Close

Strona 187 z 371 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197237287 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 861 do 1 870 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    w macu irytuje tylko brak usb3 i fakt ze system nie potrafi zapisywac dyskow NTFS (tak mialem sformatowane przenosne) - musialem je przeformatowac na exFAT
    Żaden normalny system nie ma domyślnie obsługi NTFS, za to w każdym można ją włączyć. Dysków nie trzeba konwertować.

owszem sa sterowniki od filesystemu NTFS (do zapisu) firm trzecich (np. paragon), ale regularnie zawieszaly mi system przy pracy/zapisie na dyskach przenosnych z bardzo duza iloscia plikow (zdjec) - pomagal tylko hard reset
    Da się używać NTFS bez problemu, choć sam system plików jest problematyczny i raczej niewskazany o ile ktoś nie musi z niego korzystac.

nie nalezy do nich Lion, ktory nie potrafi np. zapamietac ustawienia kolejnosci ikon w Launchpadzie
    Nie ustosunkuję się, nie używam. Launchpad jest dobry na IOS ale na normalnym komputerze sensu bez.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

przycisk zastosuj obok ok w niczym nie przeszkadza, pozwala mi po wprowadzeniu zmian w oknie albo dac od razu ok zamykajac jednoczesnie okno i zapomniec o calej sprawie, albo dac zastosuj wprowadzajac zmiany bez zamykania okna po czym np. sprawdzic rzucajac okiem jeszcze raz na panel preferencji czy czegos nie popieprzylem i tyle
    Właśnie guzik "Zastosuj" czy "OK" jest sztucznym tworem. Po co dodatkowo potwierdzać przełączenie jakiejś opcji? Pstryk i jest. Przynajmniej tak powinno być naturalnie. Jak zapalamy światło w pokoju? Pstryk i zapalone. Bez "OK". Przełączenie nie jest też równoznaczne z zamknięciem okna. "Zastosuj" można zrozumieć w sytuacji kiedy trzeba ustawić wiele parametrów i włączyć je jednym przyciskiem. I tak jest w OSX, np przy konfiguracji sieci.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Żaden normalny system nie ma domyślnie obsługi NTFS, za to w każdym można ją włączyć. Dysków nie trzeba konwertować.(...)
    Da się używać NTFS bez problemu, choć sam system plików jest problematyczny i raczej niewskazany o ile ktoś nie musi z niego korzystac.(...)Nie ustosunkuję się, nie używam. Launchpad jest dobry na IOS ale na normalnym komputerze sensu bez.
    Jak włączyć zapis na dyskach ntfs? Słowo włączyć sugeruje, że SL/Lion powinien to robić bez problemu, ale z tego co zauważyłem potrafi tylko czytać. Jest na to sposób bez instalowania czegokolwiek?
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Tom rzucasz ogolniki bez konkretow

OSX nie potrafi zapisywac na partycjach NTFS - driver z apple obsluguje tylko odczyt

zeby miec zapis trzeba ogarnac albo np. driver Paragona (platny), ktory sie wysypuje zawieszajac wszystko ze tylko twardy reset pomaga, albo np. MacFUSE, ktory tez ma status experimental (po doswiadczeniach z Paragonem sobie odpuscilem)

jedynym natywnym rozwiazaniem dla obu systemow - jesli chce miec dysk przenosny ktory zapisuje na macu a odczytuje na windzie i vice versa jest na dzien dzisiejszy exFAT

przy czym zeby miec exFAT na Win XP trzeba zainstalowac sterownik na XP-ku (firmowy made by MS), Win7 wspiera exFAT natywnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzall Zobacz posta
    Zapisywanie pracy - słuchaj od zawsze uczono mnie że ctrl+s daje zapisanie i nie jest to jakieś trudne - chyba że w macu jest to inaczej więc nie rób mi burzy w mózgu że od dziś nie będę zapisywał. Dodatkowo chyba mi się poustawiało auto zapisywanie w różnych programach pod Windę - czy to już w Macu jest?
    http://www.apple.com/pl/macosx/whats-new/auto-save.html

Domyślnie

Tom rzucasz ogolniki bez konkretow

OSX nie potrafi zapisywac na partycjach NTFS - driver z apple obsluguje tylko odczyt

zeby miec zapis trzeba ogarnac albo np. driver Paragona (platny), ktory sie wysypuje zawieszajac wszystko ze tylko twardy reset pomaga, albo np. MacFUSE, ktory tez ma status experimental (po doswiadczeniach z Paragonem sobie odpuscilem)

jedynym natywnym rozwiazaniem dla obu systemow - jesli chce miec dysk przenosny ktory zapisuje na macu a odczytuje na windzie i vice versa jest na dzien dzisiejszy exFAT

przy czym zeby miec exFAT na Win XP trzeba zainstalowac sterownik na XP-ku (firmowy made by MS), Win7 wspiera exFAT natywnie
    NTFS-3g wystarczy.

Domyślnie

Dodatkowo chyba mi się poustawiało auto zapisywanie w różnych programach pod Windę - czy to już w Macu jest?
    Autozapis? Kolega raczy żartować? Autozapis to epoka kamienia łupanego.
    OSX daje możliwość dostępu do dowolnej z poprzednich wersji dokumentu. Nie nadpisuje a robi automatyczne kopie różnicowe. Oczywiście w kompatybilnym sofcie. A dodatkowo w połączeniu z genialnym archiwizerem TimeMachine (Nie, windowsowy Acronics nie jest odpowiednikiem ) możliwości zabezpieczania dokumentów są praktycznie nieograniczone.

Żeby stracić dane w OSX trzeba się naprawdę dobrze postarać. Przy Win każdemu się zdarzyło, nieprawdaż?

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Jak włączyć zapis na dyskach ntfs? Słowo włączyć sugeruje, że SL/Lion powinien to robić bez problemu, ale z tego co zauważyłem potrafi tylko czytać. Jest na to sposób bez instalowania czegokolwiek?
    Włączyć, w sensie sprawić aby mógł. NTFS-3G zdaje się takie coś się nazywa co to umożliwia. Korzystałem, działało bez problemu i nic się nie wywalało. Ostatnio nie uzywam z braku dysków NTFS, których staram się unikać.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-09-2011 o 14:34

Domyślnie

Bardzo dziękuję za linka . Dalej twierdzę że dobrze jest zapisywać . Nie ważne czy ja to zrobię, poprzez kliknięcie, czy program poprzez ustawienia. Dlatego zawsze wygaszam zapisany. To samo jak rozumiem robi OSX
    Pozdrawiam
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Autozapis? Kolega raczy żartować? Autozapis to epoka kamienia łupanego.
    OSX daje możliwość dostępu do dowolnej z poprzednich wersji dokumentu. Bez żadnej ingerencji użytkownika. A dodatkowo w połączeniu z genialnym archiwizerem TimeMachine (Nie, windowsowy Acronics nie jest odpowiednikiem ) możliwości zabezpieczania dokumentów są praktycznie nieograniczone.

Żeby stracić dane w OSX trzeba się naprawdę dobrze postarać. Przy Win każdemu się zdarzyło, nieprawdaż?
    Z tego co ja rozumiem to jest akurat feature konkretnego oprogramowania, a nie samego systemu operacyjnego.
    Z reszta ta "wyzszosc" jest tez kwestia dyskusyjna. Ja mam system ktorey robi backupy wg moich preferencji i nie zdazylo mi sie stracic ( z winy softu ) efektow pracy. Jezeli system, sam w sposob nietransparentny dla mnie wykonuje backupy poprzednich wersji etc, to nie ejst to idealne rozwiazanie. Po pierwsze zuzywa zasoby komputera, co nie kazdemu sie moze podobac, po 2 gdy pracuje sie nad rzeczami wrazliwymi, nad ktorymi chcemy miec pelna kontrole - szyfrowane pliki etc, to system robiacy automatyczne backupy moze byc zagrozeniem.

Mysle ze my, "windziarze" przegralismy ta wojne. W koncu w MACu nie potrzeba klikac "zastosuj"! Retreat!
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Dlatego zawsze wygaszam zapisany. To samo jak rozumiem robi OSX
    Przykład z życia: Wyskakuje coś ważnego w czasie pracy. Zamykamy klapę nie przejmując się czy aby otwarte pliki zapisane czy ew wykonane inne czynności obsługowe, bierzemy laptopa pod pachę i tyle. Komfort nie przejmowania się czy na pewno wszystko ok i otwarty dokument nie przepadnie, daje w obecnej chwili wyłącznie OSX. Tego typu korzystanie z laptopa jest w przypadku makówki normalne. Skoro ustaliliśmy użytkownicy Windows pamiętają o zapisie to znaczy, że w Windows takiej pewności nie ma.

Strona 187 z 371 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197237287 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów