Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Coś nowego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    A następne posty zakładającej wątek? Zagadywanie o bokech i podawanie pewnych szkieł? Tego nawet D3 nie załatwi bez odpowiedniego szkła mimo że matrycę i nie tylko matrycę będzie miał super.
    D3000 ma co trzeba, matrycę i migawkę, pewnie że nie taką jak np d300 ale zasadnicze pytanie to "co chcemy osiągnąć", piękny portret D300 z kitem ciężko zrobić, o wiele łatwiej D3000 plus jasne tele. I mimo tej kolosalnej różnicy w body różnica w efekcie może być równie kolosalna tyle że na korzyść ... D3000
    No i nie można rozmawiać tak od razu z kimś kto się nie zna? Zresztą ja się przyczepiłem do zdania o jakości, a jakość zdjęć z CCD jest dużo lepsza niż z CMOS, więc po co ta dyskusja? Chodzi tylko o to, żeby z amatorami rozmawiać normalnie, a nie na zasadzie: "Po co chcesz zmieniać, to Ci nic nie da, naucz się robić lepiej zdjęcia".

Domyślnie

Ale dla mnie zasadnicze pytanie dla amatora który chce coś zmieniać to "dlaczego i czy nie można tego zrobić tym co się ma" póxniej zapytałbym ile na to chce dać.

To jest chyba zasadniczy problem z "lustrami" (tu już odbiegam od zakładającej temat), ludzie to kupuja bo spodziewają się cudów, mają małpkę i licza na to ze po przesiadce na lustro jakość dramatycznie wzrośnie a póxniej właśnie pojawiają się pytanie dlaczego ta jakość nie zwala z nóg. Niestety moim zdaniem powinien wtedy być odwrót nie w kierunku kupowania nowych zabawek bo te tanie nie są i mogą niczego nie poprawić a w kierunku nauki podstaw fotografii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    To jest chyba zasadniczy problem z "lustrami" (tu już odbiegam od zakładającej temat), ludzie to kupuja bo spodziewają się cudów, mają małpkę i licza na to ze po przesiadce na lustro jakość dramatycznie wzrośnie a póxniej właśnie pojawiają się pytanie dlaczego ta jakość nie zwala z nóg. Niestety moim zdaniem powinien wtedy być odwrót nie w kierunku kupowania nowych zabawek bo te tanie nie są i mogą niczego nie poprawić a w kierunku nauki podstaw fotografii.
    Zgadzam się, ale na forum ostatnio widzę właśnie wrzucanie wszystkich pytających (z tekstu można domniemywać amatorstwo w temacie) o zmianę do jednego wora osób, które właśnie tak myślą. Brak jakiejkolwiek kultury w prowadzeniu dyskusji i wytłumaczenia takiej osobie tego, że lepszych zdjęć nie będzie robił.

Z drugiej strony w moim kręgu wszyscy znajomi, którzy się nie znają widzą różnicę w zdjęciu zrobionym przez amatora małpką a lustrzanką, więc coś jednak jest na rzeczy.

Domyślnie

Czasem mogą komuś puścić "nerwy" jeśli czyta 50ty temat z pytaniem co kopić a pytający nie tylko nie wie np co to przesłona ale nawet nie chce tego wiedzieć bo on chce tylko "prostą radę".

Czasem czytając takie tematy jak np ten sąsiedni
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192562
    pilnuję się by nie palnać tam czegos kąśliwego i nie byłaby to grzeczna rada o uzupełnienie wiedzy z podstaw fotografii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sendilkelm Zobacz posta
    Zgadzam się, ale na forum ostatnio widzę właśnie wrzucanie wszystkich pytających (z tekstu można domniemywać amatorstwo w temacie) o zmianę do jednego wora osób, które właśnie tak myślą. Brak jakiejkolwiek kultury w prowadzeniu dyskusji i wytłumaczenia takiej osobie tego, że lepszych zdjęć nie będzie robił.
    Czy uwaga o braku kultury to do mnie? Dobrze wiedzieć, pozdrawiam mimo wszystko i zapraszam do wątków, w których staramy się pomóc nowym adeptom naszego hobby. Pomaganie sprawia frajdę, uwierz.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Czy uwaga o braku kultury to do mnie? Dobrze wiedzieć, pozdrawiam mimo wszystko i zapraszam do wątków, w których staramy się pomóc nowym adeptom naszego hobby. Pomaganie sprawia frajdę, uwierz.
    Uwaga o kulturze była już ogólnie... do natłoku tego typu wątków i odpowiadających na nie.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów