Close

Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 180

Domyślnie

wy chyba w cuda wierzycie nawet jesli zglosi na Policje sprawa zostanie umozona z powodu niskiej szkodliwosci czynu (po 2 latach rozpatrywania) nie wiem dokladnie ale do 250zl nikt sie tym nie zajmie. Stad taka cena a nie inna... choc podobno nie podlega temu przepisowi oszustwo internetowe scigane od 1zl ale mimo wszystko w cuda nie wierze. rownoczesnie proponuje zwrocic sie do allegro o zwrot kasy z POK choc rowniez nie wierze niestety...
    Ostatnio edytowane przez jarvik ; 28-10-2011 o 14:53

Domyślnie

Uwielbiam to allegro. Ostatnio kupiłem komputera na takiej aukcji:
    http://allegro.pl/dell-gx-620-dual-2...897810846.html
    Wystawiony jest w kategorii Core 2 Duo. W opisie już nazwa procesora się nie pojawia, ale koleś wymienia wszelkie cechy, które mogą naprowadzić cię na to, że to C2D - np. typ gniazda, duży cache, dwurdzeniowy etc.
    Naiwnie myśląc, że komputery w kategorii C2D są z tym procesorem kupiłem - później jednak zacząłem mocno dumać i upewniłem się u sprzedawcy - oczywiście procesor to jakiś starszy pentium... Do końca aukcji kupiło ten sam zestaw chyba 40 osób po cenie, w jakiej we właściwej kategorii nie sprzedałby ani jednej sztuki.

Dobra myślę sobie, że ok zdarza się - pomylili kategorie, ładnie podziękowałem - niby rozstaliśmy się w zgodzie, a tu dostaję upomnienie od Allegro, że nie odebrałem przedmiotu, a koleś wystąpił o zwrot prowizji. Sprawę z Allegro wyjaśniłem, upomnienia ostatecznie nie dostałem, ale aukcje jak były tak są wystawiane w ten sposób. Naiwnie myślałem na początku, że to ludzki błąd, ale jest to po prostu ewidentne naciąganie.
    Allegro nic nie robi z takimi sprawami - doprowadza to do takich absurdów, że teraz ofertę trzeba czytać z założeniem "jak tu próbują mnie oszukać" - to jest jakaś farsa. Allegro dla mnie to platforma dla dzieciaków, które mają dużo wolnego czasu, a nie dla poważnych ludzi. Kupujesz telefon to pytaj czy bateria, klawiatura i ładowarka jest w komplecie, czy na pewno kupujesz prawdziwy telefon i działający i ... no właśnie co jeszcze może być nie tak z telefonem?
    Sam kupuje tam już tylko rzeczy używane, których nie mogę kupić w normalny sposób i innym też polecam. Na odległość kupuję tylko u firm, aby w razie mógł odesłać towar. Na firmę nie kupuję na Allegro nigdy.
    Allegro to miejsce gdzie liczy się tylko cena i sprzedawcy nie mają prawie żadnego interesu aby dbać o jakość usług - bardziej opłaca się być cwaniakiem, bo ceny są tak wyżyłowane, że uczciwe sprzedając trudno coś zarobić.

BTW. W samym temacie win7 czytałem, że licencji OEM mają prawo używać tylko integratorzy sprzętu. W odróżnieniu od poprzednich wersji integratorem nie może być konsument końcowy, a wiec w teorii nie można kupić samodzielnie licencji OEM i jej używać (w poprzednich wersjach systemu było to legalne). Sprawa ta była poruszana na kilku serwisach branżowych i komentowana przez pracowników MS- oczywiście teoria teorią, a wersję OEM można kupić jako oddzielny produkt z tym, że jej legalność jest wątpliwa (nie napiszę, że to nielegalne, ale taka bardziej "szemrana").

Co do wymówek, że komuś spaliła się płyta - spalonej płyty w teorii wymienić nie można - awaria komputera nie sprawia, że licencję można przenieś na nowy - tak można zrobić w licencji BOX. W przypadku uszkodzenia komputera licencja przepada - zazwyczaj w wykładni przyjmuje się, że komputer=płyta główna.

//a przepraszam w tej aukcji pan już dodał w opisie procesor intel core dual - już prawie się można domyślić, że to Pentium D, tyle że w kategorie core 2 duo
    Ostatnio edytowane przez hadwao ; 28-10-2011 o 14:59

Domyślnie

Najpierw odpisał że nie mogę zwrócić, bo jestem firmą. OK To z racji rękojmi, z powodu wad prawnych, przy okazji upomniałem się o komputer na którym jest to zainstalowane, zgodnie z opisem aukcji :P No i koma wyśle

26x tam złotych...ja mu tak z zasady zatruję deko życie.

Poza tym Windows zainstalowany na kompie, a nalepka oddzielnie u mnie )
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hadwao Zobacz posta
    Uwielbiam to allegro. Ostatnio kupiłem komputera na takiej aukcji:
    http://allegro.pl/dell-gx-620-dual-2...897810846.html
    a jak z legalnością systemu w takim komputerze ? Można to kupić na firmę i normalnie używać?

Domyślnie

Kundzior, ja zacznę z innej beczki. Z tego co wyczytałem to kupiłeś towar na firmę otrzymując fakturę, jeżeli tak, to osoba sprzedająca musiała nabyć towar lub jego wyprodukować aby wprowadzić na stan magazynu. Ciekawy jestem czy osoba sprzedająca posiada dokumenty nabycia towaru, jeżeli nie to jakim prawem sprzedaje coś, co nie ma na stanie. Jeżeli chciałbyś zrobić mu krzywdę, to masz bardzo prostą sprawę z UKS i nie musisz czekać na długą drogę sądową.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Wojteksw, tak to też pewien punkt zaczepienia, lecz ja sobie go ponękam, już nie liczę na odzyskanie kasy, mam inny cel
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Urzędy Skarbowe działają bardzo sprawnie jak widzą, że mogą zarobić kasę. Nikogo nie namawiam na pisanie doniesień, ale jeżeli zepsuł Tobie tyle zdrowia i czasu to napisz mu, że tak zrobisz.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joker333 Zobacz posta
    a jak z legalnością systemu w takim komputerze ? Można to kupić na firmę i normalnie używać?
    Według tego, co koledzy mówią o licencji OEM, teoretycznie jest legalne. Musisz mieć tylko swój nośnik zgodny wersją z nalepką na obudowie

Buehehee... Dobre... Cytat z opisu aukcji:
    SUPER SZYBKI KOMPUTER MARKOWY
    ZBUDOWANY Z NAJNOWSZYCH PODZESPOŁÓW
    (945 Chipset Intel Express !)

Cytat Zamieszczone przez Wojteksw Zobacz posta
    Kundzior, ja zacznę z innej beczki. Z tego co wyczytałem to kupiłeś towar na firmę otrzymując fakturę, jeżeli tak, to osoba sprzedająca musiała nabyć towar lub jego wyprodukować aby wprowadzić na stan magazynu. Ciekawy jestem czy osoba sprzedająca posiada dokumenty nabycia towaru, jeżeli nie to jakim prawem sprzedaje coś, co nie ma na stanie. Jeżeli chciałbyś zrobić mu krzywdę, to masz bardzo prostą sprawę z UKS i nie musisz czekać na długą drogę sądową.
    To nie jest do końca tak. W jedno osobowej działalności, gdy podatnik rozlicza się jakimś ryczałtem, czy książką przychodów, dokumenty magazynowe nie są dokumentami księgowymi. W praktyce wcale nie trzeba prowadzić magazynu. Sprzedający mógł sobie tych komputerów nakopać w ogródku. US się tego nie czepi, bo jak sprzedaje z fakturą, ma udokumentowany przychód, od którego musi odprowadzić podatki. Natomiast jeżeli nie ma faktury zakupu, to znaczy, że nie ma kosztów i odliczenia VATu, więc więcej wpadnie do państwowej kiesy. Nie ma uszczuplenia podatkowego, nie ma sprawy.

Domyślnie

hmm to trzeba mieć♦ nośnik czy nie ? Co jeśli samą płytkę bym powiedzmy zgubił/zniszczył ?
    Zmieniły sie zasady licencji że na xp te płytkę trzeba mieć a teraz już nie(kupowałem laptopa z systemem i płyty nie mam)?

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Płyty nie musisz mieć, starczy, że masz naklejkę + dowód zakupu. Oczywiście mowa o licencjach "powszechnych", mając np. licencję z MSDN wystarczy sama papierowa licencja.

Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów