Close

Strona 286 z 371 PierwszyPierwszy ... 186236276284285286287288296336 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 851 do 2 860 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzall Zobacz posta
    Ale w czym problem. Zakończ kopiowanie i wyłącz (uśpij) kompa. Wszystko można poustawiać jak się chce. Wiesz nigdy mi nie przeszkadzało że komputer "robi" to co ja chcę. Z drugiej strony pewnie już jestem tak głuchy że nie słyszę jak "kopiuje"

Pozdrawiam
    ps zresztą i tak kiedyś te 24 godzinne kopiowanie dokończysz .
    No właśnie to, że nie mogę wyłączyć bez zakończenia kopiowania, to jest zmuszanie mnie do robienia tego, czego nie chcę. Załóżmy, że zlecam dość skomplikowane zadanie do wykonania. Powiedzmy, że pół godziny się męczyłem i zaznaczałem podfoldery do kopiowania . Teraz puszczam cały proces. Ale chcę go w pewnym momencie zatrzymać by trochę pospać lub pooglądać telewizję w ciszy. Akurat w tym przypadku lepiej to rozwiązane jest na Maku. Po prostu usypiam kompa i moje zadania (a mogło być ich przecież kilkadziesiąt) ładnie się wznawiają i nie muszę nic więcej kontrolować. Pod Windowsem nie mam wyjścia i muszę wsłuchiwać się w szum wentylatorów i dysków. Albo przerwać całą operację i potem od nowa wszystko konfigurować.

Nie podałem tego przykładu by jakoś wykazać wyższość jednego rozwiązania nad drugim. Ot zdziwiło mnie takie zachowanie, zauważone przypadkiem. Jako wieloletni użytkownik systemu od MS, pewne rzeczy po prostu nie są oczywiste, choć powinny. Bo jakby się dłużej nad tym zastanowić, to właśnie Windows obciążony bagażem z poprzednich systemów ma wiele archaizmów. Do których przywykliśmy trochę - ale to nie znaczy, że nie ma lepszych rozwiązań. A teraz już wiem, że mogę sobie zaplanować długotrwałe działania zawczasu. A komputer albo sam się potem uśpi, albo ja go uśpię na życzenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    No właśnie to, że nie mogę wyłączyć bez zakończenia kopiowania, to jest zmuszanie mnie do robienia tego, czego nie chcę. Załóżmy, że zlecam dość skomplikowane zadanie do wykonania. Powiedzmy, że pół godziny się męczyłem i zaznaczałem podfoldery do kopiowania . Teraz puszczam cały proces. Ale chcę go w pewnym momencie zatrzymać by trochę pospać lub pooglądać telewizję w ciszy. Akurat w tym przypadku lepiej to rozwiązane jest na Maku. Po prostu usypiam kompa i moje zadania (a mogło być ich przecież kilkadziesiąt) ładnie się wznawiają i nie muszę nic więcej kontrolować. Pod Windowsem nie mam wyjścia i muszę wsłuchiwać się w szum wentylatorów i dysków. Albo przerwać całą operację i potem od nowa wszystko konfigurować.

Nie podałem tego przykładu by jakoś wykazać wyższość jednego rozwiązania nad drugim. Ot zdziwiło mnie takie zachowanie, zauważone przypadkiem. Jako wieloletni użytkownik systemu od MS, pewne rzeczy po prostu nie są oczywiste, choć powinny. Bo jakby się dłużej nad tym zastanowić, to właśnie Windows obciążony bagażem z poprzednich systemów ma wiele archaizmów. Do których przywykliśmy trochę - ale to nie znaczy, że nie ma lepszych rozwiązań. A teraz już wiem, że mogę sobie zaplanować długotrwałe działania zawczasu. A komputer albo sam się potem uśpi, albo ja go uśpię na życzenie.
    Przepraszam, ale zanim zaczniecie podniecać się jak to działa w Macu, a jak nie działa w Windzie to lepiej sprawdźcie. Przed chwilą zrobiłem mały eksperyment - zaznaczyłem folder Nikon D700 i dałem kopiuj na drugi dysk (folderek ma drobne 800GB, więc kopiowanie trochę by zajęło - poczekałem do ok. 2% postępu, następnie nacisnąłem przycisk na obudowie "uśpij" - komputerek poszedł spać, wyłączył wszystkie wiatraki itd. Obudziłem go, pokazało się po paru sekundach okno logowania, zalogowałem się i... kopiowanie wznowiło się na tych 2%. A wszystko to na Win 7.

Ergo darujcie sobie ten argument wyższości Maca, bo po prostu to jest śmieszne już.

Podobnie było z innymi zdaniami - np. liczeniem pewnych rzeczy w Matlabie (liczenie na pare dobrych godzin, przy pełnym obiążeniu procesora, więc wentylatory wyły) - Małżonka ma wkurzyła się lekko i kazała wyjca wyłączyć - zatem ten sam niebieski przycisk i rano wyjec wrócił do liczenia w miejscu w którym został uśpiony.
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 05-11-2011 o 00:10
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Witam, od pół roku mam iMaca 27 cali na intelu i7.
    Obrabiam na nim zdjęcia (głownie Lightroom i PS).
    Ja w przeciwieństwie do kolegów nigdy nie miałem do czynienia
    z dobrymi stacjami roboczymi PC, więc nie będę się rozpisywał
    o stabilności Maca i jego wydajności, bo nie mam porównania.
    To co mi ogromnie ułatwiło pracę w studio, to fakt, iż iMac
    jest monitorem (w moim odczuciu całkiem dobrym) i komputerem w jednym,
    i mimo wielkości jest w związku z tym urządzeniem dość mobilnym (mam osobne pomieszczenia
    na biuro i studio i zdarza mi się przenosić kompa z miejsca na miejsce),
    a na noc, wychodząc do domu mogę schować go do szafy pancernej
    bez odłączania tysięcy kabelków i rano po prostu wyjąć z szafy,
    włożyć wtyczkę do kontaktu i odpalić w ciągu kilku sekund.

ps. i ten design myszki i klawiatury...
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

no argumentem o szafie pancernej zabiłeś wszystkich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stef Zobacz posta
    Witam, od pół roku mam iMaca 27 cali na intelu i7.
    Obrabiam na nim zdjęcia (głownie Lightroom i PS).
    Ja w przeciwieństwie do kolegów nigdy nie miałem do czynienia
    z dobrymi stacjami roboczymi PC, więc nie będę się rozpisywał
    o stabilności Maca i jego wydajności, bo nie mam porównania.
    To co mi ogromnie ułatwiło pracę w studio, to fakt, iż iMac
    jest monitorem (w moim odczuciu całkiem dobrym) i komputerem w jednym,
    i mimo wielkości jest w związku z tym urządzeniem dość mobilnym (mam osobne pomieszczenia
    na biuro i studio i zdarza mi się przenosić kompa z miejsca na miejsce),
    a na noc, wychodząc do domu mogę schować go do szafy pancernej
    bez odłączania tysięcy kabelków i rano po prostu wyjąć z szafy,
    włożyć wtyczkę do kontaktu i odpalić w ciągu kilku sekund.

ps. i ten design myszki i klawiatury...
    mój PC waży jakieś 15kg, monitory ważą po ok. 10 kg, wszystkie trzy pudła stoją na biurku i nie zamykam ich w szafie pancernej, więc... Mac jest lepszy - jak ja z tym mogłem żyć do tej pory

Domyślnie

W miejsce szafy pancernej możesz sobie wstawić każdy inny mebel.
    To nie miał być argument, a opis mojej sytuacji i rozwiązanie jakim
    jest dla mnie iMac. Pomijając, zapewne zabawną, sprawę z moją szafą pancerną
    chodzi mi o mobilność komputera ze sporym (i nie najgorszym) monitorem
    i oszczędność miejsca na kloca jakim zwykle jest stacja PC.
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    mój PC waży jakieś 15kg, monitory ważą po ok. 10 kg, wszystkie trzy pudła stoją na biurku i nie zamykam ich w szafie pancernej, więc... Mac jest lepszy - jak ja z tym mogłem żyć do tej pory
    Widzę, że ilości jadu w tym wątku spowodowały, że niektórym już się na coś rzuciło.
    Nigdzie nie napisałem, że Mac jest lepszy. Opisałem tylko przydatność rozwiązania
    jakim jest 2 w 1. Co do nieszczęsnej szafy pancernej, to nie rozumiem, co Cię tak śmieszy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    "uśpij" - komputerek poszedł spać, wyłączył wszystkie wiatraki itd. Obudziłem go, pokazało się po paru sekundach okno logowania, zalogowałem się i... kopiowanie wznowiło się na tych 2%. A wszystko to na Win 7.

Ergo darujcie sobie ten argument wyższości Maca, bo po prostu to jest śmieszne już.
    zrob to samo pod XP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stef Zobacz posta
    Widzę, że ilości jadu w tym wątku spowodowały, że niektórym już się na coś rzuciło.
    Nigdzie nie napisałem, że Mac jest lepszy. Opisałem tylko przydatność rozwiązania
    jakim jest 2 w 1. Co do nieszczęsnej szafy pancernej, to nie rozumiem, co Cię tak śmieszy...
    oj, nie obruszaj się tak, cała ta sytuacja jest śmieszna, więc się śmieję i tyle - ot takie mam poczucie humoru, wolno mi? czy nie bardzo? poza tym skąd mieliśmy wiedzieć, że to nie jest argument pro mac - tak nieszczęśliwie wynikło z kontekstu wątku i ta absurdalność takiego argumentu była właśnie taka śmieszna

posługując się porównaniem motoryzacyjnym - moja meganka jest lepsza od traffica, bo jest mniejsza i mogę ją zamknąć w garażu

dzięki za poprawę humorku

Domyślnie

Ok, ok. Ja mam po prostu takie widzi mi się z tą szafą, bo to drogi (dla mnie) sprzęt i wolę dmuchać na zimne (zarówno komputer, jak i studio
    nie znajdują się w moim domu, a w wynajmowanym pomieszczeniu).
    Moja wypowiedź miała przede wszystkim opisać sytuację, w której mogę korzystać z dużego monitora w sposób mobilny,
    tj. przez kilka godzin obrabiać zdjęcia w pomieszczeniu biurowym, po czym przenieść go bardzo szybko do studia, gdzie robię zdjęcia.

Strona 286 z 371 PierwszyPierwszy ... 186236276284285286287288296336 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów