Szukaj
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
No ja rozumiem, ale z tego co na filmikach widać, to on taki malutki wcale nie jest, niewiele mniejszy od penów czy tam nexów (od tych to chyba jednak większy), a matryca malutka, sporo mniejsza od tamtych. Czym uzasadnione? Pozycjonowaniem sprzętu, strachem przed wewnętrzną konkurencją (x100) ?
Nie wiem, ale mi nie pasi, z większą matrycą mógłbym go jeszcze rozważać, a tak to dla mnie odpada.
Lubię wewnętrzne zoomowanie, a takie jak w fuji wygląda lipnie, mało profesjonalnie.
Mam tak w tamronie 90mm i choć obiektyw fajny, takie rozwiązanie mi się nie podoba.
Myślę, że jakby dali dużą matrycę, to sprzedaż x100 by dramatycznie spadła.
Ja czekam na taki aparat i ten najbardziej spełnia moje wymagania.
Ciekawe jak będą wyglądały bezlusterkowe Nikony?
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Koledzy 30 na 40 odbitka da radę z takiej matrycy?
Mylisz. Tu masz to wyjaśnione:
http://www.fotoporadnik.pl/rozmiary-matryc-en.html
Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
D750+Z5+Zfc
Nie widzę problemu - masz na rynku x100 z większą matrycą. Masz całą masę 4/3 z większymi matrycami i podobnymi rozmiarami body. Teraz dokup do nich tylko szkło z podobnymi parametrami i wielkością jak w x50 i zobaczymy jaki potworek się z tego zrobi. Oczywiście takiego szkła jak wiemy nie ma a gdyby nawet było to już widzę jego cenę i rozmiary pod większą matrycę.
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
A jak dla mnie wielkość matrycy jest ok. Zakładając, ze będzie to aparat wykorzystywany do streeta - przy mniejszym przymknięciu (stracie światła) uzyskujesz większą głębię, a to czasem jest potrzebne
Nie wiem dlaczego, ale mnie ani X100, ani tym bardziej X10 w ogóle nie kręci... co to za wizjer optyczny jest jak ma 85% krycia?ot gadżet dla ludzi, którzy na to polecą bo "ma wizjer optyczny" i będą mieć "prawie leice" - niestety w tym wypadku jest to tylko marketing bo tak słabe pokrycie uniemożliwia nawet w miarę dokładne kadrowanie, a tym bardziej NAPRAWDĘ dokładne
no i dalej mnie "boli" mała matryca - minimum to jest dla mnie APS-C czyli nasze DX, a najlepiej FF, ale tego Fuji nie raczyło dać nawet w droższym X100 - które gdyby miało faktycznie matrycę FF i prawdziwe 35/2 to pewnie już by poruszało się ze mną "na każdym kroku"
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Skontaktuj się z nami