Close

Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

O w mordę, aleś się napracował
    Wielkie brawa. To powinno być gdzieś na stałe podpięte.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Przygotowałem tabelkę z różnicami w sterowaniu między D90, a D5100. Nie mam D5100 pod ręką, więc może być jakiś błąd, ale nie zmienia to olbrzymiej różnicy między tymi aparatami:

Porównanie sterowania D90 - D5100

Dodatkowo D90 pozwala podłączyć grip gdzie mamy dwa kółka sterujące, przycisk blokady AF/AE. W przypadku D5100 mamy emulatory gripa pozwalające jedynie przez kabel lub podczerwień wyzwolić migawkę.
    I wszystko na temat! A dla kolegi duże piwo za ogrom pracy

Domyślnie

D90 także nagrywa filmy.

Domyślnie

Przygotowałem tabelkę z różnicami w sterowaniu między D90, a D5100. Nie mam D5100 pod ręką, więc może być jakiś błąd, ale nie zmienia to olbrzymiej różnicy między tymi aparatami:

Porównanie sterowania D90 - D5100
    Owszem po tej tabelce zdecydowanie widac, ze nie masz D5100
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Ta tabelka dla mnie trochę nieszczęśliwa jest, do jednego worka wpakowano na "brak" rzeczy których faktycznie nie ma z takimi które są dostępne z pozycji menu. 5100 nie miałem, miałem 3100, chyba podobne w sterowaniu. Drugiego pokrętła, pdglądu głębi ostrości czy CLS nie ma w 5100 fizycznie natomiast ISO, jakość zdjęcia czy inne to być są tyle że trzeba z menu (lub lukać w wizjer) to wybierać. Na temat puszek napisano cholernie dużo, w zasadzie wszystko ogranicza się do filmów i świetnej matrycy w 5100 a bardzo dobrej ergonomii w D90.
    Ktoś kto lubi pogrzebać w nastawach i posmakuje drugiego pokrętła oraz górnego ekranika raczej nie przymusi się do kastrata ale nie każdemu to potrzebne.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Tabelka pokazuje różnice w sterowaniu, a nie w dostępnych funkcjach. Chodzi o łatwy dostęp do poszczególnych parametrów, a nie przez menu lub przez ekran info.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kirosan Zobacz posta
    wiec który się lepiej nada do tego
    Jakiś Canon? Albo Pentax? Kupowanie Nikona do pracy ze starymi, nienikonowymi szkłami to trochę rzeźba jest.

Domyślnie

Tabelka pokazuje różnice w sterowaniu, a nie w dostępnych funkcjach. Chodzi o łatwy dostęp do poszczególnych parametrów, a nie przez menu lub przez ekran info.
    To opisz mi jak zrobić podgląd głębi ostrości przez menu. Chyba że pod "podgląd ostrości" coś innego wsadziłeś, np wskazanie aktywnego punku AF na górnym LCD co akurat najmniej chyba potrzebne jest.

Natomiast tak postawione stwierdzenie że poprzez menu lub info też nie jest prawdą bo można i przez wizjer. Problem polega na tym że przy zmianie prawie wszystkich parametrów na D5100 musimy się posiłkować albo tylnym LCD albo wizjerem z racji braku górnego LCD więc tu jakby można różnicę ograniczyć do posiadania lub nie górnego LCD i podglądu na nim nastaw.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    To opisz mi jak zrobić podgląd głębi ostrości przez menu. Chyba że pod "podgląd ostrości" coś innego wsadziłeś, np wskazanie aktywnego punku AF na górnym LCD co akurat najmniej chyba potrzebne jest.

Natomiast tak postawione stwierdzenie że poprzez menu lub info też nie jest prawdą bo można i przez wizjer. Problem polega na tym że przy zmianie prawie wszystkich parametrów na D5100 musimy się posiłkować albo tylnym LCD albo wizjerem z racji braku górnego LCD więc tu jakby można różnicę ograniczyć do posiadania lub nie górnego LCD i podglądu na nim nastaw.
    Tabelka opisuje przyciski dostępne na aparacie, a nie funkcje samego aparatu. Sam przycisk głębi ostrości w D90 jest wyspecjalizowany ale np w D7000 można przypisać mu różne funkcje. To gdzie widzimy zmianę ustawień jest sprawą wtórną, bo bez odrywania oka od wizjera w D90 można zmienić wiele parametrów, w D5100 nie można. Po prostu to inna klasa aparatów. D5100 i niższe modele są dla amatorów, przycisków jest mniej, żeby nie przestraszyć osób przesiadających się z kompaktów. Chyba się zmobilizuje, żeby napisać porównanie ogólne klas aparatów od entry level, po puszki profi, bo cały czas są jakieś dziwne opinie na ten temat.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów