Close

Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 152324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 262

Wątek: D 3100

Domyślnie

z tych zdjęć co zrobiłem nie mam wyrobionego zdania. Generalnie af jest lepszy niż w D60, ale jak na początku było idealnie co do mm. to teraz czasem mam bf. Nie jest to norma , i dalej czasem jest idealnie. U mnie jest tak że ostrość zaczyna się na punkcie af lub milimetry za. Więc bez cropa nie widać, ale nie zawsze. Aż tak jak u Ciebie na 3 zdjęciu nigdy nie miałem.
    Coś jednak jest bo af nie zawsze pracuje tak samo.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

chyba podobna rzecz wyszla mi na tym zdjeciu , ostrosc zamiast na porsche jest na lampie skody w rogu lewym

jakosc zdjecia pogorszona na "potrzeby" fejsika , ale i tak widac o co chodzi

Oszczędny w słowach
    Miasto
    gliwice/amsterdam

Domyślnie

witam
    ja mam takie pytanie dotyczące d3100 posiadam ten aparat jakieś 3tyg. Moje pytanie dotyczy podnoszenia lustra, kiedy chce zrobic zdjęcie na statywie przy długim czasie naświetlania chciałbym mieć uniesione lustro, kiedy włączam tą opcje lustro się podnosi ale nie idzie wykonywać zdjęc. moze ktoś wie co robię nie tak ???

i drugie pytanie z innej beczki. Z tego co przeglądam forum i dlaczego większość osob ostrzy na trybie AF (tez jest przykład kilka postów wyżej) a nie w manualu?? ostrzyłem w manualu zenithem i teraz mam swoją pierwszą cyfrowkę lustrzaną i tez używam manualna.
    Ostatnio edytowane przez beton ; 21-10-2011 o 12:38

Domyślnie

Wydaje mi się, że w D3100 masz możliwość podniesienia lustra jedynie w celu uzyskania dostępu do podzespołów znajdujących się za lustrem (np. w celu oczyszczenia matrycy).
    Nie ma natomiast opcji wstępnego podniesienia lustra w celach o jakich piszesz. Jest ona zaimplementowana dopiero w aparatach wyżej pozycjonowanych.

Jeśli się mylę, niech ktoś sprostuje.
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stef Zobacz posta
    Wydaje mi się, że w D3100 masz możliwość podniesienia lustra jedynie w celu uzyskania dostępu do podzespołów znajdujących się za lustrem (np. w celu oczyszczenia matrycy).
    Nie ma natomiast opcji wstępnego podniesienia lustra w celach o jakich piszesz. Jest ona zaimplementowana dopiero w aparatach wyżej pozycjonowanych.

Jeśli się mylę, niech ktoś sprostuje.
    Zgadza się.Źródło

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beton Zobacz posta
    Z tego co przeglądam forum i dlaczego większość osob ostrzy na trybie AF (tez jest przykład kilka postów wyżej) a nie w manualu?? ostrzyłem w manualu zenithem i teraz mam swoją pierwszą cyfrowkę lustrzaną i tez używam manualna.
    W zenicie nie miałeś wyboru, zenit miał ciemny wizjer ale miał matówkę z mikrorastrem co ułatwiało ostrzenie.
    Po drugie, obiektyw zenita był solidnie zbudowany, pierścień ostrości nie miał żadnych luzów.
    W przypadku Nikona D3100 i nie tylko, ostrzenie manualne jest trudne z kilku powodów:
    - ciemny wizjer, brak mikrorastra, a największy problem moim zdaniem stwarzają obiektywy, szczególnie te tanie tzw. kity ze względu na luzy pierścienia ostrości.
    Nie twierdzę że nie da się ostrzyć manualnie, tylko po co utrudniać sobie życie.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

mmm myśl dłużej , a ceny rosną...
    D5100//// 18-105VR

Oszczędny w słowach
    Miasto
    gliwice/amsterdam

Domyślnie

kurcze jestem troche zniesmaczony. a teraz kolejne moje pytanie.
    kupiłem sobie wężyk spustowy aby ominąć jakoś tę funkcję podnoszenia lustra. więc podłączyłem węzyk spustowy ustawiam aparat na statyw wyłączam stabilizacje naciskam spust do połowy i nic nie słychac, a powinno być słychac podnoszące sie lustro.

więc doszedłem do wniosku ze to brzdęknięcie kiedy sie wciska spust do połowy to odgłos stabilizacji tak?? dobrze kombinuje?

Domyślnie

kurcze jestem troche zniesmaczony. a teraz kolejne moje pytanie.
    kupiłem sobie wężyk spustowy aby ominąć jakoś tę funkcję podnoszenia lustra. więc podłączyłem węzyk spustowy ustawiam aparat na statyw wyłączam stabilizacje naciskam spust do połowy i nic nie słychac, a powinno być słychac podnoszące sie lustro.

więc doszedłem do wniosku ze to brzdęknięcie kiedy sie wciska spust do połowy to odgłos stabilizacji tak?? dobrze kombinuje?
    Skoro D3100 nie ma funkcji podnoszenia lustra to dlaczego oczekujesz, że po wciśnięciu wężyka do połowy lustro się podniesie? I to jest raz, dwa - kiedy mocujesz aparat na statywie wyłącz stabilizację obrazu.
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Hmm, ten charakterystyczny dźwięk to praca AF - następuje wówczas ostrzenie na dany punkt. Jaki byłby sens z pracy stabilizacji, gdyby ona wykonała swoje zadanie przed wykonaniem zdjęcia?
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 152324252627 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów