Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 125

Wątek: D90 vs D5100

Domyślnie

ja już siedzę nad wyborem lutra około 2-3 mies i też wiele czytam tak jak napisałeś "przegladajac setki www/testow badan rynku , macan itp" więc wiesz jaki ja teraz mam mętlik w głowie D5100 boli mnie bardzo brak silniczka AF ale w podobnej cenie tych 2 aparatów stoi oto piękny D7000 który przebija D5100 oraz tak mi się zdaje D90 jutro idę do sklepu zobaczę te 3 modele "Pomacam" je i ocenie który najlepiej leży mi w dłoni ale tak na pierwszy rzut oka największa "walka" będzie się toczyła pomiędzy D90 oraz D7000 jutro napiszę szczegóły "walki" na forum i zostanie do podjęcia decyzja który biorę :P i na pewno jeszcze mnie się nie pozbędziecie jeszcze jutro a może nawet kilka dni Więc do zobaczenia dziękuje za dotychczasowe porady Dziękuje wam serdecznie

Domyślnie

D7000 ma wszystkie zalety d90 ale dodatkowo wiecej Mpix , pol AF-a , wiekszy zakres iso , lepsza kamerka itd. Jesli Cie stac i nie boisz sie ,ze bedzie jakas lipa z wylewaniem oleju czy czegos (taka opinia na forach nie wiem czemu) to nie ma co sie zastanawiac
    D90 / N35 1.8G / N70-300VR 4.5-5.6G

Rozmowny
    Miasto
    archiwum X

Domyślnie

W sobotę bedziemy mieli 3 rocznicę premiery D90 (27.08.2008 ). Proszę wymienić (pomijajac aparaty z najwyższej półki) jakis inny aparat który po trzech latach ma takie wzięcie i trzyma cenę ? Na przykład Sony w tym czasie wypuscił na rynek chyba z 8 lustrzanek poczynajac od A900 , których produkcji juz zaprzestał i dawno zniknęły z rynku.

Do @white5540.
    Ja mam mojego D90 juz ponad rok i na razie nie marzę o innym. NIc nie trzeszczy , nie skrzypi, nic nie wycieka , zdjecia robi wg mnie bardzo dobre. Do filmów HD to mam kamerę Sony i aparat Lumix GF2.
    Ktos kiedyś powiedział jak cos jest do wszystkiego to tak naprawde do niczego.
    Ostatnio edytowane przez Jasand ; 22-08-2011 o 08:23

Domyślnie

prawda jest taka ,że wszyscy piszą o lepszości matrycy a tak na prawdę w normalnym użytkowaniu tego nie widać ja mam jeszcze d80 i dalej body zarabia na siebie a stare ,że ho ho to dopiero tragiczna matryca , na prawdę ergonomia d90 połączone jeszcze z gripem i szkłem pokroju 70-200 jest bezcenne w przeciwieństwie do d 5xxxx itd to samo górny wizjer 2 kółka to sprawia ,że wszystko szybciej się ustawia i nie tracimy czasu ani nie ucieka nam ciekawe ujęcie w przeciwieństwie do kastratów gdzie trzeba grzebać w menu ,żeby coś przestawić tu mamy iso i kółko wb kółko przysłona i czas 2 kółka i wszystko szybko się dzieje a nie jakieś przełączanie ale to moje zdanie pozdrawiam miłego dnia
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    prawda jest taka ,że wszyscy piszą o lepszości matrycy a tak na prawdę w normalnym użytkowaniu tego nie widać ....
    W normalnym użytkowaniu D90 nie miałbym nic przeciwko af z D300 ale wtedy byłby to D300(S) z tą samą kiepską matrycą co to zdjęć nie pozwala robić

Domyślnie

Niektórzy mają bardzo zamknięte umysły i nie potrafią zrozumieć, że dla kogoś lepszy obrazek może być ważniejszy, niż drugie pokrętło etc.

Jest wybór i niech każdy sobie weźmie to, co woli i tyle. Nie wiem, o co tu bić pianę, czy nazywać D5100 zabawką, urządzeniem multimedialnym etc. To też jest aparat. Trochę inny niż D90. Niekoniecznie gorszy. Jeden jest lepszy w tym, drugi w tamtym.

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    W sobotę bedziemy mieli 3 rocznicę premiery D90 (27.08.2008 ). Proszę wymienić (pomijajac aparaty z najwyższej półki) jakis inny aparat który po trzech latach ma takie wzięcie i trzyma cenę ? Na przykład Sony w tym czasie wypuscił na rynek chyba z 8 lustrzanek poczynajac od A900 , których produkcji juz zaprzestał i dawno zniknęły z rynku.

Do @white5540.
    Ja mam mojego D90 juz ponad rok i na razie nie marzę o innym. NIc nie trzeszczy , nie skrzypi, nic nie wycieka , zdjecia robi wg mnie bardzo dobre. Do filmów HD to mam kamerę Sony i aparat Lumix GF2.
    Ktos kiedyś powiedział jak cos jest do wszystkiego to tak naprawde do niczego.
    No ceny to on akurat nie trzyma. Dla jednego lepszy będzie D90, dla drugiedo D5100.

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    prawda jest taka ,że wszyscy piszą o lepszości matrycy a tak na prawdę w normalnym użytkowaniu tego nie widać ja mam jeszcze d80 i dalej body zarabia na siebie a stare ,że ho ho to dopiero tragiczna matryca , na prawdę ergonomia d90 połączone jeszcze z gripem i szkłem pokroju 70-200 jest bezcenne w przeciwieństwie do d 5xxxx itd to samo górny wizjer 2 kółka to sprawia ,że wszystko szybciej się ustawia i nie tracimy czasu ani nie ucieka nam ciekawe ujęcie w przeciwieństwie do kastratów gdzie trzeba grzebać w menu ,żeby coś przestawić tu mamy iso i kółko wb kółko przysłona i czas 2 kółka i wszystko szybko się dzieje a nie jakieś przełączanie ale to moje zdanie pozdrawiam miłego dnia
    Na wysokim ISO też nie widać? Albo jak focisz w ostrym słońcu (albo niedoświetlone cienie, albo przepały)? W "kastratach" nie trzeba nigdzie grzebać. Ustawiasz ISO pod funkcyjny i też masz wszystko na wierzchu. Tyle, że kręcisz jednym kółkiem i ewentualnie przyciskasz odpowiedni guzik. A ten drugi ekran - pisałem już, że w wizjerze też ci się wszystko wyświetla. Dodatkowo od razu kadrujesz. Gdzie tu niby będzie wolniej? Szybciej będzie trzymać aparat opuszczony, celować nie wiadomo w co, nastawiać na podstawie górnego wyświetlacza, podnieś aparat, wykadrować, cyknąć czy kadrować i nastawiać? Na serio nie czaję tego.
    Chybaście się za bardzo podniecili tym "profi" D90 (a dopiero co czytałem, że AF D90 jest kiepski i że ten aparat już zdjęć nie robi). Bez tych rzeczy da się żyć. Jedyne, co może boleć, to brak silnika AF.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 22-08-2011 o 09:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorrro Zobacz posta
    Napewno do fotografii ludzi musisz kupic staleczke, ten kit 18 - 105 jest zaciemny,
    ja popelnilem bład wzielem body D90 wlasnie z tym kitem,
    nie ma co kupowac obiektywu uniwersalnego, ktorym np jest tez 18 - 200 bo zgodnie z przyslowiem jak cos jest do wszytskiego to jest do niczego.
    Bzdura do normalnych fotek bez artystycznych efektow to szklo jest swietne. Kadry nie beda czekac, az jasnie Pan zmieni obiektyw, a taszczenie ze soba przez caly dzien wiadra sprzetu fotu moze conajwyzej garba tworczo rozwinac.

18-200 to rewelacyjne szklo do fotografii wycieczkowej, zwlaszcza z body pokroju d5100/d7000 ktorych kosmiczne iso w sporym stopniu neguja jego najwieksza wade czyli ciemnosc.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Ale nie neguje sporej głębi ostrości, co przy portretach nie jest bez znaczenia. Mam 18-105 i dwie stałki. Kita prawie nie podpinam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    .....A ten drugi ekran - pisałem już, że w wizjerze też ci się wszystko wyświetla. Dodatkowo od razu kadrujesz. Gdzie tu niby będzie wolniej? Szybciej będzie trzymać aparat opuszczony, celować nie wiadomo w co, nastawiać na podstawie górnego wyświetlacza, podnieś aparat, wykadrować, cyknąć czy kadrować i nastawiać? Na serio nie czaję tego. ....
    Napisz mi czego brak w wizjerze D90 w stosunku do D5100 że tak piszesz. Bo jeśli nie potrafisz tego obronić to faktycznie niewiele czaisz i zaczynasz trolowanie.

Domyślnie

D 5100 to taka mądrzejsza zabawka ... potrzymajcie w łapkach jedno i drugie ... to widać, słychać i czuć .... D 90 jest z miasta ....

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów