Szukaj
Pytanie do któregoś posiadacza D5100, czy Nikon zrobił w nim złącze do współpracy z gripem czy będzie konieczność stosowania kabelka do spustu jak to jest w d3100?
Nie ma złącza do gripa, pozostaje ewentualnie kabelek.
A wogóle to moj pierwszy post na tym forum, więc witam Wszystkich.
D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej
zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G
Po wielu próbach udało się włączyć HDR. Obowiązkowo JPG, pojedyncza fotka, i jeszcze coś. Wszystkich warunków nie rozeznałem, bo olałem tą funkcję. Jak mam się męczyć podczas uruchamiania tego cuda, a Nikon olewa dokładne opisanie jej to wolę o HDR zapomnieć. Dzisiaj pierwszy raz wylazłem z tym badziewiem na, zewnątrz gdy świeciło ładnie słoneczko, i co? Ano żadnej fotki bez przepału. Nawet ustawienie kompensacji ekspozycji na -5 nic nie dało. Na żadnym programie nie zrobił fotki bez przepału. A na „zielonym” automacie, budynki w ładnym słoneczku, a ten lampę błyskową otwiera. Normalnie Szok.
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
Mam 1sza w życiu lustrzankę od tygodnia. Ja bym polecił wyłączyć wszystkie "dopalacze".
POstaraj się olać tryb Auto, włącz sobie np tryb P, ustaw ISO na 100 (zakładam że jesteś na zewnątrz) ustaw AF-S i POJEDYNCZY punkt AF. Pomiar ekspozycji to już sprawa drugorzędna na początek atakuj na Matrix metering. Zaręczam ci,że da radę fajne fotki zrobić, problemem dla mnie są tylko portrety pod/na tle zachodzącego mocnego słońca - ale po kilku próbach (z lampą aby doświetlić twarz) byłem blisko ideału jaki sobie zaplanowałem...
W trybie Auto początkujący taki jak ja czy ty od razu się pogubi bo NIE WIE co było powodem dobrania takiej a nie innej ekspozycji, punktu AF.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 12-06-2011 o 22:38 Powód: orto! ("ustaf")
D5100 + 18-105 VR + N50 1.8G
Skontaktuj się z nami