Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: ISO a jakość

Domyślnie ISO a jakość

Witam

Jestem amatorem w robieniu zdjęć. Rodzina " wynajęła " mnie jako fotograf na ich wesele dodam, że główny i jedyny fotograf to ja. Mówiłem im, że ja tylko robię amatorskie zdjęcia i nie chce im popsuć pamiątek z tak ważnego wydarzenia natomiast oni chcą zaoszczędzić kasy i nalegali, a więc zgodziłem się ....

Posiadam lustrzankę D3100 ze szkłem 18-105 3.5:5.6f . Nie jest to za jasne szkło dlatego do zdjęć w kościele potrzebuję wysokiego ISO ( minimum 800 ) ponieważ gdy wydłużę czas naświetlania wyjdą rozmazane zdjęcia nawet ze statywem. A co jest najgorsze, że nie posiadam LAMPY ZEWNĘTRZNEJ a nie mam kasy wydawać około 500 zł na lampę. I tym sposobem chce uniknąć takich strzałów, a więc mniej więcej takich ustawień używam w kościele ( dość słabo oświetlonym ) przysłona - najniższa 3,6 - 5 czas naśw. 1/5 do 1/30 ISO 800 - 1600 ( rzadko 3200 )

Zdjęcia jak można się domyśleć ze względu na ISO są dość słabej jakości dlatego pytam Was co zrobić, aby zdjęcia na tym zestawie wyszły niezłe a żeby nie stracić na jakości. Nigdy nie robiłem zdjęć w kościele i nie wiem jak podejść do sprawy. Co mi polecacie czy kupno statywu rozwiążę sprawe ? Ślub jest już w tą Sobotę więc proszę o szybką odpowiedź.

A może polećcie mi jakie ustawienia Wy byście użyli w takich sprawach ( oczywiście w przybliżeniu )

Z góry Dziękuję

Domyślnie

Statyw nie rozwiąże problemu zdjęci poruszonych przez obiekty ruchome - ludzi, stabilizacja też nie. Jedynie jasna stałka 1.8 albo 1.4 (np 35mm) + niestety lampa błyskowa. Bez tego dobrych zdjęć nie zrobisz. Poza tym polecam użyć przycisku "szukaj" bo podobnych tematów już było sporo.

Domyślnie

Wygląda na to, że rodzina dostanie ciut nieprzyjemną pamiątkę...

Co do zdjęć, to:
    przy czasie 1/5 nie ma szans na nieporuszone zdjęcie
    ISO 800 to raczej jasny kościół, jeśli nie masz lampy to pewnie 1600 będzie minimum jakiego będziesz w stanie użyć

Rady mówisz...
    Pilnuj, żeby czas nie był dłuższy niż 1/ogniskowa*1,5 (np. dla 70mm robisz min czas 1/100). Dwa dni przed weselem nic ciekawszego raczej nie usłyszysz.

Domyślnie

Idź najlepiej do tego kościoła i porób trochę zdjęć na różnych ustawieniach.Zobaczysz wtedy co i jak. Tak "na żywca" iść po raz pierwszy do koscioła w dniu ślubu to trochę ryzykowne.Lampa raczej odpada bo ksiądz może sobie nie życzyć.. Powodzenia.
    D90/N50 1.8D/T17-50 2.8/Nissin Di622 MII

Domyślnie

Biegiem do kościoła i ćwicz wprawki!! Zbadaj warunki, przejdź dynamicznie na dwór, zobacz jak to będzie symulując sytuację.

PS. Obawiam się, że zaraz zostaniesz zlinczowany przez doświadczonych ślubniaków Z całym szacunkiem do Użytkowników Forum!!
    FF + szkła

Domyślnie

przypadkiem nie zabieraj statywu do kościoła, bo i tak Ci w niczym nie pomoże, a tylko będzie przeszkadzał i będziesz go pilnować............. pożycz przynajmniej 50 1,8 to powinieneś dać radę ( lub kup używkę 300-400 pln nie dość że się przyda, to się jeszcze szybko zwróci

Domyślnie

50mm na d3100 bez "śrubokręta"? I tak manualnie ostrząc ma zrobić zdjęcia na ślubie? Chyba żartujesz. Poza tym na DX'ie będzie za wąska w kościele. Najlepszym obiektywem będzie 35-tka AF-S - używka na allegro od 650zł. I to może być za wąsko, jak kościół mały.

Domyślnie

35-ka to najlepsze rozwiązanie,tylko kolega ma mało czasu....Przydałby się jeszcze dodatkowy akumulator
    D90/N50 1.8D/T17-50 2.8/Nissin Di622 MII

Oszczędny w słowach Awatar krispike
    Miasto
    Lubelszczyzna

Domyślnie

Przeczytaj ten wątek i poszukaj jeszcze innych, podobnych tu na forum.
    Nie wiem czy Ci to pomoże, ale powodzenia Ci życzę, gdyż nie będziesz miał łatwo.
    Szkoda, ze tak mało masz czasu. Można by było pożyczyć chodź lampę, albo lepiej poprosić kogoś z jakimkolwiek doświadczeniem w tej dziedzinie fotografii o wsparcie lub zastępstwo.
    |D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
    "Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"

Domyślnie

ja uważam, że lepiej mieć samo 50 niż samo 35, ale i tak nie zmienia to faktu, że kolega bez jasnego szkła ( jakiegokolwiek) będzie miał problem...........

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów