Close

Strona 285 z 371 PierwszyPierwszy ... 185235275283284285286287295335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 841 do 2 850 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KS Zobacz posta
    Może ten Lenovo ma zainstalowane na dzień dobry pierdylion niepotrzebnego szajsu, który go spowalnia...
    Cytat Zamieszczone przez hydra_nt Zobacz posta
    Na pewno ma . To raz. A dwa, zawsze pierwsze uruchamianie okienek skutkuje ustawianiem się systemu i to trwa ( One tak mają) .
    co moze miec nowiusienki komp zainstalowane? system i co jeszcze? ja tam nic w nie widzialem co by bylo doinstalowane. tak poprostu dziala Win.
    w tej chwili w Macu mam zainstalowanych 7 programow, z ktorych korzystam na codzien. komp od dwoch tygodni dziala non stop. dzisiaj mu uaktualnienie sciagnalem. restart trwal mniej niz minute. wylaczenie i wlaczenie + przywrocenie wszystkich otwartych programow...tak to ja moge pracowc

Domyślnie

Ktory lenovo? x220 tablet? :> Po 1 bardzo duzo smiecia od lenovo, po 2 to pierwsze normalne uruchomienie komputera - system sporo rzeczy ustawia. Komp robil dlugi shutdown bo musial tez pare rzeczy pokonfigurowac. np aktualizacje.
    System na mim lapku nie ma zadnych takich problemow, co prawda nie mam imponujcego uptime bo po aktualizacjach restartowalem system, ale nie mialem zadnych problemow z usypianiem, etc.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 03-11-2011 o 22:07
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebah Zobacz posta
    Wczoraj odebralem swojego ipada, caly czas poznaje jego mozliwosci, jednak mozolnie mi to idzie. Powiedzcie mi jaka jest mozliwosc wrzucenia zdjec z PC na ipada ? Musze miec jakis program? Platny, darmowy ? iTunes nie uzyje do tego ?
    iTunes da radę. Po podłączeniu urządzenia do kompa powinien "pojawić" się na pasku po lewej. Zaznaczasz go i przechodzisz do do sekcji dotyczącej synchronizacji. W górnej części okna programu masz wers z zakładkami, który zaczyna się (począwszy od lewej strony) od "podsumowania" a kończy właśnie na "zdjęciach". Wchodząc do poszczególnych zakładek masz możliwość ustawienia parametrów synchronizacji, w tym wyboru odpowiednich katalogów ze zdjęciami. Tak jest na osx i podejrzewam, że pod win jest podobnie.

Domyślnie

Ja kupiłem Mini Maka by na nim pisać oprogramowanie na iPada. Do tej pory tylko Windows na niezliczonej ilości komputerów, konfigurowanie znajomym, rodzinie, utrzymywanie, pomaganie itd itp. Generalnie dość często zastanawiało mnie jak się z tego wywinąć. Spróbowałem Linuxa raz i drugi. Nie dało rady. Swego czasu wypróbowałem nawet wynalazek o nazwie BeOS. Nie znałem Maków i wiedziałem o nich tyle, że są "drogie i dziwne i grać się nie da". Od pół roku PC-ta używam tylko kiedy muszę. Na Mac OS X przeszedłem bezboleśnie i z wielką przyjemnością. Przyznam, że wolałbym używać Windows na Mini Maku, ale wersja z BootCamp działa w 32-bitach i na moje oko po prostu wolniej. Mimo tego samego sprzętu. Windows wolałbym używać z powodu pewnych przyzwyczajeń. Oraz szerokiej gamy aplikacji i generalnie lepszego wsparcia dla sprzętu USB.
    Problemy w Maku są z peryferiami. Na przykład w mojej kamerce po wybudzeniu się z uśpienia, przestaje działać mikrofon (już znalazłem chyba sposób jak go przywrócić, ale...). W dodatku wybór sprzętu jest średnio urozmaicony. Sterowniki też nie zawsze są najwyższych lotów i nie pisane zbyt szybko. Niższy priorytet niż dla Windows.
    Jako stacja robocza - Mac mnie nigdy nie pociągał. Nie ma żadnej przewagi nad PC jako sprzęt. A jako system operacyjny... gdy potrzeba dużych mocy by wykonać jakieś zadanie - wówczas inne sprawy schodzą na dalszy plan. OS, ergonomia - nieistotne. Ważne wydane pieniądze oraz szybkość podzespołów. A także skalowalność systemu i dość prosta rozbudowa oraz duża kompatybilność ze wszystkim na rynku.
    Ale jako komputer domowy, do codziennych drobnych prac typu internet, poczta, obróbka zdjęć z imprezki czy spaceru, muzyka, film, komunikator, Skype - według mnie to *o wiele* korzystniejszy wybór dla kogoś, kto nie zna się na komputerach, nie chce mieć z nimi nic do czynienia, chce włączyć i aby działało. I aby działało praktycznie bez potrzeby konserwacji. Bez namyślania się za każdym razem, czy załącznik pocztowy jest aby bezpieczny, czy mam instalować jakiś kodek, jakiś program z sieci - a co to w ogóle jest ten kodek? Bez uważania na jakieś dziwne komunikaty o wirusach, trojanach. Czyszczenie rejestru? Defragmentacja dysku? O co chodzi? Konfiguracja sieci, rutera? Windows wciąż za dużo wiedzy wymaga od użytkownika. Bardzo fajnym przykładem filozofii odejścia od problemów konfiguracyjno-sprzętowych jest właśnie system iOS. Połączony z jednym centralnym sklepem (nie wdając się tu w ideologię i monopolizm) stanowi niemal zamknięte środowisko, z którego nie trzeba wychylać nosa. Po co ciągle szukać po sieci różnych rzeczy, w tysiącach miejsc i ciągle nie będąc pewnym tego, co się ściągnie.
    Niestety zamknięte i trochę ignorowane środowisko oraz konieczność pisania kodu na dwie platformy, wykluczyły Maka z wielu dziedzin i jeżeli ktoś ma ochotę popróbować najróżniejszych programów do komponowania muzyki, rysowania, projektowania, składania filmów - wówczas wybór na Windows zawsze będzie większy i tego się nie przeskoczy. Podobnie mało jest programów polskojęzycznych, kadrowych, gier. Jeżeli ktoś lubi dostosowywać wygląd, programy pod siebie, dopasować każdy szczegół by działał tak, jak on chce - Mac OS nie jest systemem dla niego. Przykładowo znów kamerka Logitech - sterowniki w Windows pozwalają na włączenie trybu dostosowania czułości do otoczenia, zmiany balansu bieli i innych parametrów. Na Maku - nic z tego. Zero ustawień. I tak jest z wieloma rzeczami. Działają dobrze, ale jak ktoś wie, że mogą jeszcze lepiej, ale ktoś gdzieś nie napisał sterownika, bo się nie opłacało... No smutne i tyle.
    Maka Mini poleciłbym osobie o dość stałych potrzebach. Jeżeli oprogramowanie, którego wymaga by je zaspokoić, jest na Maka - wówczas będzie to przyjaźniejszy system. Większe Maki nie wiem czy są godne polecenia tylko ze względu na system. Raczej wątpię.

Chyba nigdy nie przyzwyczaję się jednak do innej domyślnej obsługi klawiszy Home, End (chyba, że to sobie ustawię dobrze w każdym programie z osobna - jeżeli się da). Dobrze, że działa za to zapis na partycji NTFS - na szczęście wystarczyło zainstalować darmowe sterowniki.

Domyślnie

mosad w pelni zgodze sie z tym co piszesz, z drobnymi zastrzezeniami

- u mnie zapis na ntfs koncertowo wypieprzal sie przy kopiowaniu duzej ilosci nefow
    - z kodekami tez sa problemy - nie wszystko chodzi out of the box i trzeba doinstalowac - dodatkowo nie da sie na macu odtwarzac plikow wmv zabezpieczonych drm (chocby jak chcemy obejrzec jakis platny serial gdzies np. TVP VOD)

Domyślnie

No wiesz... WMV jakby to ująć... to jakby nie patrzeć konkurencyjny standard. Trudno by go Apple natywnie wspierał.
    Co do zapisu na NTFS to do końca mu nie ufam, ale na razie działa (Mac OS 10.6.8, stery to darmowe NTFS-3G). Aktualnie eksperymentalnie obrabiam w LR jakieś 70 tysięcy plików NEFów z zapisem do XMP, znajdujących się na dysku zewnętrznym NTFS podłączonym po USB 2.0. I od biedy daje się i się nawet jeszcze nie wywaliło (baza na dysku wewnętrznym). Na dłuższą metę to pewnie odpada, ale działać działa. Mam kopie zapasowe, więc bólu nie ma.

PS. Właśnie odkryłem niechcący fajną rzecz... Usypiając komputer wstrzymuje się kopiowanie plików. Po obudzeniu komputera akcja się sama wznawia. Za żadne skarby nie pamiętam jak jest pod Windowsem. Chyba nie próbowałem nigdy. Może to mieć zalety i wady - jednak więcej zalet - usypiam, jest cisza, dyski mi nie hałasują.
    PPS. Dodam jeszcze, że o dziwo działa kombinacja NTFS plus Truecrypt - czyli również zapis do woluminów na NTFSowej partycji.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 04-11-2011 o 22:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    No wiesz... WMV jakby to ująć... to jakby nie patrzeć konkurencyjny standard. Trudno by go

PS. Właśnie odkryłem niechcący fajną rzecz... Usypiając komputer wstrzymuje się kopiowanie plików. Po obudzeniu komputera akcja się sama wznawia. Za żadne skarby nie pamiętam jak jest pod Windowsem. Chyba nie próbowałem nigdy. Może to mieć zalety i wady - jednak więcej zalet - usypiam, jest cisza, dyski mi nie hałasują.
    Witam
    mi w windzie kopiuje do końca i usypia
    Pozdrawiam
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzall Zobacz posta
    Witam
    mi w windzie kopiuje do końca i usypia
    Pozdrawiam
    Aha, czyli ta operacja, którą teraz robię, potrzebująca 24 godzin wymagałaby pracy non-stop bez chwili ciszy. Taki drobiazg, ale wskazuje na to o czym pisał Tom - różne podejście do pewnych spraw. Inną filozofię działania "bebechów" systemu, rzutującą na przyjemność obsługi.

Domyślnie

z tym wmv to nie chodzi o Apple, bo producent codecow wmv - flip4mac - nie wspiera plikow z DRM

a prosto z pudelka to quick time ma dosc ograniczona liste formatow ktore ogarnia (video) i trzeba albo posadzic alternatywnego playera, albo alternatywne codeki dla quick time

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Aha, czyli ta operacja, którą teraz robię, potrzebująca 24 godzin wymagałaby pracy non-stop bez chwili ciszy. Taki drobiazg, ale wskazuje na to o czym pisał Tom - różne podejście do pewnych spraw. Inną filozofię działania "bebechów" systemu, rzutującą na przyjemność obsługi.
    Ale w czym problem. Zakończ kopiowanie i wyłącz (uśpij) kompa. Wszystko można poustawiać jak się chce. Wiesz nigdy mi nie przeszkadzało że komputer "robi" to co ja chcę. Z drugiej strony pewnie już jestem tak głuchy że nie słyszę jak "kopiuje"

Pozdrawiam
    ps zresztą i tak kiedyś te 24 godzinne kopiowanie dokończysz .
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Strona 285 z 371 PierwszyPierwszy ... 185235275283284285286287295335 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów