No ten przykład bardziej przekonuje![]()
Szukaj
A więc - zaczynałem od 6400 i dla nich ustawiłem przesłonę by czas uzyskać około 100, potem podbijałem już tylko ISO dlatego takie czasy. Dlaczego +1? Bo nigdy nie używam sztucznego ISO bez podbicia gdy są światła w tle, jaki to ma sens?
Poniżej właśnie strzelone fotki z okna ISO 25000 f:2,2 czas:1/50
Pawle jeśli chodzi o Twego zwierza, naprawdę bardzo dobrze, widać, że iSO25600 w D700 jest użyteczne, ale i tak zważywszy na kolory miałeś światło, bez światła nie miałbyś koloru tegoAle jest świtnie.
Ostatnio edytowane przez arturherda ; 04-10-2011 o 22:46
C5DII
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Artur, taka metodologia nie ma sensu i rzeczywiście wygląda na próbę udowodnienia na siłę jakiejś tezy. Szczególnie biorąc pod uwagę to, że "użyteczność" nie jest pojęciem jednoznacznie definiowalnym. S4INT i Paweł Pawlak mają w tym momencie w tej dyskusji tę przewagę, że próbowali zrobić zdjęcia (nie sample) przy bardzo dużym niedoborze światła, wtedy, kiedy ekstremalne iso było rzeczywiście niezbędne.Twoje przykłady - i tu przychylam się do S4INTa, w żadnym wypadku nie mówią nic o realnej użyteczności aparatu w ekstremalnych warunkach, podobnie jak ten sampel z ręki i krop, pochodzący ze zwykłego kompaktu
Ależ Mariuszu, mój ostatni przykład dobitnie pokazuje po pierwsze bardzo dużą potrzebę światła (spójrz na parametry) po drugie bardzo niekorzystną barwę światła. Patrząc z mojego okna jest naprawdę ciemno, a latarnie ledwie świecą pod sobą.
Ja na siłę nic nie chcę udowodnić, ja pokazuję jakie jest ISO 25600 na prośbę kolegów
A poniżej już chyba maksymalnie ekstremalne warunki: ISO25600 f:2.0 t:1/25
W tych warunkach AF miał już spore problemy!
Ostatnio edytowane przez arturherda ; 04-10-2011 o 23:25
C5DII
No chyba że takTylko że w takim razie należy uznać, że 5dmk2 nie jest wyróżniającym się korpusem, jeżeli chodzi o wysokie iso, wbrew Twojej entuzjastycznej, wyrażonej tu wcześniej opinii. Chyba że chodzi o batalię ze staruszkiem 5d - jak napisałem wcześniej, można się z tym zgodzić - tak na 1EV.
C5DII
Użyteczność - jak pisali wcześniej - kiepsko tu została wykazana. A i nie o zjadaniu na śniadanie przez aparaty z półki wyżej była mowa w porównywaniu, ale o - przynajmniej cenowo - bezpośrednią konkurencję.
Podobnie jest z tym testem szczegółowości, 5d vs 5dmk2. Tu problemem jest wyraźnie kontrast i saturacja, nie ostrość a co za tym idzie detal. Nie będę spekulował na temat powodu, dlaczego te liście są zupełnie inaczej naświetlone na jednym i drugim zdjęciu, dlaczego na zdjęciu z 5d nie ma ostrości w ogóle. Przyznam że czegoś takiego nie widziałem na żadnej rzetelnej próbie porównania obrazka z tych korpusów, czy to Cichego, czy np. Atkinsa (http://photo.net/photodb/photo?photo_id=8530047).
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 04-10-2011 o 23:38
D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami