Close

Strona 237 z 371 PierwszyPierwszy ... 137187227235236237238239247287337 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 361 do 2 370 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Jakiego rzędu to są pieniądze (odnośnie tego speca od stawiania tego)? Jeśli nie jest to jakoś bardzo ograniczona liczba sprzętu kompatybilnego, to pewnie uda się złożyć coś co by mnie interesowało pod video bez jakichś drastycznych kompromisów co do wydajności.
    Rozumiem, że przy retailu nie będzie tych problemów z aktualizacją i zasadniczo sprzęt będzie w miarę bezobsługowy (przynajmniej póki się nie nauczę więcej o osx)?

Jeśli sprzęt składany pod hackintosha rzeczywiście nie będzie zbytnim kompromisem względem optymalnego zestawu który mógłbym mieć za te same pieniądze - faktycznie, nie wielki problem.
    Z fakturą i gwarancją 500 zł (w tym jest też specjalnie przygotowana instalka, żeby w razie czego samemu móc postawić na tym komputerze OS X bez grzebania). Aktualizacje nie są problemem, sprzęt będzie jak Mac. Jak wyjdzie nowy system po Lionie, no to wtedy trzeba czekać na rozwiązanie bo może nie działać jak Lion. Szczegóły polecam doczytać na wspomnianym forum.

Używany Mac Pro to b. fajna opcja, sam też się rozglądałem ale ciężko trafić dobrą ofertę. Chciałbym samą płyt*ę główną z maca, ale ceny z kosmosu i bardzo ciężko znaleźć.

Domyślnie

Jakiego rzędu to są pieniądze (odnośnie tego speca od stawiania tego)?
    Jeśli mogę poradzić to "Unikaj tej drogi, Luke"
    Powinieneś jednak coś wiedzieć o instalacji i konfiguracji OSX na PC.
    Każdy update to potencjalnie możliwość, że system przestanie działać.
    Zmiana np. typu dodatkowej partycji na moim MacDellu powoduje ustawienie jaj jako aktywnej - nie bootuje się już.
    Trzeba się uruchomić z dysku USB i poprawić fdiskiem.
    Takie pierdoły które mogą Cię zaskoczyć przy byle okazji.
    Jak Twojego speca nie będzie pod ręką to masz problem. Lepiej widzieć co i jak.
    Oczywiście są dziedziny gdzie warto skorzystać z pomocy (np. właściwe ustawienie PM) bo samemu to niezły doktorat jak masz nietypową konfigurację.
    Kupno zrobionego gotowca to IMHO trochę ryzykowne do poważnej pracy.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

To jeszcze w temacie - czy przy budżecie w okolicach pomiędzy 4-5k zł do przeznaczenia na samą bude (monitor powiedzmy, że jakiś tam mam - P221w) co będzie się lepiej spisywać przy obróbce video? Składak + w7 albo hackintosh czy jakiś używany MacPro (do kupienia w ogóle w tych pieniądzach) ?
    Za 4-5 kawałków kupi się spokojnie Maca Pro w wersji 3.1 a ofert pierwszego z Intelem czyli 1.1 na pęczki. Choć oczywiście polecam szukać jak najnowszego. Tu dobra ściągawka, który jest który, bo łatwo się pomylić: http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_Pro
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Jak nie rozumiesz to już tłumacze. Napisałeś pierwszy zestaw chcąc pokazać jaka to wielka różnica w cenie i wydajności. Okazało się, że w cenie jednak nie więc obniżyłeś config. Znowu okazało się, że wyszedłby za drogo -> kolejne obniżenie (patrz np. grafika). Nie policzyłeś też ciągle chłodzenia do grafiki, a tak się składa że ta najcichsza o której mówiłem, to ta sama która wymieniłeś i trzeba w niej było zmieniać chłodzenie.

Tak więc podsumujmy twój ostatni config 2970 + 200 (różnica klawiatura i myszka) + 100 (chłodzenie grafiki, chociaż za tą cenę ciężko ale niech jest) + 400 (system) = 3670.
    DAlem karte graficzna za 900PLN na poczatku, znacznie lepsza niz ta w iMacu. Powstal problem z chlodzeniem procesora, klawiatura, myszka, sam nie pamietam juz z czym innym - dobralem grafike odpowiadajaca tej w iMacu, prez co zmiel sie znow rozklad kasy. Chlodzenie do grafiki? Nie wiem jaka jest roznica w glosnosci, ale brzmi to troche snobistycznie ( ofc pomijam rozwiazania chlodzenia ciecza ) Mialem PC z 5770 i byl nieslyszalny. Bardziej slyszalny byl szum drzew za oknem. Nie pamietam teraz od kogo ten 5770 byl. ( cos mi sie HIS kolata w glowie, ale moge mylic z czyms zupelnie innym ). W tym zestawie tez zapomnialem ze 4 GB RAM a nie 8. Zamiast 240 powinno byc 150... zawsze to 90 PLN :]
    Fakt, systemu nie doliczylem - za 350 PLN masz OEM Home premium 64bit wersja polska.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Fakt, systemu nie doliczylem - za 350 PLN masz OEM Home premium 64bit wersja polska.
    OSX dostarczany w komplecie z Mac należy porównywać z Windows Ultimate BOX, a nie Home OEM.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Dla przecietnego usera Home Premium jest calkowicei wystarczajacy. Maxymalne co mozna potrzebowac to Professional. Ultimate to przerost formy nad trescia w takim przypadku - wiec po co przeplacac?
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Dla przecietnego usera Home Premium jest calkowicei wystarczajacy. Maxymalne co mozna potrzebowac to Professional. Ultimate to przerost formy nad trescia w takim przypadku - wiec po co przeplacac?
    Nie chodzi o to co wystarczy a o to co producent dostarcza w cenie. A Apple dostarcza PEŁNĄ wersję, nie okrojoną i z licencją do instalacji na swoich wszystkich komputerach.

Domyślnie

DAlem karte graficzna za 900PLN na poczatku, znacznie lepsza niz ta w iMacu. Powstal problem z chlodzeniem procesora, klawiatura, myszka, sam nie pamietam juz z czym innym - dobralem grafike odpowiadajaca tej w iMacu, prez co zmiel sie znow rozklad kasy. Chlodzenie do grafiki? Nie wiem jaka jest roznica w glosnosci, ale brzmi to troche snobistycznie ( ofc pomijam rozwiazania chlodzenia ciecza ) Mialem PC z 5770 i byl nieslyszalny. Bardziej slyszalny byl szum drzew za oknem. Nie pamietam teraz od kogo ten 5770 byl. ( cos mi sie HIS kolata w glowie, ale moge mylic z czyms zupelnie innym ). W tym zestawie tez zapomnialem ze 4 GB RAM a nie 8. Zamiast 240 powinno byc 150... zawsze to 90 PLN :]
    No to czemu dałeś kartę graficzną itp lepsze/droższe? Bo myślałeś że cenowo wyjdzie OK. Nie wyszło, bo jak większość nie wziąłeś pod uwagę masy rzeczy, rozgłaszając przy tym jaki to Mac jest drogi. Czemu OEM? Znowu trzeba oszczędzać? Jak już tom wspomniał powinna być Ultimate, ja i tak policzyłem BARDZO tanio, z licencją kompletnie nieporównywalną z tą jaką otrzymuje użytkownik Maca.

HIS jak prawie każdy inny ma referencyjne chłodzenie, chodzi to strasznie głośno. Jeśli dla ciebie to cisza, to powinniśmy nie tylko doliczyć koszt chłodzenia karty graficznej, ale tego boxa z procesora też zmienić na coś innego. Czy Ty w ogóle słyszałeś jak chodzi iMac, że przyszło Ci to do głowy porównywać? Odejmujemy co zaoszczędziłeś w ostatnim poście, wydajemy to na chłodzenie. Gdzie ta wielka oszczędność, o której była mowa? Jeszcze monitor trzeba kupić. Doszliśmy do tego o czym pisałem od poczatku.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 05-10-2011 o 20:45

Domyślnie

No to czemu dałeś kartę graficzną itp lepsze/droższe? Bo myślałeś że cenowo wyjdzie OK.
    Dalem drozsza karte, bo takie PC zazwyczaj sie sklada - pod nowe gry, gdzie grafika jest bardzo wazna. Zazwyczaj koszt karty w takim skladaku oscyluje w granicach 600-900PLN.

Apple daje Ci w cenie kompa pelny full wypas system. Niewazne ze nie wykrozystasz z niego 80% bo i tak za neigo zaplacisz. Microsoft daje Ci wybor. Jezeli potrzebujes Ultimate, to ja kupujesz, jezeli nie, to kupujesz Home Premium badz Professional. Dla czego wiec risc w strone niekorzystnego dla koncowego usera rozwiazania? Przeciez mozna pwoiedziec ze Mac daje CI jeszcze pieknei uformowane aluminium, ktore mozesz uzyc np jako dekoracje. Doliczyc tez cene tego?

Karta graficzna ktora mialem zamknieta w dosc dobrej obudowie cool mastera nie byla przezemnie slyszalna. - w zaden sposob nie zauwazalem jej istneinia. Jako ze ten komputer testowalem jedynie przelotnie ( przeczyszczenie, konfig, testy) to nie pamietam dokaldnei czyja byla grafika ( ja czyscil ktos inny ). W tej chwili mam GTX 260 SOC i ta karta... jest slyszalna w promieniu 100m :]

Czy Ty w ogóle słyszałeś jak chodzi iMac, że przyszło Ci to do głowy porównywać
    Przyznam ze nie slyszalem. Moze dla tego ze wiekszosc czasu kiedy mialem stycznosc z iMaciem ( prosze nie pytajcie jakim. byl srebrny i nie moj. ) stal on przy otwartym oknie. W takich warunkach swojego PC tez bym nie uslyszal.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Skoro najcichsza wersja 5770 jaka istnieje jest słyszalna i znacznie głośniejsza od iMaca, to Twoja też była. Przyznasz się w końcu do wypisywania głupot o tym jaki to PC tani w stosunku do iMaca?

Strona 237 z 371 PierwszyPierwszy ... 137187227235236237238239247287337 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów