Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Nikon D3 err

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMI Zobacz posta
    No to jednak wymiana migawki. Coś mętnie tłumaczą, że jak aparat zapisuje wiele errorów to wymieniają migawkę ( podłączają do sprzętu diagnostycznego). Hmm nie znam się na serwisie D3, ale wygląda na to, że nawet nie zaglądają do środka.
    Mariuszu współczuję, po prostu masz pecha, nie słyszałem dotąd nigdzie aby po takim przebiegu w D3 padła migawka, dowiedz się w serwisie czy czasami mimo braku gwarancji na cały aparat, będziesz mógł skorzystać z gwarancji na samą migawkę, Nikon podaje że wytrzymuje 300 tys ( chyba się nie mylę ) ponieważ jest to wiele poniżej wielkości podawanej przez Nikona żądaj wymiany w ramach rękojmi producenta, lub tego typu zaspokojenia Twoich praw, nie wiem tylko jak się to przełoży na praktykę

pozdrawiam

Domyślnie

Niestety jest to tak że migawka ma gwarancje na np 300 tys zdjec ale wykonanych w okresie gwarancji. Przynajmniej tak to robią :/ W samochodach tez tak jest że na część jest gwarancja na ileś tysięcy km ale tylko jeśli zrobisz je w okresie gwarancji... może się mylę ale chyba niestety to tak wygląda.
    xD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werdys Zobacz posta
    Dokładnie. Co więcej z przebiegiem ok. 150.000, czyli w połowie gwarantowanej drogi.

jakiej drogi ?????

Domyślnie

I wlasnie dlatego cenie Canona za gwarancje...

a Nikona za puszki

Domyślnie D3 err...

Nikon NIGDZIE nie gwarantuje , że migawka D3 wytrzyma 300.000 cykli. Co najwyżej DEKLARUJĄ (prawdopodobnie na podstawie testów) , że powinna wytrzymać w/w ilość wyzwoleń . Może ale nie musi ! Poszukajcie w sieci statystyk.
    Przypadki śmierci migawki w D3 w okolicach 100.000 cykli nie są wcale odosobnione.

Domyślnie

No u mnie stwierdzili w serwisie 130 tys. może i tyle wypstrykałem ale jakoś tak nie dawno sprawdzałem miałem z 90 tysięcy. Powiedzieli, że programy sprawdzające ilość klatek z exifu się mylą i źle liczą. A w cannonach masz od razu stały licznik od początku istnienia i sprawa jasna.

Pozdrawiam,
    AMI

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    Mariuszu współczuję, po prostu masz pecha, nie słyszałem dotąd nigdzie aby po takim przebiegu w D3 padła migawka, dowiedz się w serwisie czy czasami mimo braku gwarancji na cały aparat, będziesz mógł skorzystać z gwarancji na samą migawkę, Nikon podaje że wytrzymuje 300 tys ( chyba się nie mylę ) ponieważ jest to wiele poniżej wielkości podawanej przez Nikona żądaj wymiany w ramach rękojmi producenta, lub tego typu zaspokojenia Twoich praw, nie wiem tylko jak się to przełoży na praktykę

pozdrawiam
    Janie, niestety, nie ma gwarancji poza gwarancją, to nie cannon. Na NPSa mam trochę taniej 1300 wymiana migawki, jakoś to wycierpię.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-08-2011 o 21:41
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMI Zobacz posta
    Powiedzieli, że programy sprawdzające ilość klatek z exifu się mylą i źle liczą.
    Tyle, ze te programy chyba nic nie licza, tylko wyciagaja informacje z pliku, ktore sa w nim zapisane przez komputer aparatu. Wiec jesli juz, to myli sie komputer (w co akurat nie wierze -- bo co tu jest do pomylenia sie?).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tyle, ze te programy chyba nic nie licza, tylko wyciagaja informacje z pliku, ktore sa w nim zapisane przez komputer aparatu. Wiec jesli juz, to myli sie komputer (w co akurat nie wierze -- bo co tu jest do pomylenia sie?).
    Czyli Stigu, coś ściemniają w serwisie, jak zwykle. Sprawdzę to.

Pozdrawiam,
    AMI
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów