Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Test na brudzenia

Witam serdecznie;

Muszę się z wami podzielić wrażeniami z testu na brudzenie a raczej kurzenie się filtra dolnoprzepustowego, jaki zrobiłem z moim znajomym kilka dni temu.

Na wstępie sprzęt:

JA: Nikon D70s + Sigma 18-55 + Nikkor 75-240
    ON: Canon EOS 400D + 18-55mm + 55-200mm

Miejsce: Las nad jeziorem, pogoda ładna, bezwietrzna, środek dnia, ciepło (co by kurz się większy w powietrze wzbijał)
    Czas: ok 3 godziny

Podsumowanie:
    Umówiliśmy się, że będziemy po prostu robić zdjęcia, przy czym co jakieś 20-30 min razem zmienialiśmy obiektywy (w tym samym miejscu i czasie). Podczas testu zmian było chyba z 10, nie liczyłem. Najważniejsze że była ich równa ilość. Po powrocie do domu poszliśmy do łazienki (romantycznie, co? ) zrobiliśmy fotki testowe na białych kartkach i przy lampkach halogenowych sprawdziliśmy filtry.

Okazało się Canon nie ma żadnego większego pyłu, znalazłem tam tylko 3 paproszki w prawym, dolnym rogu zdjęcia. Nie było ich nawet widać. Nikon za to zaliczył ok 4 małych i 5 dużych paprochów.

Nie bardzo wiem, czym to sobie tłumaczyć. Już znajomi mówili mi, że nikony bardzo łatwo "łapią kurz". Nadmienię tutaj, że oba komplety obiektywów są czyste, po serwisie.

W związku z powyższym mam pytanie, czy jest możliwość, że w puszcze wyściełanej tym milutkim materiałem, powstaje pole elektrostatyczne przyciągające pyłki? Wiadomo, że to pole występuje praktycznie wszędzie, jednak są materiały, wokół których wytwarza się ono bardzo chętnie. Jeśli ktoś ma informacje na ten temat proszę o wypowiedź.

Pozdrawiam!
    D70s, F90, pięć szkieł i coś tam jeszcze

Domyślnie

Może ta trzepaczka w 400D faktycznie działa !

Domyślnie

Gratuluję.
    Trzeba być naprawdę szczęsliwym człowiekiem aby 'borykać' się z takimi problemami.

Pole elektrostatyczne oczywiście może się tworzyć i nikt tam do środka nie wlezie i nie sprawdzi w którym,
    ile i w jakich okolicznościach.

Tylko co ten 'test' miał udowodnić? Że w powietrzu znajdują się pyłki? Że jedne z nich sa większe a inne mniejsze?
    Że istnieje coś takiego jak przypadek? Jaka jest powtarzalność wyników testu?
    Czy na 1000 prób canon zawsze łapie 3 małe paproszki , a nikon 4 małe i 5 dużych?

Boże jak czytam taki duperele to nie wiem czy śmiać się z głupoty czy płakać nad nią.
    Ludzie wydają tysiące zł na sprzęt po to żeby łapać sobie 'paproszki' na matrycę...

Gratuluje pomysłów. Myśle że warto by zainteresowac wynikami 'testu na brudzenie' centralę nikona.

Kochani! Przestańcie testować zacznijcie fotografować...

Domyślnie

To może jeszcze teścik na zalanie sokiem? Żartuję...
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Ludzie matryce mozna wyczysic wiec nie jest to wielki problem...

Domyślnie

a test na pływalność zrobiliście? Canon 400D jako bardziej plastikowy i lżejszy będzie dłużej pływał

a jeszcze jest test na odbijanie, na lotność, na nurkowanie, na przejeżdżanie samochodem/ tramwajem i mnóstwo innych
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Ale szydziciele z Was:P Przecież taki praktyczny test to dobry pomysł Ale i tak Nikony są najlepsze
    UKRADZIONY Nikon D80 (sn: 7026853), UKRADZIONYAF Nikkor DX 18-135mm (sn: 2271947)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arutrek2- Zobacz posta
    Przecież taki praktyczny test to dobry pomysł
    nie jest to dobry pomysł, tylko sposób na stworzenie negatywnych wniosków - jeżeli pojedziesz do Chin i spotkasz tam wysokiego murzyna, czerwonoskórego niskiego mężczyznę oraz białą kobietę jako jedyne osoby (tak akurat się złoży) to wyciągniesz wnioski, że mieszkańcami Chin są wysocy murzyni, niscy czerwonoskórzy oraz białe kobiety? czy raczej pomyślisz że ten test jest do chrzanu?

czemu jednak nikt nie bierze pod uwagę zdrowego rozsądku w czasie robienia takich testów jak powyżej opisany na zanieczyszczenia? ja akurat mam po pół roku jeden pyłek na matrycy - czy to oznacza że wszystkie D80 są super bo tylko jeden pyłek osiada przez pół roku? kumpel ma 350D i ma zasyfioną matrycę na amen (był na safari) - czy to oznacza że wszystkie 350D są wstrętne?
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Wnioski są dwa:

1) Canon łapie mniej kurzu niz Nikon
    2) Nikon i tak jest lepszym aparatem

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów