Close

Strona 42 z 104 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    hdr czy d-lightning?
    Wysoki zakres dynamiki. HDR
    Strona 76 instrukcji. W menu puszki. Menu fotografowania.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 03-06-2011 o 07:57
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Góra Kalwaria

Domyślnie

Pytanie do któregoś posiadacza D5100, czy Nikon zrobił w nim złącze do współpracy z gripem czy będzie konieczność stosowania kabelka do spustu jak to jest w d3100?

Domyślnie

Nie ma złącza do gripa, pozostaje ewentualnie kabelek.

A wogóle to moj pierwszy post na tym forum, więc witam Wszystkich.

Oszczędny w słowach Awatar bamicz
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Presley Zobacz posta
    Nie ma złącza do gripa, pozostaje ewentualnie kabelek.

A wogóle to moj pierwszy post na tym forum, więc witam Wszystkich.
    To już standard, ze Nikon nie robi gripów do serii Dxxxx - dla amatorów. A tutaj naprawdę by się przydały ze względu na rozmiar puszki - a tu taka niemiła niespodzianka i "kastracja" . Pozostaje legendarny kabelek.
    D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bamicz Zobacz posta
    To już standard, ze Nikon nie robi gripów do serii Dxxxx - dla amatorów. A tutaj naprawdę by się przydały ze względu na rozmiar puszki - a tu taka niemiła niespodzianka i "kastracja" . Pozostaje legendarny kabelek.
    Widać konstruktorzy Nikona jeszcze ni dorośli do tego, aby zaprojektować styki np. w stopce lampy do mikrofonu. I trzeba się posiłkować kabelkami.

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Ktoś wie jak włączyć funkcję HDR w D5.1k Próbowałem różnych ustawień i cały czas wyświetla mi się komunikat. Ta opcja jest nie dostępna przy bieżących ustawieniach lub w bieżącym stanie aparatu.
    a nie próbujesz czasem włączać hdr w trybie automatycznym bądź jakimś wybranym tematycznym? z tego co pamiętam tylko w trybach P,A,S,M można włączyć HDR. niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. nie mam akurat swojej puszki więc nie mogę sprawdzić
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Ktoś wie jak włączyć funkcję HDR w D5.1k Próbowałem różnych ustawień i cały czas wyświetla mi się komunikat. Ta opcja jest nie dostępna przy bieżących ustawieniach lub w bieżącym stanie aparatu.
    Jeszcze jest także możliwość, że próbujesz włączyć HDR z wybraną rejestracją RAW, a z wybranym RAW-em HDR nie będzie działać.

Domyślnie

Po wielu próbach udało się włączyć HDR. Obowiązkowo JPG, pojedyncza fotka, i jeszcze coś. Wszystkich warunków nie rozeznałem, bo olałem tą funkcję. Jak mam się męczyć podczas uruchamiania tego cuda, a Nikon olewa dokładne opisanie jej to wolę o HDR zapomnieć. Dzisiaj pierwszy raz wylazłem z tym badziewiem na, zewnątrz gdy świeciło ładnie słoneczko, i co? Ano żadnej fotki bez przepału. Nawet ustawienie kompensacji ekspozycji na -5 nic nie dało. Na żadnym programie nie zrobił fotki bez przepału. A na „zielonym” automacie, budynki w ładnym słoneczku, a ten lampę błyskową otwiera. Normalnie Szok.

Domyślnie

Po wielu próbach udało się włączyć HDR. Obowiązkowo JPG, pojedyncza fotka, i jeszcze coś. Wszystkich warunków nie rozeznałem, bo olałem tą funkcję. Jak mam się męczyć podczas uruchamiania tego cuda, a Nikon olewa dokładne opisanie jej to wolę o HDR zapomnieć. Dzisiaj pierwszy raz wylazłem z tym badziewiem na, zewnątrz gdy świeciło ładnie słoneczko, i co? Ano żadnej fotki bez przepału. Nawet ustawienie kompensacji ekspozycji na -5 nic nie dało. Na żadnym programie nie zrobił fotki bez przepału. A na „zielonym” automacie, budynki w ładnym słoneczku, a ten lampę błyskową otwiera. Normalnie Szok.
    Instrukcji nikt za Ciebie nie przeczyta.

A co do "przepałów": wrzuć jakiś przykład - koniecznie z EXIFem.

Domyślnie

Mam 1sza w życiu lustrzankę od tygodnia. Ja bym polecił wyłączyć wszystkie "dopalacze".
    POstaraj się olać tryb Auto, włącz sobie np tryb P, ustaw ISO na 100 (zakładam że jesteś na zewnątrz) ustaw AF-S i POJEDYNCZY punkt AF. Pomiar ekspozycji to już sprawa drugorzędna na początek atakuj na Matrix metering. Zaręczam ci,że da radę fajne fotki zrobić, problemem dla mnie są tylko portrety pod/na tle zachodzącego mocnego słońca - ale po kilku próbach (z lampą aby doświetlić twarz) byłem blisko ideału jaki sobie zaplanowałem...
    W trybie Auto początkujący taki jak ja czy ty od razu się pogubi bo NIE WIE co było powodem dobrania takiej a nie innej ekspozycji, punktu AF.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 12-06-2011 o 22:38 Powód: orto! ("ustaf")
    D5100 + 18-105 VR + N50 1.8G

Strona 42 z 104 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów