Close

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 204

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    jak będziesz naświetlał przy -20 stopniowym mrozie to moze Ci z zimna siurek odpaść
    No tego się obawiałem

Ale kurczę korci mnie... Mam u siebie na wsi miejsce gdzie w obrębie 20km nie ma żywej duszy nie wspominając o świetle bo najbliższe miasto jest 40km po linii prostej. Tylko muszę tam się wybrać z kimś bo samemu straszno...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Ahaa... to tak zapytam z lekkie przekory, Czemuś innemu może się wtedy coś stać?
    Sapphi matryca ma blokadę max 30min naswietlania, jakby coś mogło się stać wcześniej to by pewnie miało krótszy max czas ustawiony
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    Sapphi matryca ma blokadę max 30min naswietlania, jakby coś mogło się stać wcześniej to by pewnie miało krótszy max czas ustawiony
    Skąd taka informacja? Nie jestem pewny ale chyba naświetlałem dłużej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Skąd taka informacja? Nie jestem pewny ale chyba naświetlałem dłużej
    http://support.nikonusa.com/app/answ...remote-control

(maximum exposure time is 30 minutes)

Gdzieś czytałem ze w dxxx tez tak jest.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    http://support.nikonusa.com/app/answ...remote-control

(maximum exposure time is 30 minutes)

Gdzieś czytałem ze w dxxx tez tak jest.
    Ale to chyba jest w związku z używaniem tego pilota a nie ograniczeniem matrycy. Musiałbym zaglądnąć do starszych exifów bo wydaje mi się że kiedyś przekroczyłem 30 minut naświetlania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Ale to chyba jest w związku z używaniem tego pilota a nie ograniczeniem matrycy. Musiałbym zaglądnąć do starszych exifów bo wydaje mi się że kiedyś przekroczyłem 30 minut naświetlania.
    nie wiem może

Domyślnie

No bez przesady - nawet do łba by mi nie przyszło robić ślubniaki na 25600, ja jestem z czasów gdy lampa dawała światło i wciąż tego się trzymam, ale w razie potrzeby spokojnie 25600 jest do użycia.
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

No właśnie - bez przesady.

Stosując takie chwyty, jak prześwietlanie wysokiego iso o działkę i zdejmowanie ekspozycji w postprocesie, można dojść do obrazka, który może być w jakimś tam stopniu używalny. Problem w tym, że wtedy kiedy ładujemy się w takie iso, walczymy przede wszystkim z czasem. Kiedy czasem możemy spokojnie operować, to co za problem? Można i iso 100 użyć. A jak zaczyna nam brakować tego czasu, to dużo bardziej praktyczne okazuje się niedoświetlenie i próba wyciągnięcia czegoś z ciemnego rawa. W tym kontekście canonowskim matrycom naprawdę przydałby się upgrade.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Mariuszu nie rozumiesz podstawowej kwestii - ISO 12800 i 25600 w 5DII (nie wiem jak jest w D700) to iso sztuczne. By sztuczne iso było użyteczne podbija się je o działkę, właśnie by wyeliminować nieprawdziwy sygnał w miarę możliwie już na etapie rejestracji.

Przedstawiłem trzy przykłady - jeden o wyższych czasach (pisałem dlaczego tak wyszło) i dwa o krótkich 1/50 i 1/25 przy przesłonach 2.2 i 2.0 to powinno dać wyobrażenie o ilości światła zastanego podczas rejestracji obrazu.

Jeśli chodzi o pierwszy przykład - bardzo niesłusznie zresztą kwestionowany przez kolegów - pokazuje jaki obraz puszka wypluwa na wysokim ISO przy krótkich czasach, a to jest istotne w zdjęciach z podwyższoną dynamiką ruchu. Przecież wysokiego ISO używamy nie tylko gdy światła jest bardzo mało, ale również by skrócić czas do pożądanych wartości.

Jeśli chodzi o upgrade matryc oczywiście, że by się przydało i liczę, że 5DIII wyjdzie z 28Mpx i ISO matrycy 50-12800
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    Mariuszu nie rozumiesz podstawowej kwestii - ISO 12800 i 25600 w 5DII (nie wiem jak jest w D700) to iso sztuczne. By sztuczne iso było użyteczne podbija się je o działkę, właśnie by wyeliminować nieprawdziwy sygnał w miarę możliwie już na etapie rejestracji.
    Zabieg z prześwietleniem wysokiego iso wg mojej wiedzy nie ma nic wspólnego z tym, czy to iso jest ekstrapolowane czy osiągane metodami klasycznymi - chodzi po prostu o uniknięcie daleko bardziej bolesnego wizualnie szumu chrominancji w cieniach. Jeżeli uznamy że technika +1 w ekspozycji -1 w PP daje lepsze rezultaty niż po prostu stosowanie -1 iso, trzeba jej używać, to oczywiste. Pytanie, czy możemy jej użyć jeżeli z powodu egipskich ciemności lub klubu oszczędzającego na oświetleniu hali pracujemy na granicy dopuszczalnych czasów?

Ja tu preferowałbym elastyczną w cieniach matrycę, nie sprzedającą przy jakichkolwiek próbach niedoświetlenia czerwonej kaszy.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów