Szukaj
z punktu widzenia laika mogę śmiało stwierdzić, że osx ma całkiem spore możliwości konfiguracji. Nawet większe niżby chciało Apple
Do głębiej ukrytych funkcji jest dostęp za pomocą terminala. Na szczęście dla takich laików jak jak z pomocą przychodzi tutaj Google, które pozwala bez większego problemu odszukać przydatne linijki komend.
Ostatni przykład - aktywacja funkcji AirDrop nie przewidzianej dla mojego mbp z końca 2007 r.
działa wyśmienicie![]()
W dystrybucjach, mam na myśli dobre, typu Debian, Slack, jest wszystko co trzeba. Niezwykle rzadko trzeba sobie strugać jądro. No, chyba że w celach odchudzania, optymalizacji, ale to taka sztuka dla sztuki, jak ktoś nie ma co robić.
Jest w tym trochę racji, ale głównie to kolejny błędny stereotyp. Proszę o przykład "żadnych możliwości konfiguracyjnych".
Ostatnio trenowałem archiwizację. Proszę porównać np okno, a w zasadzie wiele, wiele okien dialogowych i opcji Acronis-a, programu do archiwizacji pod Windows i TimeMachine na Mac. W pierwszym ilość rzeczy jakie trzeba/można ustawić idzie w dziesiątki. W drugim jest tylko wybór dysku i wielki suwak ON/OFF. Ludziom wydaje się, że jest to niesłychana ubożyzna funkcji a w domyśle i funkcjonalności. Nie ma bardziej mylnego osądu. To samo w Panelu Sterowania Windows i Preferencjach Systemu OSX, choć w tym przypadku Windows 7 ewidentnie idzie w stronę uproszczenia, choć tylko z pozoru. W OSX jest do ustawienia to co trzeba. Pierdołów nie ma i nie trzeba się kopać grom wie gdzie w celu znalezienia ustawień konta użytkownika, które w każdych Windowsach są gdzie indziej. Raz jawnie w Panelu Sterowania, innym razem w Narzędziach Administracyjnych a innym razem w Panelu Zarządzania Serwerem. Rzeczy bardzo zaawansowane ustawia się w OSX tak jak w Unixach, w plikach tekstowych.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Kol. Marcin Jakubowski, jeśli lubisz " włamywać się" do własnego komputera, to takie sposoby są dla Ciebie.
Wierzę również, że dało Ci to sporo satysfakcji, ale powiedz sam, czy to właściwa droga, by trzeba było rzeźbić potajemnie?
Zresztą, tak jak mówiłem wcześniej zawężanie ram będzie postępować na komputerach w ogóle, a na makach w szczególności, bo w końcu tam rodzą się idee zakładania na sieć i jej użytkowników kagańca.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tom01, jest oczywiście sporo racji w tym co mówisz, ale problemem jak zawsze są ograniczenia producenckie, jesteś zatem zupełnie pewien, że możesz dowolnie konfigurować swojego osx-a, bez konsekwencji np. utraty gwarancji?
Ja już nie mówię o OC, bo akurat w to się nie bawię, ale lubię mieć wpływ na sprzęt, który użytkuję.
Ostatnio edytowane przez Johanan ; 03-10-2011 o 17:22
Medice, cura te ipsum.
A napisał to autor stwierdzenia: "Pecet z linuchem, to jest to, co prawdziwe tygrysy lubią najbardziej."
Jak rozumiem, konsoli w Linuxie w życiu Pan nie odpalił. To wszak obrzydliwe włamanie, prawda?
Do debila, snobistycznego jelenia ulegającego wpływom doszedł kaganiec. Nieźle. Ciekawe kiedy ktoś wpadnie, że macuserów trzeba wsadzać do wariatkowa lub za kratki. Albo bojówki a'la Ku Klux Klan czy inni Krzyżowcy będą żelazem i ogniem nawracać na jedną prawdziwą wiarę.
A co ma gwarancja na sprzęt do działalności użyszkodnika w oprogramowaniu?
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 17:25
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
No jakże nie używać konsoli w linuksie, żarty se robisz?
Nie demonizuj jeszcze bardziej tego, co i tak wygląda dość paskudnie.
Gazet nie czytasz, czy jak?
Nie dochodzą tam gdzie jesteś?
No nie wiem, nie czytałem licencji makówkowych, ale znając filozofię firmy, to powinni za to zakuwać w dyby.
Ostatnio edytowane przez Johanan ; 03-10-2011 o 17:29
Medice, cura te ipsum.
Znaczy że jak? W Linuxie normalne, a w OSX włamanie? Przecież to ta sama rodzina systemów. Wiele rzeczy z palca robi się szybciej niż klikając a jeszcze więcej w ogóle nie ma GUI.
Dochodzą. I nawet, o dziwo, prąd i fale radiowe docierają.
Nie podchodzę jednak poważnie do dziwnych spekulacji. Jeśli natomiast interes producenta sprzętu z jakiego korzystam pójdzie ewidentnie w innym kierunku niż mój, to się po prostu pożegnamy. Czy to niewykonalne? Cyrografu krwią nie podpisywałem.
Przypominam, że to nie Apple tylko Microsoft traktuje swoich klientów jak kombinatorów i potencjalnych złodziei, kontrolując wszystko co może, zezwalając lub zakazując. Że nie wspomnę, o zmuszaniu do udowadniania na każdym kroku, że zakupione oprogramowanie nie zostało ukradzione.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 17:35
Aktualnie pracuje na wiekowym komputerze uzbrojonym w oszalamiajacy procesor Celeron 2.8GHz z 2 GB DDR2 ram, gdzie komputer wylaczany jest tylko wtedy gdy zostanie zainstalowana aktualizacja, w innym przypadku komputer pracuje praktycznie 24/7. Nie spotkalem sie z zadnym problemem usuwania plikow, "szereg komend i ciężko wytłumaczalnych komunikatów, jak np: "Przygotowanie do usunięcia", który miele całkiem sporo czasu zanim raczy skasować potworny plik dokumentu 100KB". Nie doswiadczam, zadnych dziwnego "rzezbienia" dysku a siedzi wiekowa Baracuda 80GB. Na komputerze dziala non stop wlaczony outlook 2007, kilka jednoczesnie otwartych okien RDP, Chrome z minimum 5 zakladkami, Microsoft Live Messenger, program antywirusowy, i kilka innych programow w tle. Praca jest komfortowa, bez "stania" systemu i potrzeby jego restartowania.
Takich komputerow w firmie jest ponad 150, na zadnym z nich nie ma objawow, ktore Pan wyzej napisal, jesli by byly, juz dawno bym nie pracowal w tej firmie, wiec nie osadzajmy PC po jednym komputerze.
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
Powtórzył Pan czyjeś podobne oświadczenie sprzed jakiegoś czasu. Oczywiście w życiu żadne dziwactwa w Windows nie występują, żadnych problemów, podejrzanego zachowania a szczególnie wirusów. W ogóle wszystko nieprawda. Tylko dlaczego te super niezawodne Windows występują TYLKO w tym wątku?
A ja mam pod nadzorem 1500 komputerów windowsowych. I kto ma dłuższego?![]()
Skontaktuj się z nami