Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: ISO a jakość

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Nie wolno Ci przebywać w tym miejscu!
    Przeczytaj kilka postów wcześniej o czasie ekspozycji, przy 1/13s na bank większość zdjęć będziesz miał poruszone.
    Ciągnij ISO bez skrupułów, póżniej zrobisz B&W i na papierze będzie cacy.
    Co do lampy wbudowanej, to mam duże wątpliwośći. Wprawdzie nigdy jesj nie używałem do doświetlania ( jedynie jako sterownik), ale wątpię aby dała ona radę przed kościołem.
    Ostatnio był na forum temat, w którym jako żródła światła użyte były reflektory samochodu (?) Jeśli by użyć 3 aut z różnych stron może być ciekawy efekt, ale wymaga to przetestowania i przećwiczenia ekspozycji.
    Dużo szczęścia życzę.

Domyślnie

Uważam,że nie powinieneś się zgodzić na taką " robotę" jako jedyny fotograf nie mając odpowiedniego sprzętu na tę porę roku /światło o godz 17/Lampa zewnętrzna jest absolutnie niezbędna z tym obiektywem.Wbudowana jest za słaba, pali "na wprost" i z bliska zostawi ciemny cień u dołu kadru od obiektywu.Wnioskuję ,że masz raczej małe i krótkie doświadczenia z fotografią /ślubną szczególnie/ ,więc obawiam się rozczarowania młodych.Na twoim i młodych miejscu szukał bym jeszcze zastępstwa przynajmniej do kościoła.Mimo szczerych chęci i dobrych rad obawiam się, że nie dasz rady ze swoim doświadczeniem.Przekonaj młodych by jednak do kościoła zatrudnili fotografa z doświadczenie i sprzętem bo potem będa mocno zawiedzeni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.zmuda123 Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

1- Na prawdę już myślałem o pożyczeniu lampy ale nie mam od kogo :/
    2- do poznania mam 120 km :/ nie dam rady ( tym bardziej ze slub juz prawie jutro :/

Nie napisałem najważnijeszego ... Ja byłem już na próbie zrobiłem pare przykładowych zdjęć oto jedno z nich z delikatnym podwyższeniem ekspozycji w Ps-ie

http://img818.imageshack.us/img818/9...stslubbbbb.jpg

A jeśli chodzi o godzinę ślubu to nie wiem jak poradzę sobie na zewnątrz bo ślub zaczyna się dopiero o 17.00( podczas np. sypania ryżu ) no kamerzysta pewnie oświetli jakoś no ale chyba będę zmuszony jechać na wbudowanej lampie ( masakra jakaś, no ale cóż sami chcieli )

Jedyne co mi pozostało to spytać Was o zdanie, co myślicie o tym zdjęciu czy jasnościowo mniej więcej daje radę ?

Sprobuj przeszukac form ,napisac do kogos w poblizu miesca zamieszkania ,moze Ci pozycza lampy i (albo zrobia Ci ten kosciol) szkla ,z drugiej strony troszke pozno zaczales sie nad tym zastanawiac . Na ostatnia chwile troszke ciezko cos sensownego doradzic
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

jacek.zmuda123, jak już będziesz jechać jedynie na tym sprzęcie jaki masz, to po prostu nie martw się wysokim ISO, bo bezstresowo możesz go używać.

3200 też nie jest straszne, a na 100% lepiej podnieść ISO niż mieć większość fotek przy 1/13s poruszonych.

Nie wiem jakie kolory są w tym kościele, ale na szybko obrobiłem Twoje zdjęcie i moim zdaniem da się z niego na tyle dużo wycisnąć, że efekt może się Młodym podobać (w razie czego usunę z serwera):

http://img191.imageshack.us/img191/9...stslubbbbb.jpg

6Mpix wystarczy do bardzo dobrej jakości odbitek 15x21cm.

Pozdrawiam.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Osobiście bym się nie zgodził na taką robotę - nawet jeśli miałaby być płatna z racji doświadczenia jakie posiadam lub jakiego NIE posiadam ale... Skoro już się zgodziłeś to przede wszystkim to co pierwsze mi przyszło do głowy:

- Do kościoła porozmawiać z księdzem aby udostępnił Ci dzień wcześniej na godzinkę kościół w podobnych godzinach.
    - Kombinować - wziąć statystów, robić każde zdjęcie kilkukrotnie podwyższając ISO, próbując z lampą lub bez itp.
    - Nie robić zdjęć w JPG.
    - Tak jak koledzy wyżej napisali - poćwiczyć dynamiczne przejścia.
    - Znaleźć w kościele miejsca z których będziesz trzaskał zdjęcia.
    - Do domu, sprawdzić zdjęcia i obrabiać. Zobaczyć co możesz wycisnąć z wysokiego ISO i jakie będą efekty.

Złotych środków nie ma - my amatorzy, bez sprzętu i przede wszystkim DOŚWIADCZENIA powinniśmy trzymać się raczej z daleka od tak wyjątkowych chwil

Mam nadzieję, że to doświadczenie sporo Cię nauczy i przy okazji podzielisz się spostrzeżeniami na forum - będę obserwował temat.

Powodzenia i pozdrawiam

Domyślnie

Ja pierwszy ślub robiłem koledze. Miał ślub na wsi, nie chciał wcale fotografa, bo kasy nie miał. Podjechałem i porobiłem mu po prostu zdjęcia. Wyszło jak wyszło, ale cieszył się, że ma jakieś zdjęcia, ja poznałem trudności tego typu fotografii i zdobyłem doświadczenie. Tak to się zaczęło. Doświadczenia wiele nie miałem, bo miałem aparat od ok roku. Fakt- miałem lampę zewnętrzną. Potem ślub kuzynki, która mnie trochę oszukała- miała mieć fotografa a ja miałem robić dodatkowo. Ślub się zaczyna a fotografa nie ma...no i stałem się jedynym.
    Najważniejsze to się skupić i myśleć bezustannie. Nie biegaj za dużo, tylko skup się na ujęciach z jednej strony, potem jak jest kazanie przejdź sobie tyłem kościoła, zrób zdjęcie ze środka, porób zdjęcia z drugiej strony. Przysięga trwa bardzo krótko, więc musisz się streszczać. Z klęczeniem nie rób jak jest podniesienie. Po komunii młodzi jeszcze trochę klęczą i wtedy masz czas na zdjęcia. Ksiądz rozdaje komunię reszcie, więc jest chwilka żeby popstrykać. Rób zdjęcia na szerszym kącie z zapasem, to na kompie sobie przytniesz. Lepiej mieć za dużo jak za mało.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Trochę przewrotnie napiszę, ale skoro Młoda Para ma takie małe wymagania co do jakości zdjęć ( jak wnioskuję ) , to po prostu ustaw tryb P, czy A i wal lampą wbudowaną na wprost.
    Może się okazać, że Para nie doceni oświetlonego na hi iso kościoła, tylko powie, że twarze są ciemne, a sukni nie widać, a kolory jakieś dziwne.
    Się namęczysz, aby klatki były dziełami sztuki, a młodzi i tak tego nie docenią. Oczywiście nie chcę nikogo urazić tym stwierdzeniem.

Doświetl pierwszy plan lampą wbudowaną, kilka ujęć bez lampy w BW i koniec.
    Np Przysięga to dość ciasne ujęcie, wbudowana lampa powinna ładnie wszystko doświetlić.
    Przy wyższym Iso + lampa wbudowana powinno być w miarę ok. Na pewno lepiej niż kompaktem.

Oczywiście, Twoja postawa, czyli zrobić jak najlepiej a nie byle jak, jest jak najbardziej pożądaną cechą.
    Niestety sprzęt Twój ogranicza możliwości do takiej formy naświetlenia kadru w przyzwoitej jakości.
    Takie jest moje zdanie.
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Oszczędny w słowach Awatar krispike
    Miasto
    Lubelszczyzna

Domyślnie

Możesz oczywiście użyć lampy wbudowanej ale ja bym ją nieco skompensował. W połączeniu z wysokim ISO powinno być do zaakceptowania. Chodzi o to żeby nie było jej ingerencji tak widocznej, nie mówiąc o przepaleniach o które łatwo na jasnej sukience czy twarzach w przypadku użycia lampy wbudowanej. Pomyśl nad pomiarem punktowym, który w przypadku sukni, twarzy będzie dokładniejszy.
    Dodatkowo ustaw tryb zdjęć seryjnych, gdyż przy akcji rzucania kieliszków, czy oczepin - rzucanie welonu z pewnością się przyda.
    Musisz to wszystko przemyśleć i przeanalizować krok po kroku. Wiedzieć co Cię będzie czekać podczas poszczególnych etapów tego dnia. Cały czas myśleć, kontrolować ustawienia, drabinkę światłomierza, zwracać uwagę gdzie się stoi, szukać cięgle tych dogodnych miejsc i kadrów. Będziesz przeważnie chodził tyłem mając PM przed sobą. Przećwicz te manewry np z kimś w domu. Zadbaj także o wygodne i ciche obuwie. Będziesz w centrum uwagi, wiec strój też musi być odpowiedni. Preferuję ciemne barwy, by łatwiej wtopić się w tło.
    Podczas kazania (tak jak poprzednicy), opuszczasz na chwilę PM i atakujesz weselnych gości w ławkach a także z chóru parę ujęć. Ważne! Nie zapomnij o rodzicach PM
    I nie przejmuj się że jesteś w tym centrum uwagi -rób swoje, najlepiej jak potrafisz.
    Pracuj z rekami "przytwierdzonymi" do ciała lub jeśli będzie okazja to "przyklej" się do ściany ew filaru w kościele by zniwelować poruszenie w przypadku dłuższego czasu....
    O księdzu już chyba pisaliśmy, jeśli nie to się powtórzę -zapytaj go czy możesz robić zdjęcia i ewentualnie jego uwagi w stosunku do Twej osoby.
    I jeszcze jedno. Zanim młodzi wejdą do kościoła powiedz im stanowczo aby podczas przysięgi małżeńskiej stali na przeciw, wpatrzeni w siebie a nie w księdza. Trochę chaotycznie napisałem, ale może się przyda. Jak coś sobie przypomnę z mojego małego doświadczenia to jeszcze się odezwę.
    |D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
    "Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grygolas Zobacz posta
    Doświetl pierwszy plan lampą wbudowaną, kilka ujęć bez lampy w BW i koniec.
    Np Przysięga to dość ciasne ujęcie, wbudowana lampa powinna ładnie wszystko doświetlić.
    Przy wyższym Iso + lampa wbudowana powinno być w miarę ok. Na pewno lepiej niż kompaktem.
    Uważałbym w takim przypadku na baterię, bo D3100 ma jednak dość słabą a przy odpalaniu lampy za każdym razem to zje ją bardzo szybko...

Domyślnie

no czasem jak się lustro zwali i się nie ma zapasu => to się płaci komuś za aparat i pożycza się i modli się aby coś wyszło -> no a że nie każdy musi mieć na ślubach lustra , to czasem kompaktem trzeba=> ale jak jest dobry fotograf to da radę.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów