Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Coś nowego...

Nikonowa
    Gość

Domyślnie Coś nowego...

Dobry wieczór.
    Na początek chciała bym się przywitać. Jestem tutaj nowa dlatego proszę o wyrozumiałość. Fotografią interesuję się od 1,5 roku. Fotografuję głównie przyrodę i czasem ludzi. Chciała bym wymienić swój sprzęt, Myślałam o D90/D300s ale nie wiem czy to dobry wybór. I jakie obiektywy do tego?

Domyślnie

Masz 17-55VR i chcesz wymieniać?? W Polsce jeszcze nikt nie ma nowej wersji tego obiektywu, tej ze stabilizacją...

Poważnie - a co by Ci ta wymiana miała dać?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Nikonowa
    Gość

Domyślnie

Przepraszam popełniłam błąd w stopce, ma być 18-55 bardzo przepraszam, literówka Chciała bym coś do pejzażu, i do fotografii ludzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikonowa Zobacz posta
    Przepraszam popełniłam błąd w stopce, ma być 18-55 bardzo przepraszam, literówka Chciała bym coś do pejzażu, i do fotografii ludzi
    A to co masz, w czym Ci przeszkadza? Na pewno zmiana aparatu nic nie dołoży jeżeli chodzi o jakość zdjęć. Dołożenie jakiegoś obiektywu - być może, ale czy jesteś pewna że z tym co masz osiągnęłaś już wszystko co można?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

"robię fotki tego i tego, mam to i to a brakuje mi tego i tego" lub "myślę o tym i o tym o tym kątem" nieco ułatwia pomoc, czasem dobrze podać kwotę do pzrewalenia, inaczej chyba ciężko coś sensownego napisać.

Później trzeba brać pod uwagę że sporo opinii bedzie "najlepsze to i to bo ..." a faktycznie najlepsze będzie to tylko dlatego że my to posiadamy i musimy jakoś to argumentować

Więc na początek witam nową i zalecam nieco konkretniej pytać oraz z dużą rezerwą czytac porady

Nikonowa
    Gość

Domyślnie

Znaczy bo ja się naczytałam tyle o tym bokehu i w ogóle, że pomyślałam że może jakiś jasny obiektyw... Hmm sama nie wiem

Domyślnie

Znaczy bo ja się naczytałam tyle o tym bokehu i w ogóle...
    Masz teleobiektyw. Wykorzystujesz go do generowania lubego Ci bokehu?

Nikonowa
    Gość

Domyślnie

No tak, robię zdjęcia głównie na 200mm i na przysłonie 5,6 bo tak mi się zamyka. Znaczy że na razie mam robić tym co mam? Bo kolega ma D700 + 85mm 1,4 i robi ładniejszy bokeh. Wiem że to inna klasa sprzętu. Chyba zawracam wam tylko głowę.

Domyślnie

No na D700 z 85/1.4 musi być odrobinkę ładniejszy bokeh )
    Ale na 70-100/4-4.5 też coś powinno dać się zrobic.

edit
    w dziale optyka jest galeria robiona na 85/1.8D, też bardzo ładne fotki a szkło kosztuje kilka razy mniej niż wspomniany 85/1.4, tyle że tu trzebaby zmienić D3000 na coś ze śrubokrętem.
    Ostatnio edytowane przez krzysiozboj ; 11-10-2011 o 21:08

Domyślnie

Bo kolega ma D700 + 85mm 1,4 i robi ładniejszy bokeh. Wiem że to inna klasa sprzętu.
    Różnice w klasie sprzętu łatwo nadrobić, a jeszcze łatwiej przekonać się że nowy sprzęt nie poprawia naszych zdjęć. Zainwestuj w umiejętności, to najlepsza lokata.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów