Close

Strona 214 z 371 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 131 do 2 140 z 3702

Domyślnie

Jeśli na routerze jest monitoring i nic nie wykazuje to co wtedy? Na pewno mam, tylko nie widzę i za 10 lat się objawi?

No i co ze sprawdzeniem plików z oryginałami? Przecież tak się usuwa skutki włamania na serwerach. Proste, skuteczne, 100% niezawodne. Jeśli pliki się zgadzają to gdzie ten "rootcośtam"?
    Po pierwsze, przesalnie danych takich jak hasla w sposob zupelnie niezauwazony jest dla rootkita banalne. Steganografia - odpowiednie zapytania DNs do wlasnego servera. Ktory IPS/IDS na to zareaguje? W koncu to calkowicei "legalny" ruch sieciowy.

Wie Pan jak dzialaja rootkity? Bo mam wrazenie ze nie Dzialajacego systemu nie mozna uznac za bezpieczny po wlamaniu. System trzeba polozyc i wtedy ewentualnie porownac pliki z backupami, ale znacznie latwiejszym sposobem jest postawienie czystego systemu z kopii zapasowych.

W dystrybucjach, mam na myśli dobre, typu Debian, Slack, jest wszystko co trzeba. Niezwykle rzadko trzeba sobie strugać jądro. No, chyba że w celach odchudzania, optymalizacji, ale to taka sztuka dla sztuki, jak ktoś nie ma co robić.
    Jezeli ktos stawia slacka, to z konkretnych powodow. Slack to nie jest "typowy" linux. Struganie jadra samemu i optymalizowanie jest wsrod userow Slacka dosc powszechne i nie jest to sztuka dla sztuki. Przy zastosowaniach serverowych jest to wrecz wymagane, bo pozwala zwiekszyc wydajnosc systemu i np stosu TCP.

. Ciekawe kiedy ktoś wpadnie, że macuserów trzeba wsadzać do wariatkowa lub za kratki. Albo bojówki a'la Ku Klux Klan czy inni Krzyżowcy będą żelazem i ogniem nawracać na jedną prawdziwą wiarę.
    Juz ktos wpadl. Ciagle zbieram poparcie do pzreprowadzenia czystek etnicznych.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    I kto ma dłuższego?
    no cóż... dyskusja widzę rozwija się
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Po pierwsze, przesalnie danych takich jak hasla w sposob zupelnie niezauwazony jest dla rootkita banalne.
    Na wstępie to takie coś musiałoby w systemie być. Znaczy fizycznie istnieć, a to jak pisałem jest do wykrycia. Bo jeśli nie jest do wykrycia to i żaden antywirus nie pomoże.

System trzeba polozyc i wtedy ewentualnie porownac pliki z backupami, ale znacznie latwiejszym sposobem jest postawienie czystego systemu z kopii zapasowych.
    Do celów porównania nie trzeba niczego dołować. Jeśli program został zmieniony, podejrzany proces można zatrzymać, skopiować oryginał pliku i podnieść. Dobry administrator naprawi system bez restartu. Tak tak, drogie win-dzieci, można wywalić i zainstalować prawie cały system bez jednego nawet "ponownego uruchomienia".

Co do metody, nie mówię o odtwarzaniu z backupu a porównanie z oryginałami plików programów. Są na to metody. Bardzo proste choć czasochłonne. Stawianie systemu od nowa to pseudo metoda win-serwisowa. Do kompletu sposobów serwisowania Windows mógłby Pan dodać format c:, byłby to pełny niezbędnik niekompetentnego win-serwisanta. Normalne systemy się diagnozuje i naprawia jeśli trzeba. System instaluje się na nowym komputerze lub po wymianie dysku i usuwa przy złomowaniu.

Jezeli ktos stawia slacka, to z konkretnych powodow. Slack to nie jest "typowy" linux.
    Jak to nie? To najtypowszy i najbardziej rasowy Linux jaki jest.

Przy zastosowaniach serverowych jest to wrecz wymagane, bo pozwala zwiekszyc wydajnosc systemu i np stosu TCP.
    Choroba, ciszej bo jak moje serwery to usłyszą to padną. Całe szczęście zamknięte są w komórce, gdzie nikt nie chodzi, więc mało do nich dociera plotek i nieświadome swoich ograniczeń pracują od lat.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 18:14
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Powtórzył Pan czyjeś podobne oświadczenie sprzed jakiegoś czasu. Oczywiście w życiu żadne dziwactwa w Windows nie występują, żadnych problemów, podejrzanego zachowania a szczególnie wirusów. W ogóle wszystko nieprawda. Tylko dlaczego te super niezawodne Windows występują TYLKO w tym wątku?
    Na dobrze skonfigurowanym sprzecie nie wystepuja.

Nie powtarzam zadnych oswiadczen tylko pisze z wlasnego doswiadczenia. Opisal Pan sytuacje w taki sposob, jakby dotyczyla ona kazdego komputera z zainstalowanym systemem Microsoftu. Zakladajac, ze Pana wypowiedz przeczyta osoba nie znajaca ani systemu Windows ani OSX, zalozy ze na KAZDYM komputerze z systemem Windows wystepuje problem z usuwaniem plikow, co jest nie zgodne z prawda.

Nie bronie jednego systemu i nie oczerniam drugiego. Uzywam produktow MS jak i Apple. Pierwsze jak i drugie maja swoje plusy i minusy.

Tak tak, drogie win-dzieci, można wywalić i zainstalować prawie cały system bez jednego nawet "ponownego uruchomienia".
    Nie przypominam sobie by ktos tutaj Pana przezwiskami obrzucal...
    Ostatnio edytowane przez GeparD ; 03-10-2011 o 18:21
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Na wstępie to takie coś musiałoby w systemie być. Znaczy fizycznie istnieć, a to jak pisałem jest do wykrycia. Bo jeśli nie jest do wykrycia to i żaden antywirus nie pomoże.
    Nie jest mozliwe do wykrycia recznego a tym bardziej zapobiegania bez uzycia bardzo wyrafionowanych narzedzi. Dobre antywirusy oprocz tego ze monitoruja dzialania na dysku, to monitoruja tez tablice systemowe z adresami procedur, etc. Jezeli Rootkit podczepi sie pod odpowiednie wywolania funkcji jest w stanie skutecznie ukryc sie przed kazdym softem sprawdzajacym procesy, dysk, siec, etc.

Jeśli program został zmieniony, podejrzany proces można zatrzymać, skopiować oryginał pliku i podnieść. Dobry administrator naprawi system bez restartu. Tak tak, drogie win-dzieci, można wywalić i zainstalować prawie cały system bez jednego nawet "ponownego uruchomienia".
    Powtarzam, rootkita ktory zostal dodany do jadra nie widac jako "proces" a tym bardziej nie widac jego plikow. Wirusy dopisujace sie do plikow programow, etc to zaden problem. Najwiekszymz agrozeniem ejst to czeog nie jestesmy w stanie wykryc. Jezeli system zostal skompromitowany, to atakuajcy mogl wykoanac kod z uprawnieniami jadra systemu ktory umiescil sie w pamieci i przejmuje wszelkie wywolania funkcji systemowych ( a przeciez przez te funkcje programy dowiaduja sie o plikach , procesach, sieci ). Jezeli rootkit jest profesjonalnie napisany, to jest praktycznie niewykrywalny.

Myli sie Pan mowiac ze jest to podejscie Windowsowe. Po skompromitowaniu servera nie wiemy do jakich zasobow uzyskal dostep wlamywacz. Jezeli jestesmy poqwazna firma i swiadczymy powazne uslugi to mamy na mysli 2 najwanziejsze rzeczy, po 1 zapewnic ciaglosc uslugi, po 2, wazniejsze, dowiedziec sie w jaki sposob doszlo do skompromitowania systemu i jak daleko dostal sie wlamywacz aby skutecznei sie przed tym zabezpieczyc. Pozostawienie dzialajacego systemu, nie wiedzac dokladnie dokad zaszedl wlamywacz jest grozne i trzebe miec swiadomosc kiedy mozna to zrobic.

Jak to nie? To najtypowszy i najbardziej rasowy Linux jaki jest.
    "typowy", to nie to samo co "true". "Typowe" jest Ubuntu, "true" jest Slackware.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Powtórzył Pan czyjeś podobne oświadczenie sprzed jakiegoś czasu. Oczywiście w życiu żadne dziwactwa w Windows nie występują, żadnych problemów, podejrzanego zachowania a szczególnie wirusów. W ogóle wszystko nieprawda. Tylko dlaczego te super niezawodne Windows występują TYLKO w tym wątku?

A ja mam pod nadzorem 1500 komputerów windowsowych. I kto ma dłuższego?

Pijesz najwidoczniej do mnie, nie ma slow okreslajacych zaslepienie uzytkownikow appla, nawet tlumaczenie jak malemu dziecku nie pomaga. Napisales ze w superduper systemie nie wystepuje problem zlosliwego oprogramowania, kilka razy wspominales ze nic nigdy nie dzieje sie z produktami apple, zero, nul problemow, bo jak wciaz powtarzasz nie sa Ci znane takie przypadki (mimo ze takowe cuda byly linkowane nie raz w watku) a i na forach apple sa tasiemcowe watki o wszelakich problemach. Odpowiedzialem Ci w Twoj sposob, ja tez nie znam przypadkow wirusow na produktach microsoftu, nie widzialem tych wymienianych przez ciebie wad np przy zamknieciu laptopa (ktore to fanatycznie udowadniales) itp itd. Skoro Ty nie widziales czegos i wiec to nie jest problemem to chyba i ja moge powiedziec to samo? Oczywiscie udowodniles juz ze tak postawiona teza moze byc prawdziwa tylko w ustach wyznawcow Steva i oczywiscie to nie jest fanatyzm

Roznica miedzy nami jest taka ze dla mnie jeden i drugi to poprostu system i koniec, bez nadprzyrodzonych mozliwosci, dotyku boskiej reki i czego tam jeszcze trzeba zeby popasc w religijne uwielbienie, to tylko dzielo czlowieka ktore ma jakies wady jak kazdy ludzki twor. Nie wmawiam nikomu bzdur o niesamowitosci jednego nie przyjmujac do wiadomosci istnienia w nim wad a takowe posiadaja produkty microsoftu i apple.

Ergo, jeszcze raz jak malemu dziecku, skoro Ty czegos nie widziales mimo ze istnieje i udowadniasz ze tego nie ma moge i ja w ten sam sposob powiedziec ze nie ma problemu bo ja ani moi znajomi go nie maja. Skoro takie stwierdzenia dzialaja w jedna strone to chyba moga zadzialac w druga? Proste, chociaz z doswiadczenia spodziewam sie ze bedzie niemozliwe do zrozumienia i przelkniecia.

Maly rodzynek na koniec

Apple zachęca posiadaczy Maców do instalowania antywirusów
    Firma Apple namawia właścicieli komputerów Mac, aby korzystali z programów antywirusowych.
    W krótkiej informacji zamieszczonej pod koniec listopada w serwisie support.apple.com firma Steve'a Jobsa poinformowała, że chce zachęcić ludzi do korzystania z antywirusów, aby czuli się oni bezpiecznie online - informuje serwis DailyTech.

Krok ten postrzegany jest jako odpowiedź na coraz większą liczbę witryn mogących stanowić zagrożenie dla posiadaczy Maców. Wcześniej takie problemy dotyczyły głównie użytkowników Windowsa Microsoftu, ale wraz z coraz większą popularnością komputerów Apple, stanowią one coraz bardziej atrakcyjny cel dla cyberprzestępców.

Zaraz pewnie udowodnisz ze to zmowa firm produkujacych antywirusy bo chca zarobic na uzytkowniach mackow
    Ostatnio edytowane przez eskimos ; 03-10-2011 o 18:42
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Pewnie, że od dawna, ale szatańskie pomysły, które kiełkowały w chorych głowach już od dawna, dopiero teraz razem a ACTA dadzą o sobie znać i to już za chwilę.

Będzie UEFI też w pecetach, dlatego kupować póki są biosy.
    Pierwszej części nadal nie rozumiem. Co do drugiej to powiem szczerze, że mam też peceta i BIOS odpaliłem tylko raz na samym początku a teraz tam nie zaglądam. Z makiem jest tak samo, odpala i ma działać. Jak kupisz nowe auto to też nie grzebiesz pod maską tylko się cieszysz jazdą.

Domyślnie

Po skompromitowaniu servera
    Z problemów użytkownika z wirusami przeszliśmy do profesjonalnego przejecia serwera. Chyba trochę nie na temat.

Cytat Zamieszczone przez GeparD Zobacz posta
    Nie powtarzam zadnych oswiadczen tylko pisze z wlasnego doswiadczenia.
    Zatem po prostu napisał Pan nieprawdę. Nie ma bezproblemowego komputera z Windows. Ani jednego, w dłuższym kontekście czasowym.

Opisal Pan sytuacje w taki sposob, jakby dotyczyla ona kazdego komputera z zainstalowanym systemem Microsoftu. Zakladajac, ze Pana wypowiedz przeczyta osoba nie znajaca ani systemu Windows ani OSX, zalozy ze na KAZDYM komputerze z systemem Windows wystepuje problem z usuwaniem plikow, co jest nie zgodne z prawda.
    Opisałem zaobserwowane "kwiatki". Problemy w Windows bywają bardzo nieregularne, choć "Przygotowanie do usunięcia" widziałem wielokrotnie na różnych komputerach i różnych instancjach systemu. Ot, taka ciekawostka. Podobnych są setki, tylko trzeba je zauważać a nie przechodzić do porządku dziennego.

Nie przypominam sobie by ktos tutaj Pana przezwiskami obrzucal...
    Debil, ubezwłasnowolniony jeleń mówi, że to przecież nie są przezwiska. To filozofia myślenia i działania. Nie ma nic w tym złego, wszak Trabanta też naprawia się metodami siłowymi bo nie ma innych. Grunt to nie przeszczepiać tych filozofii na grunt bardziej zaawansowanych rozwiązań, bo wtedy można zaszkodzić.

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    Napisales ze w superduper systemie nie wystepuje problem zlosliwego oprogramowania
    No bo kurna, taki problem nie istnieje. Dowodów wokół mnóstwo. Pan też nie trafił na nic. Jak dziecku trzeba tłumaczyć.

kilka razy wspominales ze nic nigdy nie dzieje sie z produktami apple, zero, nul problemow
    Nieprawda, nic takiego nie napisałem, choć dla typowego win-użytkownika OSX jest nieprawdopodobnie bezproblemowy. Jeśli win-użytkownik bez uprzedzeń przesiada się na Mac, jest oczarowany właśnie tą bezproblemowością. Potwierdza to praktycznie KAŻDY użytkownik Maca, ale skoro dowody z pierwszej ręki jakoś nie docierają to chyba nic nie dotrze.

Apple zachęca posiadaczy Maców do instalowania antywirusów (...)Zaraz pewnie udowodnisz ze to zmowa firm produkujacych antywirusy bo chca zarobic na uzytkowniach mackow
    A nie? Ludzie otwórzcie oczy, poruszajcie trochę mózgownicą! Konsumenta doi się zewsząd dowolnymi metodami. EIZO np zachęca do kupowania dziadowskiego kolorymetru do profesjonalnych monitorów. I o czym to świadczy? Na pewno nie o trosce o użytkowników. Ktoś się z kimś dogadał po prostu. Jak zwykle...
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 18:55
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

eskimos, piękne zdjęcia, zwłaszcza norweskie...

Domyślnie

eskimos kuknij do watku o SSD. kilka ostatnich wpisow dotyczacych braku funkcjonowania starszego oprogramowania pod W7. niejeki uytkownik na "J" pisze o tym jak mu sie CNX2 wykrzacza pod W7. ja mam CNX z 2007 i u mnie bez najmniejszego problemu pracuje pod najnowszym OSXem.
    skoro pod Win wirusy i inne bardziewia nie wystepuja to po co Microsoft produkuje takie narzedzia?

Strona 214 z 371 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów