Close

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 94

Wątek: ISO a jakość

Domyślnie

Tak cały czas jestem na bieżąco, spytam go ( to by było dobre rozwiązanie natomiast muszę być przygotowany, w razie gdyby nie miał )

Wstępnie ustawiłem aparat w mniej więcej takich opcjach:

1/50
    przysłona otwarta maksymalnie
    ISO : Wstępnie na 3200 ( ale popstrykam na różnych opcjach, ale pewnie nie zejdę poniżej 800 )
    Zdjęcia w RAW
    Tryb ostrości - AF-C ( tak mi doradził jeden użytkownik )
    Tryb wyboru pola ostr. - tutaj chciałbym się Was poradzić jaki tryb by był najlepszy ? - pojedyncze pole, dynamiczne, auto czy 3D ?
    Pomiar - wstępnie na Punktowy ( natomiast będę jeszcze zmieniał na matrycowy )
    Balans bieli - AUTO
    Kompozycje błysku i ekspozycji ustawione mam na 0

Tą są ustawienia WYJŚCIOWE, które mam zamiar użyć w kościele natomiast mogą się zmienić w zależności od początkowych zdjęć.

Jeśli ktoś z Was miałby zastrzeżenia czy może rady, co powinienem w nich zmienić proszę o wypowiedź.

Pozdrawiam

Domyślnie

Tryb wyboru pola ostrości zależy też od jasności pomieszczenia. Musisz sprawdzić w kościele czy czujniki inne niż centralny łapią ostrość. Jeśli nie to tylko centralny i przekadrowanie.
    Pomiar punktowy jest trudny, lepiej centralnie ważony.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Ostrość AF-C to dziwny pomysł, jak się zgubi to potrafi przejechać dwa razy cały zakres (a u Ciebie zakres jest spory) AF-S to najbezpieczniejsze rozwiązanie
    Pojedyncze pole, centralne i przekadrowywanie po złapaniu ostrości - imo tylko tak
    Pomiaru punktowego też raczej nie polecam, jeśli już to uśredniony(centralnie ważony), ale najbezpieczniejszy będzie matrycowy i w zależności od sytuacji korygowany na +2/3 albo -2/3
    Balans bieli - cóż, jeśli nie potrafisz określić na oko, może być auto, ale przy ciężkim świetle może się okazać, że auto minie się bardziej niż Ty wybierając na przykład, żarowe, czy świetlówki, wybieraj auto jeśli nie wiesz co wybrać, albo podoba Ci się kolor ustawiony przez aparat, zawsze warto klepnąć parę zdjęć kontrolnych na predefiniowanych i sprawdzić który jest najbliższy rzeczywistości.
    Nie mój się iso 1600 nie próbuj na siłę zejść do tych 800, które już któryś raz z kolei piszesz, 1600 przyjmij jako rozsądne, oczywiście jak się da mniej - super, ale lepiej mieć czas migawki krótszy niż mniejszy szum, szum sobie mniej lub więcej usuniesz, czasu już potem na kompie nie odrobisz.

Co do Twojej propozycji,
    wymaga dużo świadomości przez cały czas robienia zdjęć, jeśli nie pstrykałeś na tych ustawieniach może Ci być ciężko utrzymać skupienie cały czas (choćby pomiar, który będzie wariował za każdym razem jak w coś wycelujesz, może się okazać, że dostaniesz diametralnie różne wyniki, ciągle będziesz musiał myśleć i pamiętać gdzie łapać światło)

Domyślnie

Balans bieli - cóż, jeśli nie potrafisz określić na oko, może być auto, ale przy ciężkim świetle może się okazać, że auto minie się bardziej niż Ty wybierając na przykład, żarowe, czy świetlówki, wybieraj auto jeśli nie wiesz co wybrać, albo podoba Ci się kolor ustawiony przez aparat, zawsze warto klepnąć parę zdjęć kontrolnych na predefiniowanych i sprawdzić który jest najbliższy rzeczywistości.
    Przecież zdjęcia robi w NEF. Przy wywołaniu może ustawić samodzielnie balans bieli i wtedy będzie miał na to sporo czasu.

Domyślnie

Nie istotne, jeśli auto mocno się minie, to mimo ustalenia balansu później będą na zdjęciu brzydkie zafarby, sprawdź sobie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Nie istotne, jeśli auto mocno się minie, to mimo ustalenia balansu później będą na zdjęciu brzydkie zafarby, sprawdź sobie.
    do korygowania zafarbow ma opcje tint przy wolaniu. Ja zawsze robie na auto wb i ustawiam jakie mi odpowiada przy wywolywaniu.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

No, Panowie właśnie w tej chwili nasz Kolega zaczyna pocić się przy robocie
    Nie wiem jak Wy, ale ja trzymam kciuki.
    FF + szkła

Domyślnie

I ja tez chce aby mu się powiodlo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Niestety za późno zauważyłem wątek,bo bym poratował kolegę lampą czy szkiełkiem.
    No nic,pozostaje mi tylko trzymać kciuki aby się udało i młodzi byli zadowoleni oraz polecić się na przyszłość
    | D80 | F70 | 18-55II | 50/1.8D | S70-200/2.8II | SB-600 |

Domyślnie

I jak fotki? To wczoraj było tak?
    Mam nadzieję, że w NEFach robiłeś (potem zawsze można coś uratować).

Nie taki diabeł straszny, co? Tak jak koledzy straszyli Niech rodzina się cieszy, że w ogóle będzie miała pamiątkę (jak taka oszczędna)

A teraz powodzenia w wyborze fotek i obróbce (chyba, że tylko zapisujesz do JPG i zgrywasz na płytkę).
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów