Close

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 166

Domyślnie Ślub - grzecznościowy fotograf, po prostu super... ;)

Witajcie,

zostałem poproszony o sfotografowanie ślubu bliskich znajomych. Ślub niedługo, bo 10.09. Wow, z jednej strony to cieszy, z drugiej świadomość odpowiedzialności jest dość obciążająca. Pociesza świadomość młodych, nad którą pracuję, że od grzecznościowego amatora nie mogą spodziewać cudów oraz że nie mam zapasowego body itp. więc w razie jakichkolwiek problemów jest klapa.

Sprzętowo jest nienajgorzej, D90 + 18-105 + 35 1,8 + lampa Sigma EF-530. Jak na niezbędne minimum, to powinienem dac radę.

Młodzi, poprosili dzisiaj dodatkowo o sesję w parku. Powiedzcie proszę, jakie macie patenty na nawiązanie kontaktu z parą w czasie sesji, bo nie mam żadnego doświadczenia w tej materii. Mówicie im co maja robić, czy wręcz przeciwnie... Dokładnie instruujecie, na zasadzie ustawcie się teraz tak, niech Młoda popatrzy na Młodego tak, albo inaczej? Zostawiacie swobodę, tylko inspirujecie? O ile ceremonia i przyjęcie (reportaż) to taka klasyka i jakoś mogę sobie wyobrazić co i jak, to sesji się po prostu boję...

Jeżeli ktoś może coś poradzić, na zasadzie najlepszych chwytów na nawiązanie kontaktu z parą, rozśmieszenie ich czy coś podobnego, to będę bardzo wdzięczny. Kontakty międzyludzkie nie są moją najmocniejszą stroną, stąd trema...

Reszta rzeczy, o czym papmiętać na ślubie, jest dość obszernie opisana. Patentów na sesję nie odnalazłem... Może ktoś grzecznościowo poratuje mnie garścią dobrych rad?

Domyślnie

opowiedz kilka dowcipów o pijanych mężach i niewiernych żonach. znajdziesz w caffe.
    atmosfera się na pewno rozluźni

Domyślnie

W sobotę widziałem plener, gdzie fotograf ustawiał młodych z dokładnością do milimetrów, kąty ugięcia kończyn z kątomierzem... Domyśl się uśmiechów na twarzach młodych

Domyślnie

Jeśli nie masz pozwolenia na fotografowanie podczas uroczystości kościelnych idź wcześniej do księdza i z nim pogadaj, pokażesz się z dobrej strony i nie powinno być problemów, inaczej może Ci zabronić fotografowania, przypadki rzadkie, ale jednak się zdarzają. Nie błyskaj ludziom lampą po oczach Dowiedz się czy będą jakieś "odstępstwa od ślubnej normy", czy ślub jest z mszą czy bez. Jeśli z mszą będziesz miał sporo czasu na pobawienie się ujęciami, można np. spokojnie przejść się na chór i zrobić kilka ogólnych ujęć. Jeśli nie znasz kościoła, w którym będzie ślub idź dzień, dwa wcześniej o tej samej porze, o której będzie uroczystość zmierz sobie światło, zobacz z których kierunków pada.
    Co do pleneru, to jeśli są to Twoi bliscy znajomi nie powinieneś mieć problemu z nawiązaniem kontaktu Ważne żebyś sam się nie stresował, bo Twoje zdenerwowanie bardzo szybko przełoży się na parę, a zatem i na efekt końcowy. Ja zawsze mówię młodym żeby czuli się naturalnie, bawili się sobą, ewentualnie udzielam drobnych wskazówek. Owszem, zdarza się czasem tak, że trzeba wszystkim pokierować trochę bardziej, ale to zależy od pary i od efektów jakie chcesz uzyskać. Warto wcześniej mieć przygotowaną koncepcję sesji, bo inaczej może się zdarzyć tak, że przyjedziecie na miejsce i nie bardzo będziesz wiedział za co się wziąć. Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie, albo mają być to jakieś nieszablonowe ujęcia to nawet sobie rozrysuj poszczególne kadry, wtedy będziesz miał wszystko gotowe i nie będzie długiego, męczącego kombinowania podczas pleneru. Dla rozluźnienia warto pożartować, uśmiechnąć się, porozmawiać trochę o innych rzeczach niż zdjęcia, jeśli będzie zimno wziąć ciepłej herbaty w termos, po prostu zadbać o miłą atmosferę.
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haradrimm Zobacz posta
    Jeśli nie masz pozwolenia na fotografowanie podczas uroczystości kościelnych idź wcześniej do księdza i z nim pogadaj, pokażesz się z dobrej strony i nie powinno być problemów, inaczej może Ci zabronić fotografowania, przypadki rzadkie, ale jednak się zdarzają. Nie błyskaj ludziom lampą po oczach Dowiedz się czy będą jakieś "odstępstwa od ślubnej normy", czy ślub jest z mszą czy bez. Jeśli z mszą będziesz miał sporo czasu na pobawienie się ujęciami, można np. spokojnie przejść się na chór i zrobić kilka ogólnych ujęć. Jeśli nie znasz kościoła, w którym będzie ślub idź dzień, dwa wcześniej o tej samej porze, o której będzie uroczystość zmierz sobie światło, zobacz z których kierunków pada.
    Z tą cześcią nie będzie problemów, powiedzmy . Temat ceremonii jest bardzo ładnie opisany tutaj i w innych miejscach. Wynotowałem już sobie wszystko co trzeba. Ale dzięki za podpowiedzi.

Co do pleneru, to jeśli są to Twoi bliscy znajomi nie powinieneś mieć problemu z nawiązaniem kontaktu Ważne żebyś sam się nie stresował, bo Twoje zdenerwowanie bardzo szybko przełoży się na parę, a zatem i na efekt końcowy. Ja zawsze mówię młodym żeby czuli się naturalnie, bawili się sobą, ewentualnie udzielam drobnych wskazówek. Owszem, zdarza się czasem tak, że trzeba wszystkim pokierować trochę bardziej, ale to zależy od pary i od efektów jakie chcesz uzyskać. Warto wcześniej mieć przygotowaną koncepcję sesji, bo inaczej może się zdarzyć tak, że przyjedziecie na miejsce i nie bardzo będziesz wiedział za co się wziąć. Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie, albo mają być to jakieś nieszablonowe ujęcia to nawet sobie rozrysuj poszczególne kadry, wtedy będziesz miał wszystko gotowe i nie będzie długiego, męczącego kombinowania podczas pleneru. Dla rozluźnienia warto pożartować, uśmiechnąć się, porozmawiać trochę o innych rzeczach niż zdjęcia, jeśli będzie zimno wziąć ciepłej herbaty w termos, po prostu zadbać o miłą atmosferę.
    No tutaj jest gorzej niestety, trema robi swoje. Ale słusznie prawisze, że trzeba mieć z góry przygotowaną koncepcję. Po prostu trzeba zainwestować czas, pojechać dzień wcześniej do parku, wypatrzyć najfajniejsze miejsca i później po prostu zrealizować plan. No i koniecznie sprawdzić prognozę pogody.

Ja zawsze mówię młodym żeby czuli się naturalnie, bawili się sobą, ewentualnie udzielam drobnych wskazówek.
    No mówisz im po prostu, żeby czuli się naturalnie i już? Wow... A można wiedzieć jakich wskazówek, jakaś podpowiedź? Wiem, że to brzmi głupio, ale po prostu trudno mi to sobie wyobrazić, chociaż odludkiem nie jestem.

A moze ktoś może sypnąć jakimiś anegdotami z sesji? To chyba fajny temat na rozluźnienie atmosfery...
    Ostatnio edytowane przez Herodot.32 ; 05-09-2011 o 15:58

Domyślnie

Dobra rada z tym rozrysowaniem... kilka ujęć na początek przygotuj sobie w głowie - żeby wystartować - później pójdzie z górki. Wiem to z doświadczenia, jak zaczniecie pracować to rozmawiajcie - postaw na naturalność bo sztuczność naprawdę widać na zdjęciach. Ja zwykle sugeruje żeby młodzi patrzyli na siebie lub gdzieś w przestrzeń - na fotografa tylko wtedy gdy sobie tego wyraźnie zażyczysz - oczywiści to tylko sugestia. Warto powiedzieć żeby skupili się na sobie a nie na zbytnim pozowaniu... na plenerze to zazwyczaj stałek używam - wyciśnij ze swojej 35tki soki

Domyślnie

Bylem na miejscu potencjalnej sesji dzisiaj po poludniu i jesli mozna, to zamieszcze wieczorem w tym poscie zdjecia pogladowe z ciekawszych miejsc do zdjec.

Bardzo prosze o podzielenie sie swoimi uwagami lub spostrzezeniami na temat potencjalu tych miejsc. Zalezy mi na tym, aby przyjaciol obsluzyc mozliwie dobrze, a jesli uzyskam efekt pozytywnego zaskoczenia, to juz w ogole super... Z gory dziekuje...

Domyślnie

Jeśli nie masz pozwolenia na fotografowanie podczas uroczystości kościelnych idź wcześniej do księdza i z nim pogadaj, pokażesz się z dobrej strony i nie powinno być problemów, inaczej może Ci zabronić fotografowania, przypadki rzadkie, ale jednak się zdarzają.
    Jeśli nie masz pozwolenia na fotografowanie to lepiej nie nawiązuj żadnej rozmowy z księdzem bo ona zazwyczaj momentalnie kończy się zapytaniem: "Czy ma pan pozwolenie?" Także lepiej sie nie odzywać...
    D600 | D750 | D7200 ||| 35/1.4 ART | 50/1.4 ART | 18-35/1.8 ART | 85/1.8 G | 135/2 D | 17-35/2.8 | 24-70/2.8 | 70-210/4
    było: D700 | D3100 | D5200 | CoolPix8800 | 14/2.8 HSM | 28/1.8G | 35/1.8 G DX | 50/1.5 HSM | 85/1.8 D | 135/2 bez D | 12-24/4.5-5.6 HSM | 28-200 D i G | 18-105 G | 18-200 G | 28-300 G | 200-500/5-6.3

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Wszystko zależny od księdza. Jeżeli powiesz mu ze jesteś znajomym państwa młodych , i poproszono cie byś wykonał kilka zdjęć to nie sadze by był problem. Zapytaj czy ksiądz ma jakieś wytyczne . Zobaczysz zresztą sam ze podczas ceremonii na pewno ktoś podejdzie z "małpką" i pstryknie pamiątkowe zdjęcie, wiec jaki jest problem byś stal sobie z boku i uwieczniał to za pomocą aparatu.

Domyślnie

Witajcie ponownie,

wczoraj po południu przebiegłem się po parku (miałem tylko 20 minut), w którym będzie sesja. Postarałem się zanotować wszystkie miejsca, co do których wydawało mi się, że mają jakiś potencjał. Czy możecie się podzielić swoimi uwagami na ich temat? Czy macie może jakieś spostrzeżenia, a może jakieś podpowiedzi i dobre rady?

P.S. Wybaczcie jakość, ale to zdjęcia o charakterze notatek z komórki robione na szybko.

1.

2.

3.

4.

5.
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/696/005dp.jpg/][

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc... Ogólny temat/pomysł sesji to po prostu spacer Młodych po parku, trochę w charakterze reportażu, zdjęć podchwyconych...

Link do całej galerii w jednym miejscu http://imageshack.us/g/30/001urq.jpg/
    Ostatnio edytowane przez Herodot.32 ; 06-09-2011 o 07:50 Powód: Poprawienie linków

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów