Close

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 121

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Nie no, już trzeba klaskać bezkrytycznie bo się coś pojawiło

Ale jak to na forach - od razu pojawia się narzekający na narzekających...
    Pewnie, nie ma rzeczy bez wad. Tylko czym innym jest narzekanie na kieszonkowy niemal kompakt za to, że ma matrycę jak w kompaktach pomijając już fakt, że największą w tej klasie sprzętów.

meliszipak - w czym aż tak Ci przeszkadza ten wysuwający się obiektyw?
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Pewnie, nie ma rzeczy bez wad. Tylko czym innym jest narzekanie na kieszonkowy niemal kompakt za to, że ma matrycę jak w kompaktach pomijając już fakt, że największą w tej klasie sprzętów.
    No ja rozumiem, ale z tego co na filmikach widać, to on taki malutki wcale nie jest, niewiele mniejszy od penów czy tam nexów (od tych to chyba jednak większy), a matryca malutka, sporo mniejsza od tamtych. Czym uzasadnione? Pozycjonowaniem sprzętu, strachem przed wewnętrzną konkurencją (x100) ?

Nie wiem, ale mi nie pasi, z większą matrycą mógłbym go jeszcze rozważać, a tak to dla mnie odpada.

Domyślnie

Lubię wewnętrzne zoomowanie, a takie jak w fuji wygląda lipnie, mało profesjonalnie.
    Mam tak w tamronie 90mm i choć obiektyw fajny, takie rozwiązanie mi się nie podoba.

Myślę, że jakby dali dużą matrycę, to sprzedaż x100 by dramatycznie spadła.
    Ja czekam na taki aparat i ten najbardziej spełnia moje wymagania.
    Ciekawe jak będą wyglądały bezlusterkowe Nikony?
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    no nie wiem jak ci to wychodzi...

FF/APS-C = 43,3 / 27,1 = ~1,6
    APS-C/ 2/3" = 27,1 / 11 = ~2,6

Między FF a APS-C w GO jest niewiele więcej niż 1EV różnicy, w praktyce zaokrąglenie do 1EV ułatwia przeliczanie. Tej odczuwalnej różnicy może być może być sporo więcej - zwłaszcza z jasnymi stałkami, jednak efekty zdjęciowe jasnym zoomem f2,8 na aps-c są niemal nie do odróżnienia od tych robionych ekwiwalentnym zoomem f4 na FF.
    Najpierw niech mi ktośwyjasni dlaczego 2/3" =11mm ? O ile pamętam 1" = ~ 2.54cm. Więc 2/3" to 16.93mm a to bardzo blisko przekątnej matrycy która ma być w EVILU nikona - 17.1mm.
    Tak więc:
    FF vs APS-C = ~ 1,6
    APS-C vs EVIL = ~ 1,58
    APS-C vs 2/3" = ~ 1,6

Mylę się ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Koledzy 30 na 40 odbitka da radę z takiej matrycy?
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 01-09-2011 o 13:01
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Najpierw niech mi ktośwyjasni dlaczego 2/3" =11mm ? O ile pamętam 1" = ~ 2.54cm. Więc 2/3" to 16.93mm a to bardzo blisko przekątnej matrycy która ma być w EVILU nikona - 17.1mm.
    Tak więc:
    FF vs APS-C = ~ 1,6
    APS-C vs EVIL = ~ 1,58
    APS-C vs 2/3" = ~ 1,6

Mylę się ?
    Mylisz. Tu masz to wyjaśnione:
    http://www.fotoporadnik.pl/rozmiary-matryc-en.html
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    No ja rozumiem, ale z tego co na filmikach widać, to on taki malutki wcale nie jest, niewiele mniejszy od penów czy tam nexów (od tych to chyba jednak większy), a matryca malutka, sporo mniejsza od tamtych. Czym uzasadnione? Pozycjonowaniem sprzętu, strachem przed wewnętrzną konkurencją (x100) ?

Nie wiem, ale mi nie pasi, z większą matrycą mógłbym go jeszcze rozważać, a tak to dla mnie odpada.
    Nie widzę problemu - masz na rynku x100 z większą matrycą. Masz całą masę 4/3 z większymi matrycami i podobnymi rozmiarami body. Teraz dokup do nich tylko szkło z podobnymi parametrami i wielkością jak w x50 i zobaczymy jaki potworek się z tego zrobi. Oczywiście takiego szkła jak wiemy nie ma a gdyby nawet było to już widzę jego cenę i rozmiary pod większą matrycę.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Ok. Dzięki Czyli matryca 2/3" jest ewidentnie mniejsza niż tak która ma być w EVILu
    Ale rozważania na temat GO FF vs APS-C = APS-C vs EVIL nie tracą na aktualności
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

A jak dla mnie wielkość matrycy jest ok. Zakładając, ze będzie to aparat wykorzystywany do streeta - przy mniejszym przymknięciu (stracie światła) uzyskujesz większą głębię, a to czasem jest potrzebne

Domyślnie

Nie wiem dlaczego, ale mnie ani X100, ani tym bardziej X10 w ogóle nie kręci... co to za wizjer optyczny jest jak ma 85% krycia? ot gadżet dla ludzi, którzy na to polecą bo "ma wizjer optyczny" i będą mieć "prawie leice" - niestety w tym wypadku jest to tylko marketing bo tak słabe pokrycie uniemożliwia nawet w miarę dokładne kadrowanie, a tym bardziej NAPRAWDĘ dokładne no i dalej mnie "boli" mała matryca - minimum to jest dla mnie APS-C czyli nasze DX, a najlepiej FF, ale tego Fuji nie raczyło dać nawet w droższym X100 - które gdyby miało faktycznie matrycę FF i prawdziwe 35/2 to pewnie już by poruszało się ze mną "na każdym kroku"
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów