Close

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 204

Domyślnie

No ten przykład bardziej przekonuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    No ten przykład bardziej przekonuje
    pewnie datego że z JPGa
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

A więc - zaczynałem od 6400 i dla nich ustawiłem przesłonę by czas uzyskać około 100, potem podbijałem już tylko ISO dlatego takie czasy. Dlaczego +1? Bo nigdy nie używam sztucznego ISO bez podbicia gdy są światła w tle, jaki to ma sens?

Poniżej właśnie strzelone fotki z okna ISO 25000 f:2,2 czas:1/50

Pawle jeśli chodzi o Twego zwierza, naprawdę bardzo dobrze, widać, że iSO25600 w D700 jest użyteczne, ale i tak zważywszy na kolory miałeś światło, bez światła nie miałbyś koloru tego Ale jest świtnie.
    Ostatnio edytowane przez arturherda ; 04-10-2011 o 22:46
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Artur, taka metodologia nie ma sensu i rzeczywiście wygląda na próbę udowodnienia na siłę jakiejś tezy. Szczególnie biorąc pod uwagę to, że "użyteczność" nie jest pojęciem jednoznacznie definiowalnym. S4INT i Paweł Pawlak mają w tym momencie w tej dyskusji tę przewagę, że próbowali zrobić zdjęcia (nie sample) przy bardzo dużym niedoborze światła, wtedy, kiedy ekstremalne iso było rzeczywiście niezbędne.Twoje przykłady - i tu przychylam się do S4INTa, w żadnym wypadku nie mówią nic o realnej użyteczności aparatu w ekstremalnych warunkach, podobnie jak ten sampel z ręki i krop, pochodzący ze zwykłego kompaktu

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ależ Mariuszu, mój ostatni przykład dobitnie pokazuje po pierwsze bardzo dużą potrzebę światła (spójrz na parametry) po drugie bardzo niekorzystną barwę światła. Patrząc z mojego okna jest naprawdę ciemno, a latarnie ledwie świecą pod sobą.

Ja na siłę nic nie chcę udowodnić, ja pokazuję jakie jest ISO 25600 na prośbę kolegów

A poniżej już chyba maksymalnie ekstremalne warunki: ISO25600 f:2.0 t:1/25

W tych warunkach AF miał już spore problemy!
    Ostatnio edytowane przez arturherda ; 04-10-2011 o 23:25
    C5DII

Domyślnie

No chyba że tak Tylko że w takim razie należy uznać, że 5dmk2 nie jest wyróżniającym się korpusem, jeżeli chodzi o wysokie iso, wbrew Twojej entuzjastycznej, wyrażonej tu wcześniej opinii. Chyba że chodzi o batalię ze staruszkiem 5d - jak napisałem wcześniej, można się z tym zgodzić - tak na 1EV.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    No chyba że tak Tylko że w takim razie należy uznać, że 5dmk2 nie jest wyróżniającym się korpusem, jeżeli chodzi o wysokie iso, wbrew Twojej entuzjastycznej, wyrażonej tu wcześniej opinii. Chyba że chodzi o batalię ze staruszkiem 5d - jak napisałem wcześniej, można się z tym zgodzić - tak na 1EV.

Ależ Panie, ja pisałem o użytecznym ISO25000, a nie o wyróżniającym się. Duża matryca daje możliwości po rzeźbieniu utrzymania detali. Nie używałem D3sa ale sądzę, że zjada piątkę na śniadanie w kwestii szumów, ale na pewno nie robi tego D700
    C5DII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    Ależ Panie, ja pisałem o użytecznym ISO25000, a nie o wyróżniającym się. Duża matryca daje możliwości po rzeźbieniu utrzymania detali. Nie używałem D3sa ale sądzę, że zjada piątkę na śniadanie w kwestii szumów.
    Użyteczność - jak pisali wcześniej - kiepsko tu została wykazana. A i nie o zjadaniu na śniadanie przez aparaty z półki wyżej była mowa w porównywaniu, ale o - przynajmniej cenowo - bezpośrednią konkurencję.

Podobnie jest z tym testem szczegółowości, 5d vs 5dmk2. Tu problemem jest wyraźnie kontrast i saturacja, nie ostrość a co za tym idzie detal. Nie będę spekulował na temat powodu, dlaczego te liście są zupełnie inaczej naświetlone na jednym i drugim zdjęciu, dlaczego na zdjęciu z 5d nie ma ostrości w ogóle. Przyznam że czegoś takiego nie widziałem na żadnej rzetelnej próbie porównania obrazka z tych korpusów, czy to Cichego, czy np. Atkinsa (http://photo.net/photodb/photo?photo_id=8530047).
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 04-10-2011 o 23:38

Domyślnie

W trudnych warunkach przy ISO 25600 nawet D700 średnio daje radę to co tutaj mówić o 5dmk2.
    Dwa zdjęcia wraz z cropami D700 iso 25600, wołane w camera raw na domyślnych ustawieniach:
    czas:1/20s
    czas: 1/8s
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    Ależ Panie, ja pisałem o użytecznym ISO25000, a nie o wyróżniającym się.

Nie używałem D3sa ale sądzę, że zjada piątkę na śniadanie w kwestii szumów, ale na pewno nie robi tego D700
    Użytecznośc to subiektywna ocena. Ja jestem wredny i za użyteczne uznaję w D700 ewentualnie 1600. No może w D3s 3200. Wszystko jest kwestią kryteriów oceny.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów