaczynającej chodzenie, łatwiej jest na kijkach krótszych. Z biegiem czasu i po nabraniu wprawy, można takie kijki zamienić na jednosegmentowe /czyli nie regulowane/ i wtedy dobiera się dlugość kija do wzrostu osoby. Żeby dobrać odpowiednią długość kija stosuje się przelicznik - dla amatorów wzrost x 0,66, dla wyczynowców wzrost x 0,68.
Przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, by półrękawica była wypinana z rękojeści, ponieważ jest to dużo wygodniejsze niż rozpinanie rękawicy np przy zawiązaniu buta czy wysiąkaniu nosa.
Uchwyt w kijkach do NW powinien być prosty tzn, bez wyrzeźbień na palce, najlepiej pokryty korkiem.
"Buciki" które zakladamy przy chodzeniu po chodnikach i twardych nawierzchniach, powinny być z w miarę miękkiej gumy, ponieważ wtedy kijek ma lepszą przyczepność i łatwiej się odbić /bardzo twarda guma/plastik ślizgają się po powierzchni i do tego hałasują/. Na miękkie podłoże typu śnieg/piasek ściąga się buciki i chodzi na samych grotach lecz z zalożonymi "tależykami" żeby kijek za głęboko nie wpadał.
Ot, cała filozofia udanego zakupu
Na pierwsze kijki można śmiało wydać nie więcej jak 70-80 zł, kijki jednosegmentowe można juz kupic za ok 150-160 zł. Decyzja należy do Ciebie.
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Góralka ; 19-12-2011 o 00:32
Generalnie kijki zakupione. nie wiem czy dobrze czy źle, ale wybrałem Nordic Walking Fizan NW SPEED takie jak na poniższej aukcji
http://allegro.pl/kije-nordic-walkin...996248573.html
dziękuje wszystkim za pomoc i chęci. Pozdrawiam wszystkich Nordic Walking-owców![]()
Paweł
Zona powinna byc bardzo zadowlona. kije jak dla mnie extra.pozdrowionka i Wesolych Swiat
Takie tam starocie
Skontaktuj się z nami