Close

Strona 213 z 371 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223263313 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 121 do 2 130 z 3702
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    gdzie pójście apple w efi zaskutkuje
    jakie pójscie zaskutkuje? Maki mają EFI od dawna i nic tutaj się nie zmieni.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toki Zobacz posta
    jakie pójscie zaskutkuje? Maki mają EFI od dawna i nic tutaj się nie zmieni.
    Pewnie, że od dawna, ale szatańskie pomysły, które kiełkowały w chorych głowach już od dawna, dopiero teraz razem a ACTA dadzą o sobie znać i to już za chwilę.

Będzie UEFI też w pecetach, dlatego kupować póki są biosy.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Owszem, ale to nie wina systemu, tylko niedouczonych użytkowników, którzy albo nie wiedzą co mają, albo nie potrafią z tego skorzystać.

Owszem, były takie próby, ale jeśli nie mam żadnych możliwości konfiguracyjnych, oczywiście nie mówię tu o banałach, to rodzi się we mnie bunt.

U mnie to nie z oszczędności wynika ta awersja, ani tym bardziej z zazdrości, tylko z poczucia ubezwłasnowolnienia, która to tendencja na makach będzie rozwijana.
    z punktu widzenia laika mogę śmiało stwierdzić, że osx ma całkiem spore możliwości konfiguracji. Nawet większe niżby chciało Apple
    Do głębiej ukrytych funkcji jest dostęp za pomocą terminala. Na szczęście dla takich laików jak jak z pomocą przychodzi tutaj Google, które pozwala bez większego problemu odszukać przydatne linijki komend.

Ostatni przykład - aktywacja funkcji AirDrop nie przewidzianej dla mojego mbp z końca 2007 r.

działa wyśmienicie

Domyślnie

Owszem, ale to nie wina systemu, tylko niedouczonych użytkowników, którzy albo nie wiedzą co mają, albo nie potrafią z tego skorzystać.
    W dystrybucjach, mam na myśli dobre, typu Debian, Slack, jest wszystko co trzeba. Niezwykle rzadko trzeba sobie strugać jądro. No, chyba że w celach odchudzania, optymalizacji, ale to taka sztuka dla sztuki, jak ktoś nie ma co robić.

Owszem, były takie próby, ale jeśli nie mam żadnych możliwości konfiguracyjnych, oczywiście nie mówię tu o banałach, to rodzi się we mnie bunt.
    Jest w tym trochę racji, ale głównie to kolejny błędny stereotyp. Proszę o przykład "żadnych możliwości konfiguracyjnych".

Ostatnio trenowałem archiwizację. Proszę porównać np okno, a w zasadzie wiele, wiele okien dialogowych i opcji Acronis-a, programu do archiwizacji pod Windows i TimeMachine na Mac. W pierwszym ilość rzeczy jakie trzeba/można ustawić idzie w dziesiątki. W drugim jest tylko wybór dysku i wielki suwak ON/OFF. Ludziom wydaje się, że jest to niesłychana ubożyzna funkcji a w domyśle i funkcjonalności. Nie ma bardziej mylnego osądu. To samo w Panelu Sterowania Windows i Preferencjach Systemu OSX, choć w tym przypadku Windows 7 ewidentnie idzie w stronę uproszczenia, choć tylko z pozoru. W OSX jest do ustawienia to co trzeba. Pierdołów nie ma i nie trzeba się kopać grom wie gdzie w celu znalezienia ustawień konta użytkownika, które w każdych Windowsach są gdzie indziej. Raz jawnie w Panelu Sterowania, innym razem w Narzędziach Administracyjnych a innym razem w Panelu Zarządzania Serwerem. Rzeczy bardzo zaawansowane ustawia się w OSX tak jak w Unixach, w plikach tekstowych.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kol. Marcin Jakubowski, jeśli lubisz " włamywać się" do własnego komputera, to takie sposoby są dla Ciebie.

Wierzę również, że dało Ci to sporo satysfakcji, ale powiedz sam, czy to właściwa droga, by trzeba było rzeźbić potajemnie?

Zresztą, tak jak mówiłem wcześniej zawężanie ram będzie postępować na komputerach w ogóle, a na makach w szczególności, bo w końcu tam rodzą się idee zakładania na sieć i jej użytkowników kagańca.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tom01, jest oczywiście sporo racji w tym co mówisz, ale problemem jak zawsze są ograniczenia producenckie, jesteś zatem zupełnie pewien, że możesz dowolnie konfigurować swojego osx-a, bez konsekwencji np. utraty gwarancji?

Ja już nie mówię o OC, bo akurat w to się nie bawię, ale lubię mieć wpływ na sprzęt, który użytkuję.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 03-10-2011 o 17:22
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Kol. Marcin Jakubowski, jeśli lubisz " włamywać się" do własnego komputera, to takie sposoby są dla Ciebie.
    A napisał to autor stwierdzenia: "Pecet z linuchem, to jest to, co prawdziwe tygrysy lubią najbardziej."

Jak rozumiem, konsoli w Linuxie w życiu Pan nie odpalił. To wszak obrzydliwe włamanie, prawda?

w końcu tam rodzą się idee zakładania na sieć i jej użytkowników kagańca.
    Do debila, snobistycznego jelenia ulegającego wpływom doszedł kaganiec. Nieźle. Ciekawe kiedy ktoś wpadnie, że macuserów trzeba wsadzać do wariatkowa lub za kratki. Albo bojówki a'la Ku Klux Klan czy inni Krzyżowcy będą żelazem i ogniem nawracać na jedną prawdziwą wiarę.

jesteś zatem zupełnie pewien, że możesz dowolnie konfigurować swojego osx-a, bez konsekwencji np. utraty gwarancji?
    A co ma gwarancja na sprzęt do działalności użyszkodnika w oprogramowaniu?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 17:25
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A napisał to autor stwierdzenia: "Pecet z linuchem, to jest to, co prawdziwe tygrysy lubią najbardziej."
    Jak rozumiem, konsoli w Linuxie w życiu Pan nie odpalił. To wszak obrzydliwe włamanie, prawda?
    No jakże nie używać konsoli w linuksie, żarty se robisz?

Do debila, snobistycznego jelenia ulegającego wpływom doszedł kaganiec. Nieźle. Ciekawe kiedy ktoś wpadnie, że macuserów trzeba wsadzać do wariatkowa lub za kratki. Albo bojówki a'la Ku Klux Klan czy inni Krzyżowcy będą żelazem i ogniem nawracać na jedną prawdziwą wiarę.
    Nie demonizuj jeszcze bardziej tego, co i tak wygląda dość paskudnie.

Gazet nie czytasz, czy jak?

Nie dochodzą tam gdzie jesteś?

A co ma gwarancja na sprzęt do działalności użyszkodnika w oprogramowaniu?
    No nie wiem, nie czytałem licencji makówkowych, ale znając filozofię firmy, to powinni za to zakuwać w dyby.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 03-10-2011 o 17:29
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

No jakże nie używać konsoli w linuksie, żarty se robisz?
    Znaczy że jak? W Linuxie normalne, a w OSX włamanie? Przecież to ta sama rodzina systemów. Wiele rzeczy z palca robi się szybciej niż klikając a jeszcze więcej w ogóle nie ma GUI.

Nie demonizuj jeszcze bardziej tego, co i tak wygląda dość paskudnie.
    Gazet nie czytasz, czy jak?
    Nie dochodzą tam gdzie jesteś?
    Dochodzą. I nawet, o dziwo, prąd i fale radiowe docierają.

Nie podchodzę jednak poważnie do dziwnych spekulacji. Jeśli natomiast interes producenta sprzętu z jakiego korzystam pójdzie ewidentnie w innym kierunku niż mój, to się po prostu pożegnamy. Czy to niewykonalne? Cyrografu krwią nie podpisywałem.

No nie wiem, nie czytałem licencji makówkowych, ale znając filozofię firmy, to powinni za to zakuwać w dyby.
    Przypominam, że to nie Apple tylko Microsoft traktuje swoich klientów jak kombinatorów i potencjalnych złodziei, kontrolując wszystko co może, zezwalając lub zakazując. Że nie wspomnę, o zmuszaniu do udowadniania na każdym kroku, że zakupione oprogramowanie nie zostało ukradzione.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 17:35

Domyślnie

Z ust mi Pan to wyjął. Jedną z rzeczy których nie byłem w stanie strawić w Windows to wszechobecne kreatory i rozmaite niejasne czary uruchamiane przy byle czynności. Wydawałoby się prosta czynność usunięcia jednej (!) rzeczy z kosza powoduje szereg komend i ciężko wytłumaczalnych komunikatów, jak np: "Przygotowanie do usunięcia", który miele całkiem sporo czasu zanim raczy skasować potworny plik dokumentu 100KB. Dysk rzeźbi jak głupi i cały system w tej chwili niemal stoi. Z perspektywy użytkownika OSX i Linuxów taki "kwiatek" powoduje uśmiech politowania. Nie mówiąc o ustawieniach interfejsu sieciowego, które w OSX i Linuxach robi się w sekundy a w Windows trzeba przebrnąć kilka, kilkanaście okien z durnowatymi konfiguratorami, które choroba wie po co trącają ustawienia całego szeregu usług sieciowych. Interfejs to interfejs a usługi to usługi. Mieszanie jednego z drugim to ewidentne zaprzeczenie Pana preferencji, więc jak może to Panu odpowiadać?

W OSX coś włączam i jest włączone. Po prostu. Bez kreatorów dla idiotów i stwierdzania na każdym kroku że system wie lepiej, wiecznego kręcenia kółkiem/klepsydrą i kretyńskimi animacjami. Ktoś chce się pośmiać? Proponuję przełączyć typ sieci w Windows. Nawiasem mówiąc po co ktoś wymyslił taki bezsens? W żadnym innym systemie nie ma takich wynalazków. No ale do rzeczy, po zmianie, dopóki komputerki nie polatają to sieci nie ma.

Aha, i nie chodzi o zmianę IP.

Aktualnie pracuje na wiekowym komputerze uzbrojonym w oszalamiajacy procesor Celeron 2.8GHz z 2 GB DDR2 ram, gdzie komputer wylaczany jest tylko wtedy gdy zostanie zainstalowana aktualizacja, w innym przypadku komputer pracuje praktycznie 24/7. Nie spotkalem sie z zadnym problemem usuwania plikow, "szereg komend i ciężko wytłumaczalnych komunikatów, jak np: "Przygotowanie do usunięcia", który miele całkiem sporo czasu zanim raczy skasować potworny plik dokumentu 100KB". Nie doswiadczam, zadnych dziwnego "rzezbienia" dysku a siedzi wiekowa Baracuda 80GB. Na komputerze dziala non stop wlaczony outlook 2007, kilka jednoczesnie otwartych okien RDP, Chrome z minimum 5 zakladkami, Microsoft Live Messenger, program antywirusowy, i kilka innych programow w tle. Praca jest komfortowa, bez "stania" systemu i potrzeby jego restartowania.

Takich komputerow w firmie jest ponad 150, na zadnym z nich nie ma objawow, ktore Pan wyzej napisal, jesli by byly, juz dawno bym nie pracowal w tej firmie, wiec nie osadzajmy PC po jednym komputerze.
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GeparD Zobacz posta
    Praca jest komfortowa, bez "stania" systemu i potrzeby jego restartowania.
    Powtórzył Pan czyjeś podobne oświadczenie sprzed jakiegoś czasu. Oczywiście w życiu żadne dziwactwa w Windows nie występują, żadnych problemów, podejrzanego zachowania a szczególnie wirusów. W ogóle wszystko nieprawda. Tylko dlaczego te super niezawodne Windows występują TYLKO w tym wątku?

Cytat Zamieszczone przez GeparD Zobacz posta
    Takich komputerow w firmie jest ponad 150
    A ja mam pod nadzorem 1500 komputerów windowsowych. I kto ma dłuższego?

Strona 213 z 371 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223263313 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów