Wer - dzięki za odpowiedź.
Szukaj
Wer - dzięki za odpowiedź.
D7000 + N AF-S 35 + AF-S 18-105 + N AF-S 70-300 + N 50 AF 1.4 + N 180 AF 2.8 + N 105 AF 2.8 + tokina 11-16 2.8 + SB800 + tripod, monopod, plecak i inne duperele.
Z kolei pytanie, nie wiem czy na pewno jeszcze do tego wątku, o obróbkę nef z d5100. Dołączony viefnx jest ubogi, capture trochę drogi, jedyne co wymyśliłem to konwersja nefów do tiff i obróbka innym programem (mam jakieś canonowskie i samsungowskie do obróbki rawów), ale jest może lepszy/tani sposób??
Photoshop Elements
"Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"
a coś darmowego?
Gimp, RawTherapee, Darktable
Co do kalibracji, nie wiem, czy przedwcześnie ich nie pochwaliłem, wydaj się że zamiast porządnego back focusa teraz ma lekki FF, widać to na teście z linijką z 30-40 cm, przestawia ostrość o 1 cm do przodu, mój stary d40x ma to samo, zauważyłem, tak, że nie wiem, czy się nie poddam![]()
Teraz to wychodzi przy domorosłych testach, ale zdjęcia (kota np.) na 1.8 wychodzą ok. Chyba wpadam w manię
![]()
Gripy Meike oficjalnie w Polsce:
http://www.optyczne.pl/4413-nowo%C5%...strybucji.html
Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)
Wszystkie dostepne do d5100 gripy posiadają ten kabelek, pozwalający na użycie dodatkowego spustu migawki. Czy wg waszej wiedzy wynika to z tego, że body nie posiada wewnetrznych styków pozwalających na uniknięcie tego rozwiązania? Czy może wynika to z tego że nie jest to produkt NIkona? Korzystałem z Canona 400d który z oryginalnym gripem nie wymagał żadnych kabelków i miał 3 użyteczne przyciski, trochę się zmartwiłem bo kupiłem Nikona d5100, a grip jest dla mnie istotny.
Sądziłem że to co najtańsza lustrzanka Canona miała dobre pare lat temu powinno być już standardem, ale wszystko wskazuje na to że d5100 jest bardziej "amatorski" niż się spodziewałem.
Zaznaczę że jakość zdjęć jest świetna i właściwie gdyby nie ergonomia i trochę za słaby wizjer byłoby idealnie.
Nikon d5100; 18-55mm, Leica Summicron-R 1:2 50mm + adapter
Tak. Zresztą widać to na zdjęciu. Jedyne styki to ta część wystająca co udaje akumulator... Prawdę mówiąc przy tak małym korpusie to grip jest trochę dziwnym rozwiązaniem. Tak myślę... A Nikon? No cóż...
Tylko profesjonalne puszki Nikona mają gripy zabudowane, albo dołączane.
Z tej grupy wyłamał się co prawda D7000, ale jako wyjątek może służyć za potwierdzenie w/w reguły![]()
Skontaktuj się z nami