Close

Strona 37 z 56 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 557

Wątek: Nikon 1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekK D5000 Zobacz posta
    właśnie to miałem na myśli pisząc o cropie 2,7. Lepsze kompakty typu P7000 mają x4,6 więc "1" bliżej do kompaktu niż do lustra, ale zaletą jest

czyli skuteczny i szybki AF.
    Jakoś Sony potrafiło przenieść APS-C do Nexa (nie żebym był zwolennikiem tej firmy, bo Nex w żadem sposób mnie nie zachwycił).
    Tylko kto kupilby wtedy lustrzanke z DX ? Majac takiego V1 APS-C z 60 kl/s, bajeranckim AFem, mozliwoscia wyciagniecia zdjecia sprzed nacisniecia spustu i krecacego filmy ? Badzmy rozsadni, mozna miec zal do Nikona ze nie pokazal nowej lustrzanki ale raczej nie mozna ich uznac za idiotow mordujacych swoj system luster ktory przynosi im wieksze zyski niz FX.
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    ktory kompakt trafi z AF w charta biegnacego 60 km/h, sporo luster i obiektywow bedzie mialo klopoty.
    Przy takiej GO kłopoty będzie miał chyba tylko jakiś maksymalnie rozregulowany obiektyw po upadku. W tym przypadku przewagą jest tylko liczba klatek na sekundę - wybór zdjęcia z serii jest dużo większy i może się okazać, że dzięki temu mamy ciekawsze ujęcie. Ale patrząc na ostre tło - czy aby ładniejsze? Coś za coś.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Przy takiej GO kłopoty będzie miał chyba tylko jakiś maksymalnie rozregulowany obiektyw po upadku. W tym przypadku przewagą jest tylko liczba klatek na sekundę - wybór zdjęcia z serii jest dużo większy i może się okazać, że dzięki temu mamy ciekawsze ujęcie. Ale patrząc na ostre tło - czy aby ładniejsze? Coś za coś.
    Sporo musi byc tych kompaktow z rozregulowanym obiektywem, wiekszosc zdjec z nich jakie mozna zobaczyc na necie jest "ciut" nietrafionych, nawet te statyczne
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    większość zdjec z nich jakie mozna zobaczyc na necie jest "ciut" nietrafionych
    Nie przesadzajmy, czy współczesne kompakty mają takie problemy z AFem? Mam jakiegoś najprostszego Canona i nie narzekam na autofocus - inna sprawa, że optyka w takich aparatach nie zawsze wyrabia, jest miękko i mydlanie, ale to nie wina AFu. Jeżeli wszystko w kadrze jest ostre, to jak można nie trafić AFem?
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Nie przesadzajmy, czy współczesne kompakty mają takie problemy z AFem? Mam jakiegoś najprostszego Canona i nie narzekam na autofocus - inna sprawa, że optyka w takich aparatach nie zawsze wyrabia, jest miękko i mydlanie, ale to nie wina AFu. Jeżeli wszystko w kadrze jest ostre, to jak można nie trafić AFem?
    Nie porownuj sie do przecietnego uzytkownika kompaktu poprostu zerknij na zdjecia kolegow ktorzy z fotografia nie maja nic wspolnego, tez kiedys uwazalem ze nie ma rzeczy niemozliwych ale uwierz, mozna nie trafic z AF jak wszystko w kadrze jest ostre Czornyj trafnie okreslil grupe uzyszkodnikow tego aparaciku i oni beda zszokowani jakoscia zdjec, to ze trafi do kilku plecakow bardziej zaawansowanych ludzi bedzie niewielkim procentem sprzedazy.

Domyślnie

Tak mnie teraz naszło. Nikon 1 nie ma migawki mechanicznej i matryca nie jest niczym zasłonięta. Trochę się martwię o to, że każda wymiana szkła będzie powodować osiadanie syfu na matrycy. Wszystko będzie ładnie i pięknie jak się będzie miało jedno szkiełko, ale przy uzyciu kilku szkieł lub stosując tego malucha jako telekonwertera w bądź co bądź polowych warunkach może być kłopotliwe.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

V1 ma obie migawki. Co do zasyfiania samej matrycy, to wydaje mi się że probleme są syfy który nabiera się do komory lustra w czasie wymiany szkła. W DSLRach matryca jest w trakcie wymiany przysłonięta, a i tak syfy siadaja na matrycy.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

No faktycznie V1 ma migawkę mechaniczną. Nie ma jej J1. Owszem w lustrze syfy siadają, ale nie tyle. Zawsze cos zasłania matrycę (lustro, migawka).
    Może to być troszkę bardziej kłopotliwe jak w przypadku lustra, zwłaszcza w J1.
    W przypadku V1 widzę jeszcze jeden problem- żywotność migawki spada o połowę. Dlaczego?
    Pomyslmy skąd się bierze obraz w wizjerze/na ekranie. Bierze się z matrycy, czyli do kadrowania migawka jest otwarta. Robiąc zdjęcie musi się zamknąć i otworzyć z określonym czasem, zamknąć i znów otworzyć do kolejnego kadrowania, czyli na zrobienie 1 zdjęcia przypadają dwa otwarcia migawki. Przy dużej szybkości aparatu przebiegi mogą lecieć bardzo szybko.
    No i jeszcze jeden minusik- w trakcie kadrowania matryca pracuje, czyli się grzeje. Jeśli ktoś będzie długo komponował kadr, to matryca może się dośc znacznie nagrzać.
    Ostatnio edytowane przez Grimes ; 29-09-2011 o 12:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    No i jeszcze jeden minusik- w trakcie kadrowania matryca pracuje, czyli się grzeje. Jeśli ktoś będzie długo komponował kadr, to matryca może się dośc znacznie nagrzać.
    No to będzie sobie mozna w ramach rekompensaty kawkę zaparzyć

Domyślnie

hehe. Albo ręce zima ogrzać :P
    Nie no ale z punktu widzenia technicznego to może mieć wpływ na jakość zdjęcia. jesli ktoś będzie długo robił zdjęcia, długo kadrował, to matryca zacznie szumieć. Może się też wyłączyc , bo matryca musi non stop chodzić. Ciekawe jak to będzie w praktyce.
    No i jak będzie z żywotnością tej migawki, bo zakładając, że to klasa amatorska, to szacowany przebieg dla lustra= ok 100tys zdjęć. Tu 2 cykle, czyli spadamy do 50 tys, a to będzie niezbyt wesoło zważywszy na to, że robi fotki z taką prędkością, albo ktoś sobie walnie 20 zdjęć, żeby mu aparat 4 najlepsze wybrał. Możliwe, że wtedy będzie pracować na migawce elektronicznej...

Strona 37 z 56 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów