Szukaj
Prawda jest taka, że aparat to klasyczny ni-pies, ni-wydra, zaprojektowany wyłącznie pod kątem maksymalizacji zysków korporacji - na półce udający rozwiązania konkurencji, konkurencyjny gabarytowo a znacznie tańszy w produkcji. Aparat jest słitaśny, kształtem w oczywisty sposób udaje modną ostatnio Leicę, do fotografowania wiewiórek, przepiórek, kwiatków i dziatków zapewne nadaje się znakomicie, więc zapewne chytry plan korporacyjnych spin-doctorów zakłada, że przeciętny b...c to kupi z dziką rozkoszą.
Mam tylko nadzieję, że się - chciwe kanalie - gorzko rozczarują i z podkulonym ogonkiem wprowadzą za jakiś czas uczciwy dalmierzyk z matrycą mniej nikczemnych rozmiarów.
mi tez sie tak zdaje... zamiast czekac na niewiadomoco to kupuj m9... poza tym nawet jak wyjdzie dalmierz to tendencja wskazuje na to, ze bedzie rozowy.
侍
Czyli co, jak potrzebuje czegoś małego, poręcznego co wytrzyma złe warunki pogodowe i nie pójdzie w pioruny od jednego puknięcia o skałe czy dwóch kropel deszczu, to pozostaje mi analog?
ehhhh Nikoooooooon
48ProjectBlog[/CENTER]
Wszystko ok, tyle że lejce kosztują majątek. Wiem, nie ma co porównywać ale koszt 22 tysi to bolesny wydatek.
mogli wrzucac matryce o cropie 1.5x i zwykłe mocowanie nikona, tylko że wtedy ludzie przestaliby kupować ich amatorskie lustrzanki, no i nie opytoliliby tyle nowych obiektywów... marketingowcy musieli nad tym długo siedzieć i mysle ze ludzie będą i tak kupować te aparaty bo większość nie wie o co chodzi z matrycą, i dla większości jest to prawie lustrzanka bo zmienia sie optyke, bardzo ciemną i taką mało artystyczną, gdzie coś ze światłem poniżej f2![]()
make pictures, not war
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....7&postcount=88
A poza tym jest przelotka obsługująca AF więc możesz dslr'owe obiektywy używać.
PS
Nikon dobrze wie jak wyciągnąć pieniądze z kieszeni swoich użytkowników.
Za jakiś czas pojawią się jaśniejsze zoomy np. 10-30/2.8 (a może nawet jaśniej).
Potem kilka stałek naleśnikowych.
Od czasu do czasu nowy korpus.
I doimy równolegle i aps-c dslr i CX ...
Z resztą wszyscy doją
m4/3, NEX, NX będzie dalej doił bo CX to jednak nieco inny target
Canon zrobi identycznie jak Nikon - przecież lepiej mieć jednego konkurenta niż trzech
Leica doi bo nie ma konkutrenta
Krótko mówiąc: Kruk krukowi oka nie wydziobie i aby wszystkim (producentom) żyło się lepiej (na koszt użytkownika)![]()
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 21-09-2011 o 16:18
Skontaktuj się z nami