Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Domyślnie

Uspokoję. Aparat OK, złe zdjęcia to wina niedostatecznej wiedzy.

Domyślnie

W 100% zgadzam się z przedmówcą. Jestem na etapie ogarniania tematu. Początkowo zmieniłem tonację na "vivid". Z czasem stwierdziłem, że za kolorowo ( jeżeli ma być kolorowo zawsze można wyedytować jakimś softem ).
    Obecnie większą uwagę zwracam na balans bieli w trybach półautomatycznych i dalej się uczę obsługi aparatu...

Domyślnie

Jesli masz kompa, to rob RAW-y, a nie JPEG-i. Balans bieli da sie poprawic na kompie i kolory tez, bo to jeden czort, czy surowke obrobi aparat, czy komp, aczkolwiek komp jednak wiecej moze.
    Wtedy mozna sie skupic na tym, co jest najwazniejsze - na kadrze i ekspozycji. Latwiej.

Domyślnie

Witam ,przepraszam za bierność w temacie ale po waszych wypowiedziach poczułam się jak zdeptany robal i postanowiłam zastosować się do waszych rad jednak niedługo potem (możecie mnie przeklinać ) położyłam aparat do szafy ponieważ już kompletnie mi nie wychodziło .
    Ostatnio jednak chciałam wrócić do fotografowania i po zastosowaniu się do niektórych z rad stwierdzam,że jest jeszcze gorzej .Może ja się do tego nie nadaje ale szkoda pieniędzy moich rodziców żeby taki sprzęt leżał w szafie !!!!.
    Kolejny raz zwracam się do was z prośbą ,ale trochę inną
    czy jest ktoś na tym forum kto może obejrzeć ten mój aparat i stwierdzić co jest grane ?????
    Aparat dostałam używany więc może coś tam jest pomieszane w ustawieniach ,albo ja jeszcze więcej coś namieszałam i nie wiem jak do tego dojść .
    Sama nie wiem co mam już zrobić ,
    Ktoś na górze napisał żebym psa fotografowała na auto sport a więc mówię moim aparatem się nie da ,w jakich warunkach bym nie była kolory są wyprane,zdjęcie matowe i bez wyrazy
    Ktoś mi zasugerował że mam coś z balansem bieli nie tak ale ja tego sama nie stwierdzę .

Jeszcze raz proszę o pomoc może się znajdzie jakaś dobra duszyczka .
    moje gg 11133362 (mieszkam zachodniopomorskie ,wyspa wolin ) .

Z góry dziękuje będę wdzięczna za wszelką pomoc

Domyślnie

wolka wpadaj na Grupę Gryf (link w podpisie)
    jak bywasz w Szczecinie to mogę pooglądać aparat... choć szpecem nie jestem

jak w szczecinie nie bywasz to kiedyś przy okazji wyjazdu nad morze możemy się zgadać
    Nikon D90 i D80 | 50mm 1,8D AF | N 18-105 VR | S 18-200 | T 70-300 Macro | SB600

Domyślnie

Ktoś dał dobrą radę - reset ustawień. Zrobić duży kubeł zielonej herbaty albo dobrego drina i czytać instrukcję jak fascynujący kryminał. Podstawa to obsługa wszystkich guziczków/ funkcji bez zbędnego grzebania w menu i dokładne opanowanie podstaw . Moim zdaniem trochę namieszaliście dziewczynie i szkoda że się zasugerowała aparatami innych. Jak bym mieszkał w okolicy to chętnie bym pomógł Może się da inaczej...

No i bez przesady z tymi NEFami dla początkującego! D90 ma robić poprawne eleganckie JPGi przy opanowanych podstawach foto i obsłudze aparatury. Na RAWy przyjdzie czas ( miły czas )...

Domyślnie

Witam,

Miałem podobny problem po przesiadce z NIKONA D60 na NIKONA D90.
    Rozwiązanie jest proste:
    1) Reset ustawień
    2) Modyfikacja w MENU - Ustawianie przetwarzania obrazu STANDARDOWE - dodajemy nasycenie +1 , odcień +1
    3) Funkcja D-LIGHT - NORMAL
    Resztę pozostaw w MENU bez zmian.

Polecam wykonać kilka fotek do testów w JPG i NEF - przeglądać je w VIEWNX2 (pozwala zachować profile i ustawienia aparatu NIKONA - kolorystyka, z pozostałym softem jest różnie chodzi o pliki NEF, potrafi ostro pomieszać ustawieniami). Możesz tam robić drobne korekty z kolorami, balans bieli, kompozycja - program jest prosty w obsłudze i szybki. Niestety nie masz możliwości z jego poziomu ustawiania redukcji szumu (co przy ustawieniach VIVID ostro widać w cieniach przejścia tonalne). Posiadam monitor na S-IPS , więc uzyskane kolory na monitorze po proponowanej korekcie kolorów w MENU aparatu są fajne- chodź zdarza mi się na potrzeby www dodać w ViewNX podbicie kolorów +5 (nature).
    Wszystkie foty D90 robię w NEF, z dwóch powodów NIKON D90 pozwala przerabiać foty NEF na JPG z puszki (te które potrzebuje na już), a ViewNX dzięki szybkości i prawidłowemu rozkodowaniu NEF konwersje do JPG(szybko i sprawnie z możliwością edycji).

Z mojego doświadczenia jakie zdobyłem fotografując - NIKONAMI d50,d60,d5000 i D90. Te pierwsze mają bardziej cukierkowe kolory i są łatwiejsze w obsłudze. Jednak D90 ma możliwość ustawienia własnego profilu.

------------------------------
    NIKON d90, Nikkor 18-105VR, Tamron 17-50, Tamron 70-300VC, Nikkor 50-1.8

Domyślnie

Ja jeszcze tylko dodam, że jeśli jako wzór bierzesz zdjęcia zamieszczane tu na forum to weź pod uwagę, że 99% tych zdjęć jest poddawane obróbce po wykonaniu zdjęcia - kolory są wyciągane, balans bieli poprawiany, często ludzie wykonują swoje fotki z dodatkowym osprzętem typu lampy, lepsze od kitowych obiektywy czy filtry no i ogólnie rzadko kiedy fotki zamieszczane są przez osoby, który robią je od wczoraj.
    Zdjęcie prosto z puszki nie wychodzi takie fajne i trzeba nad nim trochę popracować. Ważne jest też wiele aspektów podczas robienia zdjęcia - nie chcę się tu wymądrzać bo sam dopiero zaczynam na poważnie zabawę, ale widzę już, że światło odgrywa ogromne znaczenie i jeśli światło jest nudne to fotografia też wyjdzie nudna (np. zdjęcie robione w pomieszczeniu przy świetle żarówki rzadko wyjdzie ciekawie).

Domyślnie

Ja bym zrobił tak:
    1. Nie oczekiwał, że zdjęcia będą takie jak najlepsze na tym forum
    2. Kolory: ustawić sRGB, Vivid (nasycenie +1, wyostrzanie 5), WB można lekko ocieplić i robić zdjęcia w JPG
    3. Ostrość psa: kupić obiektyw z dobrym, szybkim AF (np 70-300VR)

Jeśli kolory będą nadal mdłe, a pies nieostry to rozbić sprzęt młotkiem

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbieracz-szkła Zobacz posta
    Ja bym zrobił tak:
    1. Nie oczekiwał, że zdjęcia będą takie jak najlepsze na tym forum
    2. Kolory: ustawić sRGB, Vivid (nasycenie +1, wyostrzanie 5), WB można lekko ocieplić i robić zdjęcia w JPG
    3. Ostrość psa: kupić obiektyw z dobrym, szybkim AF (np 70-300VR)

Jeśli kolory będą nadal mdłe, a pies nieostry to rozbić sprzęt młotkiem
    1. zgoda
    2. wiesz co znaczy sRGB??? ( ja mam sRGB non stop TYLKO dla tego że fotografuję produkty) .. nasycenie wyostrzanie? - to aparat nie jest w stanie zrobić normalnej foty bez efektów? to "na śmietnik" aparat... WB.. tak jak mówiłem instrukcja - najlepiej robić na PRE czyli nauczyć się predefiniować balans bieli.
    3. kupić taki obiektyw? dla amatora? to jest za drogie po co to komu- amatorowi ... fajnie zumować ale co z tego jak się nie umie obsługiwać samego body
    4. Dziewczyna po pierwsze musi nauczyć się samej obsługi tego co ma ( rozmawiałem prywatnie w tym przypadku)

Czekamy na to czy właścicielka d90 zrezygnuje z fotografowania czy jednak złapała trochę cierpliwości...
    Pozdrawiam ją i was również oczywiście

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów