Szukaj
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
http://support.nikonusa.com/app/answ...remote-control
(maximum exposure time is 30 minutes)
Gdzieś czytałem ze w dxxx tez tak jest.
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
No bez przesady - nawet do łba by mi nie przyszło robić ślubniaki na 25600, ja jestem z czasów gdy lampa dawała światłoi wciąż tego się trzymam, ale w razie potrzeby spokojnie 25600 jest do użycia.
C5DII
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
No właśnie - bez przesady.
Stosując takie chwyty, jak prześwietlanie wysokiego iso o działkę i zdejmowanie ekspozycji w postprocesie, można dojść do obrazka, który może być w jakimś tam stopniu używalny. Problem w tym, że wtedy kiedy ładujemy się w takie iso, walczymy przede wszystkim z czasem. Kiedy czasem możemy spokojnie operować, to co za problem? Można i iso 100 użyć. A jak zaczyna nam brakować tego czasu, to dużo bardziej praktyczne okazuje się niedoświetlenie i próba wyciągnięcia czegoś z ciemnego rawa. W tym kontekście canonowskim matrycom naprawdę przydałby się upgrade.
Mariuszu nie rozumiesz podstawowej kwestii - ISO 12800 i 25600 w 5DII (nie wiem jak jest w D700) to iso sztuczne. By sztuczne iso było użyteczne podbija się je o działkę, właśnie by wyeliminować nieprawdziwy sygnał w miarę możliwie już na etapie rejestracji.
Przedstawiłem trzy przykłady - jeden o wyższych czasach (pisałem dlaczego tak wyszło) i dwa o krótkich 1/50 i 1/25 przy przesłonach 2.2 i 2.0 to powinno dać wyobrażenie o ilości światła zastanego podczas rejestracji obrazu.
Jeśli chodzi o pierwszy przykład - bardzo niesłusznie zresztą kwestionowany przez kolegów - pokazuje jaki obraz puszka wypluwa na wysokim ISO przy krótkich czasach, a to jest istotne w zdjęciach z podwyższoną dynamiką ruchu. Przecież wysokiego ISO używamy nie tylko gdy światła jest bardzo mało, ale również by skrócić czas do pożądanych wartości.
Jeśli chodzi o upgrade matryc oczywiście, że by się przydało i liczę, że 5DIII wyjdzie z 28Mpx i ISO matrycy 50-12800![]()
C5DII
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Zabieg z prześwietleniem wysokiego iso wg mojej wiedzy nie ma nic wspólnego z tym, czy to iso jest ekstrapolowane czy osiągane metodami klasycznymi - chodzi po prostu o uniknięcie daleko bardziej bolesnego wizualnie szumu chrominancji w cieniach. Jeżeli uznamy że technika +1 w ekspozycji -1 w PP daje lepsze rezultaty niż po prostu stosowanie -1 iso, trzeba jej używać, to oczywiste. Pytanie, czy możemy jej użyć jeżeli z powodu egipskich ciemności lub klubu oszczędzającego na oświetleniu hali pracujemy na granicy dopuszczalnych czasów?
Ja tu preferowałbym elastyczną w cieniach matrycę, nie sprzedającą przy jakichkolwiek próbach niedoświetlenia czerwonej kaszy.
Skontaktuj się z nami