Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 94

Wątek: ISO a jakość

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Może ustawić tryb A i AUTO ISO do 2500 i czas minimalny 1/30. Może to mu pomoże.
    Nie. Tryb A w przypadku użycia lampy ustawi czas ekspozycji na 1/30 lub 1/60s ( w zależności od tego co jest wybrane w menu ). Przy statycznych pozach będzie OK, ale przy wyjściu albo przy innych dynamicznych ujęciach zdjęcia będa poruszone.
    Tryb M daje pełną kontrolę, choć nie wiem jak to jest dokładnie bo to chyba body z jednym kółkiem.

Domyślnie

I naprawdę w każdym trybie aparat będzie regulował ekspozycje za pomocą lampy i iso... a chyba nie o to chodzi. A przesłona wówczas wpłynie tylko na GO. Biorąc pod uwagę obiekt główny i ciemne tło aparat na auto iso będzie podciągał do tła... myślę ża na slubie to źle... Wygodne ale ciężko ocenić wynik koncowy ...
    Ja zdecydowanie zostałbym na M , myslę że będzie pewniej .
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 04-11-2011 o 20:20
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Auto iso nigdy.... w kościele musi być klimat a auto iso tylko wszystko będzie "rozjaŚNIAŁO"
    Zawsze robię w kościele na autoiso -zero problemów. Efekty na mojej stronie i blogu.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

A używasz korekty przed zdjęciem ? Mi jeśli robiłem z bliska osobę to zawsze podciągało i bywało że pierwszy plan był po prostu przepalony, bo lampa waliła a auto iso poszybowało... Chyba że kolega używa punktowego...lub CW ale tu wyjdzie to że w d3100 brakuje szybkiego dojścia to tej funkcji... a do pracy w punktowym to trzeba troszku doświadczenia- mylę się popraw mnie.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Nie używam lampy w kościele (chyba z 2 razy musiałem dla zrównoważenia kolorystyki tylko).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

A bez lampy to ok :-0, ale co to pomiaru to matrycowy daje rade wówczas ? ?
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 04-11-2011 o 20:34
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

blackside, tak z ciekawości zapytam przy lampie, jak jej używałeś i jakiej? wbudowanej czy zewnętrznej? Kombinowałeś coś z odbiciami światła cz równoważeniem tła, czy na automat? Co prawda "kościoły" to nie moja działka ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić korektę ekspozycji jako panaceum na zrównoważenie pierwszego planu z tłem.

A z Fatmanem jakoś specjalnie nie wchodziłbym w polemikę "jak lepiej", więcej pożytku byłoby z podpatrywania tego co on robi i jak robi )

Domyślnie

Nie ma co kombinować. Automatyka potrafi nieźle nagmatfać. Suknia jest biała, gajerek czarny no i jest problem. Jak będzie robił od strony młodej, to aparat inaczej się ustawi a od młodego jeszcze inaczej. Ustaw minimalną przysłonę, czas 1/80 i ISO reguluj naświetlenie. Nie schodź z czasem, bo focisz dwie osoby, więc szansa na poruszenie to ty, młoda i młody, do tego jak dodasz świadków czy księdza to robi się kaszana. Ja Ci to mówię jako amator, co zrobił już kilka ślubów kiepskim sprzętem i trochę po swojemu, ale w sumie zawsze udało mi się osiągnąć zadowalający młodych efekt. Autofocus punktowy AF-C, lampa w TTL. Kurcze dobrze by było mieć lampę zewnętrzną. jednak różnica będzie znaczna. Robiąc z lampą wbudowaną nie patrz tylko na to czy Ci ładnie oświetliła pierwszy plan, ale dając wyższe ISO dawaj więcej światła zastanego aby doświetlić tyły. Lampy jak najmniej- tylko aby doświetlić młodych. Bez obaw- baterii starczy na kościół i początek wesela nawet jak będziesz używać wbudowanej lampy. Potem się podładuj i tyle
    Powodzonka i czekam na rezultaty.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Wiem- dlatego dociekam bo widząc jego zdjęcia już dawno zaparło mi dech....
    Krzysio- lampa wbudowana a tryb... jakikolwiek najczęściej M . Tryb z pomiarem punktowym pomagał ale punktowy to też ciężko używać za każdym razem. Ja amator , więc moja wiedza techniczna znikoma.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 04-11-2011 o 22:16
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Światłomierz różnie działa w takich warunkach. Ty masz o tyle dobrą sytuację, że na dworze ciemno i okien nie popalisz na punktowym i tym możesz się sugerować, ale jak nie masz pewności co do naświetlenia- patrz na ekranik. Zawsze na kompie trochę podciągniesz na plus czy minus i to jest zaleta cyfrówki
    Przy pomiarze punktowym najważniejsza jest twarz. Masz na M na tyle komfortu, że sobie spokojnie wyzerujesz drabinkę i nawet jak przekadrujesz to parametr zostanie
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów