Close

Strona 340 z 371 PierwszyPierwszy ... 240290330338339340341342350 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 391 do 3 400 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Np. moja honda Accord na stronie producenta kosztuje 130,000zl a da sie nabyc legalnie, nowa i z gwarancja za 115,000zl a jak sie poszpera nawet taniej. Ja moja kupowalem w stanach, na stronie Hondy kosztowala $21,000 a po godzinie targowania i grozbie udania sie do innego dilera kupilem ja za $16,500.
    Honda Accord? Dałeś się orżnąć, w Dacii dostałbyś to samo znacznie taniej. Albo choćby u Chevroleta. Bandycki marketing namieszał Ci w głowie.

Pokaz mi gdzie Apple mozna tak nabyc ?
    Ja tak kupiłem swojego MBP, jakieś 30% taniej. Nówczeka, z gwarancją, legalna. Na alledrogo.

Tak wiec najprostrza dostepna:

Processor: Intel Quad Core Xeon Processor X5687 (3.60GHz,12M L3, 6.4GT/s)
    Genuine Windows 7 Ultimate
    Precision Workstation T7500 Tower
    1 TB SATA II Hard Drive (7200RPM)
    1 TB SATA II Hard Drive (7200RPM)
    24 GB DDR3 ECC SDRAM Memory (6X4GB) 1333MHz
    16X DVD ROM Drive
    2 GB AMD FirePro V5900,3 Monitor 2DP and 1DVI

CENA: $3200
    A ci oszuści z Della wystawiają ją za, bagatela $5900 (po rabacie z 7100, ale wciąż nie rozumiem co to za okazja, skoro sprzedają sprzęt wszystkim w tej cenie).

Wyczesana:

Processor: Dual Quad Core Intel Xeon Processor X5560 2.8GHz, 8M L3, 6.4GT/s, turbo
    Genuine Windows 7 Professional
    Precision Workstation T7500 Tower
    1.5 TB SATA II Hard Drive (7200RPM)
    1.5 TB SATA II Hard Drive (7200RPM) 2nd Drive
    48 GB DDR3 ECC RDIMM 1066MHz Dual Ranked (12 DIMMs)
    16X DVD +/- RW Optical Drive
    256MB ATI FirePro V3750, DUAL MON, 2 DP & 1 DVI

CENA: $4300
    Co ciekawe wg strony Della w T7500 nie można mieć dwóch procków, więc nawet nie ma jak skonfrontować z oficjalną ceną...

Ja mam z tym problem, z waleniem biednego konsumenta po rogach, pod kazda postacia. Ktory oglupialy reklamami, moda/trendami czy bajdurzeniem fanboyow przeplaca za rzeczy wielokrotnie, robiac to jeszcze z usmiechem na twarzy. Staram sie pietnowac takie zachowania kiedy tylko moge, a ze to jest watek o Apple, to pietnuje Apple. I nie jest to 20-30% a nieco wiecej, a w przypadku Mac Pro o wiele wiecej.
    Skoro czujesz w sobie taką misję, to czy mógłbyś wskazać mi swoje podobne wypowiedzi nt. np. sprzętu Nikona, z którego niemała część jest zdrowo przepłacona względem realnej wartości. Albo o Leice, no ci to dopiero przeprowadzają rozbój w biały dzień... Taki test na konsekwencję poglądów.
    Ostatnio edytowane przez de Fresz ; 14-11-2011 o 14:55
    I'm one of those bad things that happen to good people

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Honda Accord? Dałeś się orżnąć, w Dacii dostałbyś to samo znacznie taniej. Albo choćby u Chevroleta. Bandycki marketing namieszał Ci w głowie.

Mamaaaaaaaaaaaaaaaa, a Marcin pedzial ze jesstem guuuupiii, poedz mu cos !!!

Ja tak kupiłem swojego MBP, jakieś 30% taniej. Nówczeka, z gwarancją, legalna. Na alledrogo.

Ja nie mowie ze sie nie trafiaja okazje, jak Tom01 napisal - stary model sklep sie pozbywal taniej. Ale ja nie mowie o "polowaniu na okazje" a o wybraniu posrod setek roznych dostepnych acz gotowych juz konfiguracji. Czyli pelny wybor a nie wyprawa z wedka na ryby

Co ciekawe wg strony Della w T7500 nie można mieć dwóch procków, więc nawet nie ma jak skonfrontować z oficjalną ceną...

Moze wystarczy juz komputera na dzis

Skoro czujesz w sobie taką misję, to czy mógłbyś wskazać mi swoje podobne wypowiedzi nt. np. sprzętu Nikona, z którego niemała część jest zdrowo przepłacona względem realnej wartości. Albo o Leice, no ci to dopiero przeprowadzają rozbój w biały dzień... Taki test na konsekwencję poglądów.
    Leica to jest IDEALNY odpowiednik Apple w fotografi Ja sam oczywiscie wolalem Zeissa Ikona ZM miast M7 - nie dosc ze lepszy jako aparat to jeszcze 3x tanszy niemalze I wszedzie to glosze, zajrzyj na aparaty tradycyjne. Leikowcy tyz mnie nie lubia, chlip chlip - choc sam bylem zapalencem Noctiluxa, ale sprzedalem go wlasnie ze wzgledu na nienormalna cene

Dodam ze Hasselbladowcy tez za mna nie przepadaja, jako ze wszem i wobec glosze ze seria H to nie Hasselblad a Fuji z naklejka Hasselblada, czyli juz ultra bezczelnie rzniecie klienta uzywajac legendy Hasselblada. Jestem bardzo konsekwetny w swych pogladach
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 14-11-2011 o 15:42

Domyślnie

Ja nie mowie ze sie nie trafiaja okaze, jak Tom01 napisal - stary model sklep sie pozbywal taniej.
    Wręcz przeciwnie, nówka, ledwo co po pojawieniu się na rynku.

Ale ja nie mowie o "polowaniu na okazje" a o wybraniu posrod setek roznych dostepnych acz gotowych juz konfiguracji. Czyli pelny wybor a nie wyprawa z wedka na ryby
    No ale że jak, skoro Dell oficjalnie chędoży klientów na swojej oficjalnej stronie, podczas gdy sprytni resellerzy puszczają sprzęt znacznie poniżej cen ustalonych przez producenta, to ma dobrze świadczyć o tym ostatnim? Dla klientów niby fajnie, ale jak dla mnie, to ów producent jest jakby niepoważny.

Moze wystarczy juz komputera na dzis
    Może.

Leica to jest IDEALNY odpowiednik Apple w fotografi
    Można by wykazać wieeeeeele różnic, ale się mi nie chce. I mimo że osobiście uważam zakup Leici za bezsensowny, nie łażę po wątkach gdzie wypowiadają jej właściciele i nie wmawiam im, że są skończonymi durniami, którzy ulegli bełkotowi marketingu oraz legendzie tworzonej przes ślepych fanbojów. Bo czemu miało by to służyć?

Ja sam oczywiscie wolalem Zeissa Ikona ZM miast M7 - nie dosc ze lepszy jako aparat to jeszcze 3x tanszy niemalze I wszedzie to glosze, zajrzyj na aparaty tradycyjne.
    I jaka tania optyka! Pal sześć, że "nie ma większe różnicy pomiędzy 5-krotnie tańszymi Nikkorami".
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

To ja zapytam z ciekawości jeszcze tak. Na dzień dzisiejszy widzę, że Mac Mini kosztuje 2500 zł (tu specyfikacja: http://www.cortland.pl/apple-mac-min...owy-model.html). Czy ktoś może podać jego alternatywę w świecie PC-tów, z systemem operacyjnym? Moje oczekiwania: ma być podobnie wydajny (w odtwarzaniu wideo w HD, w Lightroomie i innych programach graficznych) oraz bezgłośny. Fajnie by było gdyby był też malutki, ale to potraktuję jako "ekstras". Tu jest o tyle fajnie, że znamy dokładnie specyfikację i można dobrać niemal identyczne komponenty. Oczywiście ja rozumiem, że prawdopodobnie będzie to składak z losowej jakości komponentów. Zatem będzie otchłań między samą jakością podzespołów i ich kompatybilnością, ale... trzeba mieć jakiś punkt wyjściowy. No chyba, że ktoś wskaże na Dell'a lub inną markę oferującą coś podobnego. Oczywiście prosiłbym o cenę podobnego sprzętu - może być tańszy lub droższy. I tak pewnie zmienimy jakoś komponenty względem pierwotnej propozycji.
    Oczywiście peryferia mnie nie interesują - z moim makiem używam pięcioletniej pecetowej taniej klawiatury, przypadkowego monitora oraz myszki (ta akurat kosztowała więcej niż makowa).

PS. Według mnie różnica pracy LR między moim komputerem PC, a Mac mini wynika z tego, że na maku jest system i kod aplikacji 64-bitowy, a na pc używam 32-bitowej wersji. Z samego tego faktu, nie jestem w stanie stwierdzić, że mój procesor w nowszej architekturze, ale nadal pracujący w trybie 32-bitowym, powinien być bardziej wydajny niż 64-bitowy, ale starszy. Pod który być może został kod zoptymalizowany w jakiś sposób. Nie wiem też, czy są benchamarki uwzględniające takie różnice. Ja zaobserwowałem fakt, że na Mini LR działa bardzo przyzwoicie. I bardzo mnie to uradowało - oraz zaskoczyło! Ja się nie dziwiłem koślawemu działaniu na pc. Ja się dziwię płynnej pracy na Mini.
    Dlatego podejrzewam, że aby osiągnąć podobną wydajność na wspomnianym powyżej PC, także powinien siedzieć 64-bitowy system operacyjny. Tu akurat jest prosto, gdyż Win 7 jest już ładnie pod tym kątem napisany podobno.

Ja także nie rozumiem tego anty-apple fanatyzmu. Nie podoba się - nie kupuj. Akurat mamy tu konkurencję i trudno mówić o monopolu. No chyba, że w pewnych zastosowaniach. Na przykład na rynku gier liczy się tylko MS. Na rynku aplikacji do reżyserii dźwięku - Apple. Kiedyś na większej ilości pól liczył się Apple. Od jakiegoś czasu PC-ty (już nie "kompatybilne z IBM"), wygryzają go i dobrze. Konkurencja jest dobra dla nas.
    Kupiliśmy głównie Nikony, Canony. A nie Samyangi, Samsungi, Sony. Jeździmy pewnie też coraz lepszymi markami. Ubieramy się w Levisy, Wranglery, Nike, Adidas coraz częściej. Buty także wielu docenia "przepłacone". Bielizna uznanych firm - choćby dla kobiecej części - także nie jest czymś dziwnym. A są to często wielokrotnie droższe rzeczy niż "składak", uszyty przez krawcowe z Polski. Bardziej rozreklamowane. I jednak dające użytkownikowi, coś więcej niż no-name, czy składak. Trzepiące po kieszeni być może, ale czemu od razu naskakiwać na "głupotę konsumenta" omamionego obietnicami? Jeżeli jest *zadowolony* z wyboru i poleca go innym?
    Ja polecam Nikona D700 każdemu - a właściwie nie - wielu świadomym osobom. Kosztuje ogromne pieniądze dla przeciętnego kowalskiego. A za ułamek tej kwoty można zrobić niemal tak samo dobre zdjęcia D3100. I co, jestem fanbojem pełnej klatki omamionym marketingiem? Tak mówili Canonowcy, których 5D (pierwsza wersja wówczas) miała być jego równorzędnym partnerem (a druga też sytuacji nie zmieniła). To zakrawa na jakieś wojenki światopoglądowe i przywiązanie do marki oraz antagonizm wobec innej. A nie ma nic wspólnego z faktami.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-11-2011 o 15:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Ja także nie rozumiem tego anty-apple fanatyzmu.
    Haters gonna hate. Taki problem krótkopyrdkowców, którzy wiedzą lepiej, więcej, mają wszystko najlepsze i jak masz inne to jesteś frajerem.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Aby nie było tak różowo. Ja mam pewne uprzedzenia do Apple (ale wynikają one z oczekiwań, przyzwyczajeń, a nie z tego, że Apple mnie oszukał). Na przykład pilot do iPoda nie pasuje do kolejnej generacji. Ładowarka do iPada i iPodów są niekompatybilne, mimo tego samego złącza. Zdarzyło mi się, że Mac OS X odmówił posłuszeństwa. Jednak było to w krytycznej sytuacji i dobrze, że doszedłem do tego tak prędko. Dość niecodzienna sytuacja i prosta w poprawieniu. Ot chciałem zapisywać dane do pliku TrueCrypt, znajdującego się na partycji read-only NTFS. Głupia kombinacja nieświadomego użytkownika (nowego w systemie), po chwili zastanowienia banalna w samodzielnej poprawie praw dostępu i tyle (przyjmijmy, że TrueCrypt nie jest programem dla laika). Wskazuje też na to, co wielokrotnie zdarzało mi się na Windows. Problemy dla systemu to sterowniki sprzętu. Nie da się ich idealnie odseparować od systemu i sprawić by błędnie napisane, nie zawieszały komputera. Na komputerach od Apple, ze względu na niewielką różnorodność bardzo łatwo jest to zjawisko kontrolować. Na windzie i miliardach różnych platform, sterowniki nie raz dawały użytkownikom do wiwatu. I nie sądzę, by nastąpiła jakaś rewolucja w Win 7. Na szczęście firmy tworzące karty graficzne, muzyczne i inne karty rozszerzeń, mają już coraz większe doświadczenie i piszą lepsze oprogramowanie.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-11-2011 o 16:06

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

No ale że jak, skoro Dell oficjalnie chędoży klientów na swojej oficjalnej stronie, podczas gdy sprytni resellerzy puszczają sprzęt znacznie poniżej cen ustalonych przez producenta, to ma dobrze świadczyć o tym ostatnim? Dla klientów niby fajnie, ale jak dla mnie, to ów producent jest jakby niepoważny.
    To nie DELL, tak dziala rynek. Chyba logicznym jest ze jak pojdzie firma do DELLa i powie: 'podpiszemy kontrakt ze w tym roku zakupimy komputerow za 5 milonow dolarow" dostanie diametralnie inne ceny niz Ty mowiacy "poprosze jeden komputer, mam $3000 do wydania"

Dam Ci prosty przyklad - firma w ktorej bylem IT byla dystrybutorem firmy Keyscan, producenta wysokiej klasy systemow dostepu. Staralismy sie o to ponad pol roku i nie bylo latwo sie doprosic, a staralismy sie poniewaz dostalismy kontrakt od miasta NY na instalacje systemu zabezpieczen na przepompowniach wody po 9/11. Wartosc sprzetu byla okolo miliona dolarow wiec wydawalo sie nam ze warto. Wiesz co sie okazalo ? Ze nawet bedac dystrybutorami, firma ADI bedaca najwiekszym dystrybutorem wszelakich systemow zabezpieczen w USA sprzedawala sprzet Keyscana taniej niz my kupowalismy z pierwszej reki.

jeszcze jeden przyklad z pierwszej reki. Robilismy system wykrywania wybuchowych gazow w nowo budowanej oczyszczalni sciekow w NYC, wszystko bylo robione w specjalnych galwanizowanych rurach pokrytych specjalna guma, bardzo drogie rzeczy. Producent wyslal nam propozycje sprzedazy na sume $450,000, wyslalismy ja bez cen do poteznego dystrybutora elektryki, firmy Graybar ktora nas normalnie zaopatrywala we wszystko. Dostalismy propozycje w wysokosci $350,000 za dokladnie to samo, z drugiej reki i oni jeszcze na tym zarabiali.

Natomiast bedac najwiekszymi dystrybutorami firmy Mircom (producenta elektronicznych systemow przeciwpozarowych) na wschodznim wybrzezu mielismy znizke w wysokosci 68% od cen katalogowych. Czyli moglismy sprzedawac ich produkty o polowe taniej niz MSRP i nadal na tym zarabiac. W hadlu cena jest zalezna od tego ile kupujesz, chyba to oczywiste.

Zerknij na ceny samochodow w USA - to samo auto nowe kosztuje o polowe taniej niz w PL, i tam diler na tym jeszcze sporo zarabia. Jak to jest mozliwe, myslisz ze w USA nadal sa niewolnicy skladajacy te auta za darmo ?

Godzinami mogl bym mnozyc przyklady.

Może.
    A moze:

Można by wykazać wieeeeeele różnic, ale się mi nie chce. I mimo że osobiście uważam zakup Leici za bezsensowny, nie łażę po wątkach gdzie wypowiadają jej właściciele i nie wmawiam im, że są skończonymi durniami, którzy ulegli bełkotowi marketingu oraz legendzie tworzonej przes ślepych fanbojów. Bo czemu miało by to służyć?.
    Mialo by to sluszyc ulatwianiu swiadomego zakupu uzytkownikom ktorzy sie poprostu nie znaja. Swiadome podejmowanie decyzji w kazdej dziedznie zycia jest jednym z najwyzszych priorytetow moim zdaniem.
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 14-11-2011 o 16:12

Domyślnie

@Mosad - a może laptop PC - w tej cenie znajdziesz sensowne rozwiązania, niegłośne i jeszcze w bonusie masz monitor i przenośność tego rozwiązania
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Swiadome podejmowanie decyzji w kazdej dziedznie zycia jest jednym z najwyzszych priorytetow moim zdaniem.
    No pewnie, że tak jest. Ale dlaczego myślisz, że użytkownicy apple na tym forum są nieświadomi?
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

tomwidlak - szacuję, że Dell jest w stanie wyprodukować dokładne odpowiedniki komputerów Apple, w zbliżonej cenie oraz jakości. Jednak to Apple wciąż zaskakuje wzornictwem oraz pisze system operacyjny. Dlatego nawet przy zrównanych osiągach, to Apple będzie postrzegane jako dostarczyciel high-endowego komputerowego sprzętu.
    Zgodzę się też, że dobry komputer firmowy, stacja robocza, na której postawimy Win 7 będzie bardzo dobra analogią dzisiejszego Apple z Mac OS X pod względem stabilności i prędkości. Jednak różnice w cenie przekładają się na różnice, które ciężko zmierzyć. Zaufanie do marki, perspektywy, zadowolenie.
    Nie podejrzewam, by dało się cenę zbić o połowę co sugerujesz w kilku miejscach. Nie śledziłem wątku od początku, ale Tom01 chyba polemizował z tą teorią dość mocno i wykazywał co innego. Na zdrowy rozsądek ceny mimo marży, są raczej osadzone w realiach rynkowych. Ale, jeżeli Dell ma tak dobre ceny, to tylko się cieszyć. Na pewno świadomi klienci, prędzej czy później to zauważą.

Strona 340 z 371 PierwszyPierwszy ... 240290330338339340341342350 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów