Close

Strona 13 z 30 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 298

Wątek: Before - After

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Tu jest RAW:
    http://www.filesonic.com/file/3413071305
    A tu jest plik wsadowy do CNXa ladujemy go po zaladowaniu RAWa:
    http://www.filesonic.com/file/3413085975
    Chcialem spojrzec, cos Ty tam tak nagmeral, ze wymagalo to 50-ciu u-pointow, ale po pierwszym strajku Filesonica, kiedy pomyslalem sobie, ze na pobranie drugiego pliku znowu bede musial iles tam czasu poczekac -- odpuscilem. Greg -- nie mogles tych 2 plikow spakowac do jednego archiwum i wtedy dopiero wystawic?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Chcialem spojrzec, cos Ty tam tak nagmeral, ze wymagalo to 50-ciu u-pointow, ale po pierwszym strajku Filesonica, kiedy pomyslalem sobie, ze na pobranie drugiego pliku znowu bede musial iles tam czasu poczekac -- odpuscilem. Greg -- nie mogles tych 2 plikow spakowac do jednego archiwum i wtedy dopiero wystawic?
    Eeee tutaj jest mniej i prosciej.....ale faktycznie nie pomyslalem o tym, ze mozna spakowac to razem....wrzuce jeszcze raz.

http://www.filesonic.com/file/3427351715

Wrzucam tutaj bo mam konto premium i nie wywala za miesiac.

Domyślnie

Eeee tutaj jest mniej i prosciej.....ale faktycznie nie pomyslalem o tym, ze mozna spakowac to razem....
    Malo tego... Skoro to byl plik dla podejrzenia obrobki w NXie, wystarczylo zrobic Save i sety pojawilyby sie u kazdego, po otwarciu NEFa w NC.

Pociagnalem. I tak jak myslalem -- Twoje narzekanie na predkosc NXa, bierze sie po prostu ze slabej optymalizacji wykonywanych zabiegow. Zamiast tych 50 u-pointow, wystarczyly 3 maski dla curves i jedna dla d-lighting. Nasycenie kolorow globalnie (a roznice w roznych partiach zalatwione kontrastem w tych wspomnianych wczesniej stepach z curves). Jak to wplywa na tempo pracy? No coz. Namazianie szybkich masek pedzelkiem, jest przy tej konkretnie pracy -- gdzie selekcjonowanie nie koniecznie musi byc perfekcyjne, zajmuje zdecydowanie mniej czasu niz postawienie tylu u-pointow (nawet korzystajac ze skrotu do duplikacji). Druga sprawa -- wydajnosc maszyny i tempo pracy programu. To mozna sobie porownac chociazby po tym, ze NEF z zapisana Twoja obrobka, otwiera sie 9 sekund, a z moja -- 2 sekundy.

Nie, zebym chcial uczyc ojca dzieci robic, nie, nie... Niemniej mysle, ze warto opracowac sobie rozne techniki pracy, w zaleznosci od tego, jakiej obrobki zdjecie wymaga. Oczywiscie, ze sa sytuacje, gdzie bez u-pointow trudno zrobic cos dokladnie (a przynajmniej bedzie to bardzo czasochlonne), ale przy landszaftach i tak w sumie niewielkiej ingerencji, 50 punktow korekcyjnych jest conajmniej robieniem sobie pod gorke.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Malo tego... Skoro to byl plik dla podejrzenia obrobki w NXie, wystarczylo zrobic Save i sety pojawilyby sie u kazdego, po otwarciu NEFa w NC.
    O tym nie pomyslalem

Pociagnalem. I tak jak myslalem -- Twoje narzekanie na predkosc NXa, bierze sie po prostu ze slabej optymalizacji wykonywanych zabiegow.
    Oooo nie, nie zgodze sie.....nigdy, ale to nigdy nie narzekalem na wolne dzialanie NXa....smiga u mnie bardzo ladnie i nie narzekam

Co do maskowania, nie do konca tak to dziala, uzywam masek w niektorych sytuacjach, ale tutaj gdybym tak zagral na maskach przy tej wodzie to miejscami mial bym wyjarane plamy....ale rozumiem zamysl.
    Poza tym ja tak przyzwyczailem si edo pracy na Colorpointach, ze zajmuje mi to chwile
    To jest tylko zdjecie pogladowe, gorszy RAW wybrany i obrobka, prosta i szybka....
    Przy zdjeciach do PF bawie sie duzo wiecej, ale i tak przy dobrze naswietlonym RAWie nie ma tak duzo roboty...

Domyślnie

Oooo nie, nie zgodze sie.....nigdy, ale to nigdy nie narzekalem na wolne dzialanie NXa....smiga u mnie bardzo ladnie i nie narzekam
    Nooo... Gdzies czytalem, ze specjalnie w tym celu kupiles SSD. Chociaz wg mnie SSD nie ma tu nic do gadania -- tylko szybki procek i szybkie pamieci. Dzisiejsze dyski radza sobie bardzo dobrze z otwieraniem 10-15 MB plikow w ulamkach sekund.

Co do maskowania, nie do konca tak to dziala, uzywam masek w niektorych sytuacjach, ale tutaj gdybym tak zagral na maskach przy tej wodzie to miejscami mial bym wyjarane plamy....
    Ale dlaczego mialbys miec wyjarane? Przeciez maski mozesz stopniowac... Tam gdzie mialoby wyzrec, to uzylbys mniejszego krycia maski (pedzla).

Poza tym ja tak przyzwyczailem si edo pracy na Colorpointach, ze zajmuje mi to chwile
    No mi takze, szczegolnie, ze ja w wiekszosci obrabiam sety po kilkadziesiat zdjec. Niemniej wiecej -- nie zawsze znaczy lepiej. Czasami naklikanie tylu u-pointow po prostu wprowadza chaos, a za jakis czas (po otwarciu tej pracy za rok, 2, 3), bedziesz mial na pewno wiekszy problem z ogarnieciem tylu punktow, niz by to bylo w przypadku masek...
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Nooo... Gdzies czytalem, ze specjalnie w tym celu kupiles SSD. Chociaz wg mnie SSD nie ma tu nic do gadania -- tylko szybki procek i szybkie pamieci. Dzisiejsze dyski radza sobie bardzo dobrze z otwieraniem 10-15 MB plikow w ulamkach sekund.
    Kupilem SSD do ogolnego przyspieszenia pracy komputera i jest to zauwazalne, przyspieszylo to tez odrobine "koleczko" w NXie co mnie cieszy....

Ale dlaczego mialbys miec wyjarane? Przeciez maski mozesz stopniowac... Tam gdzie mialoby wyzrec, to uzylbys mniejszego krycia maski (pedzla).
    Byc moze masz racje, ale wydaje mi sie, ze jest to kwestia przyzwyczajenia, musial bym stawiac maski ikopiowac co kawalek....ja jednak na te chwile zostane przy CP......ale nie wiem czy w przyszlosci tego nie zmienie

No mi takze, szczegolnie, ze ja w wiekszosci obrabiam sety po kilkadziesiat zdjec. Niemniej wiecej -- nie zawsze znaczy lepiej. Czasami naklikanie tylu u-pointow po prostu wprowadza chaos, a za jakis czas (po otwarciu tej pracy za rok, 2, 3), bedziesz mial na pewno wiekszy problem z ogarnieciem tylu punktow, niz by to bylo w przypadku masek...
    Mozliwe....nie przecze....
    Wazny efekt...prawda

Domyślnie

Wątek świetny, żeby nie tylko czytać to może ja coś zapodam.

przed

po

- wywołanie w ACR
    - powielenie warstwy i rozmycie ją gausian blur (ok 60%) (efekt Ortona)
    - krycie na nakładka
    - stempelek
    -i zabawa krzywymi (w celu rozjaśnienia i przyciemnienia odpowiednich fragmentów)
    N i pare gratów

Domyślnie

Byc moze masz racje, ale wydaje mi sie, ze jest to kwestia przyzwyczajenia, musial bym stawiac maski ikopiowac co kawalek....
    Greg... Chyba nie bardzo rozumiesz idee masek. Podczas pracy z nimi, nic sie nie "kopiuje co kawalek". Maski w NXie, sa takie same jak maski warstw w Photoshopie. Po prostu przy ich pomocy malujesz step (curves, saturation czy co tam chcesz), ktory nakladasz na obraz. Od tego ile krycia pedzla uzyjesz (lub jak wystopniujesz maske w danym miejscu np. za pomoca "czesciowo mazacej" gumki) taki wystopniowany efekt uzyskasz. Idea jest praktycznie taka sama jak w u-point, tyle, ze (kiedy nie jest potrzebna auto-selekcja), oszczedza sie czas, bo nie trzeba dziesiatek u-pointow, tylko swobodnie malowac pedzlem.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Greg... Chyba nie bardzo rozumiesz idee masek. Podczas pracy z nimi, nic sie nie "kopiuje co kawalek". Maski w NXie, sa takie same jak maski warstw w Photoshopie. Po prostu przy ich pomocy malujesz step (curves, saturation czy co tam chcesz), ktory nakladasz na obraz. Od tego ile krycia pedzla uzyjesz (lub jak wystopniujesz maske w danym miejscu np. za pomoca "czesciowo mazacej" gumki) taki wystopniowany efekt uzyskasz. Idea jest praktycznie taka sama jak w u-point, tyle, ze (kiedy nie jest potrzebna auto-selekcja), oszczedza sie czas, bo nie trzeba dziesiatek u-pointow, tylko swobodnie malowac pedzlem.
    AAaa to uzywam, oczywiscie....takich masek to uzywam caly czas, mozna spokojnie uzywac nawet NIKowych filtrow w taki sposob, ale dlaczego nie polaczyc tego z color pointem?

Domyślnie

AAaa to uzywam, oczywiscie....takich masek to uzywam caly czas, mozna spokojnie uzywac nawet NIKowych filtrow w taki sposob, ale dlaczego nie polaczyc tego z color pointem?
    Oczywiscie mozna, ale Color Control Point sluzy konkretnie tylko do zmiany koloru (HSB, BC, RGB i W). Z maskami mozesz uzyc jakiegokolwiek narzedzia -- podobnie jak z Selection Control Pointem. Odchodzimy jednak troche od meritum. U-pointy sa rewelacyjne -- sam zreszta uzywam i cenie je za precyzje i mozliwosci edycji. Niemniej jednak, one same w sobie stanowia zywa selekcje, ktora przy kilku -nastu -dziesieciu punktach, zaczyna juz powoli mulic. W sporej ilosci przypadkow prosciej, szybciej i z mniejszym obciazeniem programu (procesora) lepiej jest jednak uzyc masek. Tak jak przemyslana praca w Photoshopie moze ograniczyc sie do np. 5 warstw miast 20, tak i robote w NXie mozna sobie czesto usprawnic i przyspieszyc. Czesto tez zdarza sie (na jednolitych kolorystycznie obszarach), ze nawet gesto polozone u-pointy sa widoczne (tzn. efekty ich dzialania) i maska w tym momencie nie tyle bedzie nieco lepsza, ile wrecz niezbedna. Np. prosta selekcja nieba z chmurami o roznych barwach (jak na zdjeciu, ktore zaprezentowales), wymaga masy u-pointow, aby ja idealnie pokryc maska. Przy pomocy pedzla jest to chwila, i selekcja skonczy sie dokladnie tam, gdzie chcesz -- przy okazji nie obciazajac niepotrzebnie komputera.
    www.SALDAT.pl

Strona 13 z 30 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów