Close

Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Takich tematów było już kilka i nowy temat nic nie wniesie bo każdy chwali to co ma :P
    Poczytaj to co zostało już napisane i sam dojdź do wniosku co ci potrzebne.
    Tylko sprecyzuję, że klawiszologia jest bardzo podobna w obu, D5100 ma inaczej rozmieszczone klawisze i tylko jedno pokrętło, ale równie szybko jestem w stanie zmieniać potrzebne ustawienia więc to mit że w D90 mamy szybszy dostęp do ustawień, piszą tak chyba ci którzy nawet tej puszki nie mieli w ręku...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtekb1980 Zobacz posta
    D5100
    - użyteczne iso nawet 6400
    - nowsza konstrukcja
    - lżejszy
    - autofocus w nagywaniu filmów
    - więcej MPx
    Zapomniałeś dodać: użyteczne ISO 100.

Domyślnie

Nie zajmuje się zdjęciami profesjonalnie przez długi czas robiłem i robię nadal zdjęcia zenitami jak 202 i XP cyfrę kopiłem 3 lata temu ( Nikona D40 ) gdyż jest wydajniejszy mowie to pod katem ilościowym karta a klisza dokupiłem przejście z mocowania M42 na mocowanie Nikona by móc korzystać z posiadanych obiektywów od Zenita nagrywanie filmów to dodatkowa pierdółka w aparacie od tego mam kamerę full-HD jestem użytkownikiem domowym jak można tak rzec robię zdjęcia dla siebie nie jakoś profesjonalnie moje pytanie jak dobrze stwierdzono było nie kompletne wiec je uzupełnię chce kupić aparat chce nadal używać obiektywów od Zenita stać mnie na aparat z przedziału D5100-D90 z obiektywem 18-105 nie zależy mi na kręceniu filmów przeczytałem wiele wątków i opinii testów itp. i D90 przeważa zwłaszcza ze ma lepsze i szybsze dojście do funkcji czego zaczelo mi brakować w D40 z pewnym czasem D5100 ma matryce od D7000 jeżeli dobrze pamiętam, jest mniejszy co nie ma znaczenia większa ilość Mpx. nie ma AF, głównie mi chodzi o korzystanie z obiektywów od Zenita bo mam ich trochę

wiec który się lepiej nada do tego

Domyślnie

Korzystanie z obiektywów Zenita - obydwa będą tak samo dobre, dopiero D7000 i D300 robią różnicę, bo mają pomiar światła z manualnymi szkłami. Cechy już znasz. Wiesz co w jednym jest lepsze, a co w drugim. D90 ma jeszcze jedną zaletę, można podpiąć pełnoprawny grip, a nie emulator gripa. To jest dodatkowy plus do wygody użytkowania. Przejdź się do sklepu i weź obydwa body w ręce, zobacz jak Ci leżą.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kirosan Zobacz posta
    głównie mi chodzi o korzystanie z obiektywów od Zenita bo mam ich trochę
    Używany D300 w dobrym stanie.
    D600 S14 N28 N16-35 N50 T28-75 N70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kirosan Zobacz posta
    ...głównie mi chodzi o korzystanie z obiektywów od Zenita bo mam ich trochę...

A jakie masz te obiektywy?
    Jakość na przejsciowce (z soczewka?) cie zadowala?

Najlepiej d300/s. D7000 drozszy. Z d90 bez pomiaru, ale mozesz dokleic chip do przejsciowki (ca. 150pln).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STomasz Zobacz posta
    Takich tematów było już kilka i nowy temat nic nie wniesie bo każdy chwali to co ma :P
    Tylko sprecyzuję, że klawiszologia jest bardzo podobna w obu, D5100 ma inaczej rozmieszczone klawisze i tylko jedno pokrętło, ale równie szybko jestem w stanie zmieniać potrzebne ustawienia więc to mit że w D90 mamy szybszy dostęp do ustawień, piszą tak chyba ci którzy nawet tej puszki nie mieli w ręku...
    To nie jest mit i weź Pan nie pleć głupot! Bawiłem się obiema puszkami i dobrze wiem co mówię. Spójrz na oba korpusy i pomyśl zanim cokolwiek napiszesz!

Mogę przyznać Ci racje mówiąc, że idzie się przyzwyczaić do braku kółka czy dodatkowego wyświetlacza i przycisków - owszem, wszystko można. Ale nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STomasz Zobacz posta
    Nie jest w żaden sposób podobna. W D5100 zmiana następuje w menu z przycisku i. W d90 wszystko jest na wierzchu, bez wchodzenia w menu. Miałem D5100, używałem przez 4 dni, ustawiłem sobie iso pod fn, lecz kiedy przyszło do szybkiej zmiany ustawień np. WB lub pomiar światłą to już tak wesoło nie było. Niektórym to pewnie nie przeszkadza że muszą nacisnąć info potem poruszać strzałkami zmienić zatwierdzić, ale to istotna różnica między D90 a D5100. Obecnie mam D90 i muszę przyznać że różnica w użytkowaniu jest spora, wcześniej miałem olka i tam też nie miałem wszystkiego na wierzchu i też mnie to irytowało.

Domyślnie

"to mit że w D90 mamy szybszy dostęp do ustawień, piszą tak chyba ci którzy nawet tej puszki nie mieli w ręku..."

Mam D80, kolega ma D5000 i obydwaj dostrzegamy ogromną różnicę w sprawności obsługi.
    Różnica porównywalna jest jak sądzę do D90 i D5100... wpływ warunków klimatycznych
    na ocenę też raczej znikomy, Drogi Sąsiedzie
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Przygotowałem tabelkę z różnicami w sterowaniu między D90, a D5100. Nie mam D5100 pod ręką, więc może być jakiś błąd, ale nie zmienia to olbrzymiej różnicy między tymi aparatami:

Porównanie sterowania D90 - D5100

Dodatkowo D90 pozwala podłączyć grip gdzie mamy dwa kółka sterujące, przycisk blokady AF/AE. W przypadku D5100 mamy emulatory gripa pozwalające jedynie przez kabel lub podczerwień wyzwolić migawkę.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów