Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Wątek: Nordic Walking

Domyślnie

Tom01 - generalnie rozumiem, o co Ci chodzi, sam jestem w miarę "antylansowy", ale dopuść do siebie myśl że nie każdy kto kupuje jakiś sprzęt robi to tylko po to aby być trendnym. Potraktuj to - jak sam piszesz - wymówkę żeby zażyć trochę ruchu - nawet jeśli miałoby to trwać miesiąc - sprawa jest społecznie pożyteczna
    Ale, powtórzę: nie o tym jest ten wątek, na pewno nie pomagamy Pawłowi w wyborze (jeśli jeszcze ma siłę czytać kolejne posty)...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Ty w ogóle nie rozumiesz na czym polega chodzenie z kijami, ale wydaje Ci się że wszystko perfekcyjnie już pojąłeś. Zerojedynkowe myślenie dobre jest w przedszkolu.. Żenada.
    Przepraszam. Mój ciasny umysł jest niezdolny do pojęcia niezwykle złożonych zagadnień kinematyki ruchu chodzingu, możliwych do opisania wyłącznie metodami naukowymi i niesamowitych korzyści dla organizmu płynących z tej wspaniałej, wyjątkowej, niezastąpionej "dyscypliny".

Ciekawe, że w kilku postach nie napisał Pan zupełnie nic konkretnego, używając tylko zaimków: "uprawiać to", nie masz pojęcia o tym", "nie rozumiesz na czym polega". Wie Pan, że wypowiedzi konstruowane w ten sposób są mają zadanie tylko wypełniające. Rozmówca, często nieświadomie, unika się w ten sposób treści, bo jej zwyczajnie nie ma lub jest zbyt łatwym "łupem" dla oponenta. Tako rzecze psychologia.

Już nic nie mówię, bo chyba komuś odstręczam klientów czy cóś...
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-12-2011 o 17:57
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Tom01, my tu sobie na forum mówimy na "ty".
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

>> Tom01

Powiedz mi Pan jedną rzecz, zanim zacznę opisywać technikę (i tak tego nie zrobie - to jest do przeczytania w necie, i nie ja to powinienem czytać): sam Pan wymyślasz te teorie o bezsensowności czegoś czego Pan nie spróbowałeś czy rozmawiałeś Pan z kimś kto Panu powiedział że to bzdura i spisek producentów? Bo że nie próbowałeś Pan - to pewna.
    Ostatnio edytowane przez maki ; 14-12-2011 o 18:01
    D800

Domyślnie

Ale po co się dąsasz jak dziecko pisząc, że umysł niezdolny skoro sam kilka postów wcześniej przyznałeś, że na biegówkach jeździsz. Widzisz różnicę w zaangażowaniu grup mięśni w czasie spaceru a w czasie jazdy na biegówkach? Domyślam się, że tak. Poprawnie wykonywany NW bliższy jest jednak biegówkom niż spacerowaniu.

I naprawdę, z wszystkich wydatków na sporty amatorskie nawet 200zł za parę kijków to jest prawie nic, w porównaniu z innymi akcesoriami.

To nie jest kwestia konkretnego sportu (w tym wypadku NW) czy ktoś się lansuje czy nie, tylko ludzi. Mi np. zawsze kolarstwo (amatorskie) kojarzyło się z onanizmem sprzętowym dorównującym niemalże fotografii, ale to nie znaczy, że każdego kto ma rower młodszy niż 20-letni uważam za pozera.

Jak ktoś chce się polansić to nawet sznurówki sobie kupi lansiarskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez creep Zobacz posta
    nawet jeśli miałoby to trwać miesiąc - sprawa jest społecznie pożyteczna
    Głównie dla sprzedawców akcesoriów. Wrócę jeszcze raz do przykładu z rowerami. Nie tak łatwo namówić ludzi na nowe zakupy co sezon, bo rower to wydatek większy jednorazowy. Z gadżeciarzy można krokami wyciągnąć więcej i częściej. Dwa lata temu rolki i ubiór do nich, teraz kijki i galanterię, później coś innego.

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Powiedz mi Pan jedną rzecz, zanim zacznę opisywać technikę
    Próbowałem, jak wszyscy. Technikę chodzenia pokazali mi rodzice jakieś 39 lat temu.
    Potem ją wiele lat udoskonalałem, np na nartach. Naprawdę nie jest niewyobrażalnym domyślić się o co chodzi w chodzingu, jak to działa i jakie partie ciała pracują. Roztaczanie aury niczego nie zmienia.

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    To nie jest kwestia konkretnego sportu (w tym wypadku NW) czy ktoś się lansuje czy nie, tylko ludzi.
    Cały czas chodzi mi o sposób stworzenia tego "sportu" i marketingu wokół. Piszę cały czas "sport" w cudzysłowie czy pejoratywnie "chodzing", bo to przede wszystkim sezonowa moda i z rzeczywistym, nawet rekreacyjnym uprawianiem sportu nie ma wiele wspólnego. Ludzie maszerują bo to teraz modne. Przestanie być modne, przestaną maszerować. Nie pierwszy raz coś się pojawia i nie ostatni. Irytuje mnie właśnie rozsiewanie bajek dla naiwnych o zbawiennym wpływie maszerowania, dane i obliczenia obciążeń z błędami na poziomie szkoły podstawowej.

Zauważcie proszę, że jak coś jest jasne i oczywiste nie ma dziwacznej otoczki. Wsiądź na rower i się przejedź. Wyjdź na spacer. Zapisz się na basen. Tyle. A jak coś jest dziwaczne, to zaczyna się podpieranie quasi-naukowymi opracowaniami, wyliczenia liczby mięśni i tętna i cała atmosfera "wtajemniczenia".
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-12-2011 o 18:18
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Tom01, my tu sobie na forum mówimy na "ty".
    Wiem. Mam już tak silny odruch "per Pan", że nie będę z tym walczyć. Poza tym nie lubię amerykanizowania języka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Wiem. Mam już tak silny odruch "per Pan", że nie będę z tym walczyć. Poza tym nie lubię amerykanizowania języka.
    A może to lans ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    A może to lans ??
    Raczej staromodne, czyli odwrotność lansu.

Domyślnie

No rower to jest w ogóle bezkosztowy sport A lansu tam nie ma ani krzty. I producenci nie próbują co sezon namówić na nową ramę, lżejsze o 10g siodełko, czy obręcze do kół z kosmicznych materiałów za jedyne $1499 komplet

Rower rekreacyjnie to jest dopiero popas dla kogoś kto chce się wylansować. Od ciuchów po światełka, dupereli zatrzęsienie.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów