O w mordę, aleś się napracował
Wielkie brawa. To powinno być gdzieś na stałe podpięte.
Szukaj
O w mordę, aleś się napracował
Wielkie brawa. To powinno być gdzieś na stałe podpięte.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Ta tabelka dla mnie trochę nieszczęśliwa jest, do jednego worka wpakowano na "brak" rzeczy których faktycznie nie ma z takimi które są dostępne z pozycji menu. 5100 nie miałem, miałem 3100, chyba podobne w sterowaniu. Drugiego pokrętła, pdglądu głębi ostrości czy CLS nie ma w 5100 fizycznie natomiast ISO, jakość zdjęcia czy inne to być są tyle że trzeba z menu (lub lukać w wizjer) to wybierać. Na temat puszek napisano cholernie dużo, w zasadzie wszystko ogranicza się do filmów i świetnej matrycy w 5100 a bardzo dobrej ergonomii w D90.
Ktoś kto lubi pogrzebać w nastawach i posmakuje drugiego pokrętła oraz górnego ekranika raczej nie przymusi się do kastrata ale nie każdemu to potrzebne.
D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią
Tabelka pokazuje różnice w sterowaniu, a nie w dostępnych funkcjach. Chodzi o łatwy dostęp do poszczególnych parametrów, a nie przez menu lub przez ekran info.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
To opisz mi jak zrobić podgląd głębi ostrości przez menu. Chyba że pod "podgląd ostrości" coś innego wsadziłeś, np wskazanie aktywnego punku AF na górnym LCD co akurat najmniej chyba potrzebne jest.
Natomiast tak postawione stwierdzenie że poprzez menu lub info też nie jest prawdą bo można i przez wizjer. Problem polega na tym że przy zmianie prawie wszystkich parametrów na D5100 musimy się posiłkować albo tylnym LCD albo wizjerem z racji braku górnego LCD więc tu jakby można różnicę ograniczyć do posiadania lub nie górnego LCD i podglądu na nim nastaw.
D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią
ocena i porównanie wg DXO: http://www.dxomark.com/index.php/Cam...(brand2)/Nikon
Tabelka opisuje przyciski dostępne na aparacie, a nie funkcje samego aparatu. Sam przycisk głębi ostrości w D90 jest wyspecjalizowany ale np w D7000 można przypisać mu różne funkcje. To gdzie widzimy zmianę ustawień jest sprawą wtórną, bo bez odrywania oka od wizjera w D90 można zmienić wiele parametrów, w D5100 nie można. Po prostu to inna klasa aparatów. D5100 i niższe modele są dla amatorów, przycisków jest mniej, żeby nie przestraszyć osób przesiadających się z kompaktów. Chyba się zmobilizuje, żeby napisać porównanie ogólne klas aparatów od entry level, po puszki profi, bo cały czas są jakieś dziwne opinie na ten temat.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
Skontaktuj się z nami