Close

Strona 10 z 57 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

borix czy w obu tych aparatach jest 100% pokrycia kadru w wizjerze? Chodzi mi o to - jak to napisać - czy te dwa zdjęcia, które zamieściłeś można porównać w skali 1:1 czyli, że w D7000 pola AF są jakby bardziej "rozsunięte" na boki, czy tylko jest to to samo z wyjątkiem tych 12 pól, leżących w dość istotnym miejscu. Pytam, bo tylko raz przez chwilę miałem w ręku D90 i nawet nie zdążyłem się temu przyjrzeć a co dopiero porównać kilka modeli. W sklepie pewnie i tak nie zdołam tego porównać - no chyba, że zrobię kilka zdjęć każdym aparatem (czytaj tyle ile jest pól) - i porównam w domu na komputerze W moim przypadku jet to i tak przesiadka z trzech pól AF, więc będę prawie Profi

Domyślnie

"Chodzi mi o to - jak to napisać - czy te dwa zdjęcia, które zamieściłeś można porównać w skali 1:1 czyli, że w D7000 pola AF są jakby bardziej "rozsunięte" na boki,"

Zgadza się. Obłożenie kadru jest inne.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sputnik_Wwa Zobacz posta
    Z tego co widze to Twoje szkiełka są raczej tanie i powinnaś zapiąć je na d7000, zrzucić pliki na laptopa i zobaczyć czy Cię obrazek satysfakcjonuje.
    Akurat w zestawie szkieł koleżanki "taniość" nie ma specjalnego znaczenia. Relatywnie tanie N35 i N50 (zakładam, że to jaśniejsza wersja bo o ile pamiętam D5000 nie posiada śrubokręta) to bardzo zacne szkła, które pozwolą wykorzystać większą matrycę D7k. Ja bym się już nie ładował w D90, jeżeli tylko budżet pozwala...
    D7k+D70|MB-D11|N35/1.8|N50/1.8|N105/2.8VR|N18-70|N24-120VR|S70-300 APO|SB-800|RingFlash DRF-14|S600R|Lowepro & drobiazgi...

Domyślnie

Bardzo się śpieszę do pracy więc króciutko jak w temacie: Wybrać D 90. Następny przystanek D 700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    "Chodzi mi o to - jak to napisać - czy te dwa zdjęcia, które zamieściłeś można porównać w skali 1:1 czyli, że w D7000 pola AF są jakby bardziej "rozsunięte" na boki,"

Zgadza się. Obłożenie kadru jest inne.
    Dodajmy, ze w d300 jest jeszcze lepiej, bo caly uklad jest identyczny z tym z d700/d3, a kadr mniejszy. Tam dopiero mamy piekne pokrycie calego kadru.

Domyślnie

Dzięki Seeker. @ pioter m - sorry ale nie ogarniam. Tzn, że w D300 pola obejmują całą powierzchnie kadru i np. pola Af leżą w 1/3 wysokości i 1/3 szerokości kadru a nawet bliżej brzegu ? Kusi mnie zmiana na np. D700, ale czym bym robił zdjęcia ? Sigmą 70-300DG macro? i manualną Tokiną. Na razie zbieram informacje na temat D7k, bo przypadł mi do gustu

Oszczędny w słowach Awatar manski
    Miasto
    daleko od szosy

Domyślnie

@kali_69
    D7000 to super maszyna, byłem ostatnio w FJ o oglądałem bardzo bardzo długo D90 i D7000 - oba miały naładowane baterie więc także popstrykałem
    D90 jest ok, ale D7000 jest wyczuwalnie (!) lepszy - szybkość, guziki, wszystko - miałem wrażenie jakby do odlania gripa użyli mojej dłoni (mam raczej drobne)
    patrząc na parametry D7000 jest bardzo dobrym rozwiązaniem - nikt tutaj nie kwestionuje jego możliwości
    problem tylko z tym AF i olejem na matrycy - poczytaj to ci włos na głowie dęba stanie - znamienne jest także to że D90 używek jest sporo a D7000 sztuk jedna na jak to mówią znanym portalu aukcyjnym
    masz kasę - kupuj i się módl żeby body było ok - ja modlitwy już rozpocząłem
    D90 +T17+50 2.8 +N35/1.8 +N18-105 +SB-900 +...D5100 +N18-105 (służbowy)
    Chciałbym umrzeć młodo dożywszy sędziwego wieku - Ashley Montagu

Domyślnie

ach te rady i porady
    to jak by ktos samochod zachwalal i powiedzial ze drugi bedzie wyczuwalnie lepszy, lecz niestety wade ma taka ze choc nowy, to palic nie chce z kluczyka. Popychac go trzeba. No i ze silnik olej gubi. Ze troche strach z garazu wyjechac. No i pomimo tego jest jeszcze sporo drozszy....
    Ale za to bedzie model nowszy, niz ma sasiad na wsi...
    Kupicie takie cacko ? Zaryzykujecie takie autko na dojazdy do pracy? Moze na wakacje z rodzina?

Pewnie ze warto zaryzykowac. Jesli kogos stac. Jesli szanujesz zarobione pieniadze i wolisz komfort jazdy od ciaglego podziwiania samochodu na lawecie i dolewania oleju - to kupisz autko sprawne, „wyczuwalnie” gorsze, ale do jazdy.

Ilu z was onanizujac sie sprzetem potrafi i wie jak korzystac z tych pol af-u ktorych jest tak duzo. Ilu potrafi dopasowac parametry ekspozycji do wysokiego iso, ktorego i tak nie bedziecie uzywac? Moze z 5 procent forumowiczow. Reszta i tak nigdy nie bedzie pracowac w polmroku, a wysokie iso przyda sie moze raz na dwa lata na jakis koncert.
    Szkoda kasy.
    Kupcie szkla. Nikon ma piekne. Z N17-55 lub N70-200 nawet d40x w kosciele daje rade. I kosztuje grosze. A jako zabawka do hobby nada sie az nad to.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 22-08-2011 o 14:43
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Ilu z was onanizujac sie sprzetem potrafi i wie jak korzystac z tych pol af-u ktorych jest tak duzo. Ilu potrafi dopasowac parametry ekspozycji do wysokiego iso, ktorego i tak nie bedziecie uzywac? Moze z 5 procent forumowiczow. Reszta i tak nigdy nie bedzie pracowac w polmroku, a wysokie iso przyda sie moze raz na dwa lata na jakis koncert.
    Szkoda kasy.
    Trochę w tym prawdy jest, również rozważałem przejście z D90 na D7000 (korcił mnie mniejszy poziom szumów). Ostatecznie kupiłem sobie jaśniejsze szkiełka i to na tyle w kwestii zmiany
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Smile

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem i stoję dokładnie przed tym samym dylematem :D90 czy D7000 ?????
    Decyzja jest bardzo trudna.. Na wstępie muszę powiedzieć,ze moja siostra ma D90 ,więc go znam.
    Siostra posiada go już 3 lata ,a ja chcę wreszcie nabyć własną lustrzankę.
    Od razu mój wybór padł na D7000 (następcę D90 ) ,ale nie wiem ...tyle złego już się naczytałam w necie o tym ,że chlapie olejem ,a to że słabo ostrzy .. że kiepski af itp.

Wg. testu z optyczne.pl D7000 wypada wg. mnie tragicznie , w porównaniu do D90 ,nie mówiąc już o D300s !nie wiem czy tylko mi się wydaje ,ale obraz wygląda na zamydlony ,a to test o który mi chodzi D7000 i jakość w JPEG ---> http://www.optyczne.pl/150.6-Test_ap...razu_JPEG.html

ten sam test ,ale D90 z ustawieniami neutralnymi i zerowym wyostrzeniem ---> http://www.optyczne.pl/84.6-Test_apa...razu_JPEG.html

Najbardziej przeraża mnie myśl,że wydam kasę ,a aparat od razu wyląduje w serwisie ://// albo będzie robił gorsze zdjęcia niż D90

Planuję wydać do 3500zł , za tą kasę mam D90 18-105 Kit
    albo D7000 Body ( nowsze body tylko czy lepsze???)
    Potrzebuję dobrego szybkiego aparatu , nie wiem czy lepiej pakować się w sprawdzony i znany mi już D90 czy ryzykować i kupić droższy ,nowszy D7000 .Będę korzystać z niego głownie w pracy na co dzień (do fotografowania zwierząt,psów ) i zależy mi na max ostrości i szybkim działaniu. Jestem początkującym fotografem ,ale chce zainwestować w dobre body i potem dokupować lepsze szkła.
    Muszę się na coś szybko zdecydować,ale tak ciężko mi podjąć decyzję ..który wybrać.
    Proszę pomóżcie,doradźcie
    mile widziane opinie użytkowników D7000 mających też D90 - jakie są różnice i jak jest z tą ostrością przy ISO 200, ISO 400 ????

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Akasha66 ; 13-07-2012 o 15:09

Strona 10 z 57 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów