tu masz test tego obiektywu na optycznych
http://www.optyczne.pl/232.2-Test_ob...parametry.html
Szukaj
tu masz test tego obiektywu na optycznych
http://www.optyczne.pl/232.2-Test_ob...parametry.html
A powiedz mi jak jeszcze możesz czy jakość zdjęć jest dobra czy też pozostawia coś do życzenia :P
ja ci nie powiem bo ja mam stalke 35 - zalezalo mi na bardziej uniwersalnym szklem
najlpiej bedzie jak przed zakupem poprosisz o wykonanie zdjec testowych i sobie porownasz fotke np na 50 mm z body 90 czy 5100, przez zakupem warto poprobowac
ok dzięki wielkie za pomoc![]()
Jakość zdjęć będziesz miał dobrą nawet ze stareńkim D40 (pierwsze zdjęcia koffee <3). Dużo zależy od warunków, w jakich chcesz fotografować. Dobre warunki - przewaga lepszej matrycy nie będzie aż tak widoczna.
A co do obiektywu do fotografowania ludzi, to ciężko powiedzieć, który jest najlepszy. Ogólnie na tym forum mówi się, że 85 wymiata w portretach. Ja mam 35 i 50 i obie lubię, ale jestem tylko amatorem. Dla mnie 85 mogłoby być już nieco za wąsko.
Nikolay tam ten d800 jest już gdzieś od pół roku
Jeśli chodzi o temat, to dla mnie bez sensu jest rozpatrywanie d90, czy d5100. To zupełnie inna półka. Co z tego, że d5100 ma nowsza matrycę jak to nadal body dla zupełnie innych klientów niż d90.
Niestety ale załamałeś mnie tym tekstem. Z Twojego toku rozumowania wynika, że wystarczy nowszy model, niezależnie od jego przeznaczenia, żeby robić lepsze zdjęcia. Bo nowsza matryca, bo większa rozpiętość tonalna itd. Tak na marginesie 99% tych rzeczy jest mierzalna w testach, a ludzkie oko tego nie zobaczy. To raz, a dwa to znaczy, że posiadacze takich body jak d300s/700/3s powinni wyrzucić swoje puszki i kupić d5100, bo ten aparat daje lepszy obrazek. Daj spokój, matryca nie robi zdjęć, natomiast te wszystkie guziki o których piszesz, powodują realną szansę na szybkie dostosowanie się do zaistniałych warunków i zrobienie świetnego ujęcia. jeśli tego nie rozumiesz, to znaczy, że nie masz o tym pojęcia.
Stwierdzenie, że ktoś kupuje aparat dla energonomii, a nie dla zdjęć jest żałosne.
sorry stary ale tym razem to Ty pojechałeś po bandach ... to co piszesz jest żałosne !
jeśli nie kupujesz aparatu dla zdjęć to po co go kupujesz?? dla klawiszy - ergonomii ?? to rób lepiej zdjęcia na jakimś smartphonie z klawiaturą qwerty i będziesz miał mnóstwo klawiszy !
zgodzę się, że dla zawodowca albo zaawansowanego amatora szybkość zmiany ustawień ma znaczenie ale autor postu nie pisał, że będzie zarabiał na foceniu.
to co piszesz o matrycy to sorry stary ale sam chyba nie masz pojęcia o fotografii. kolory są nie ważne ? rozpiętość tonalna jest nie ważna ? ciekaw jestem czy będziesz w stanie wyciągnąć z cieni tyle samo szczegółów ze zdjęcia z D90 co D5100?
wciskanie D90 człowiekowi który chce kupić aparat i zacząć swoją przygodę z fotografią jest jak wciskanie komuś kto się chce ożenić starej baby zamiast młodej laski no bo po co komuś młoda i fajna laska skoro my mamy stare, które też dają radę ?! :-/
zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G
Stara sprawdzona laska (d90) ma wg. mnie jedyną zaletę względem młodej i niedoświadczonej (d5100)) umie kręcić "śrubokrętem" a poza tym jestem całym sercem przy nowszej matrycy i nowym doznaniom
(niezależnie czy d5100 czy d7000)
FX+DX S10-20mm4-5.6 + N24-70mm2.8D + N50,85mm 1.8D + N80-200mm2.8D + SB900
Z fotografią mam poważniejsze plany ale na razie jak zaczynam chcę aparat którym będę robił dobre zdjęcia i moje modelki/modele będą również zadowoleni z jakościD90 nie jest zły ale D5100 też nie jutro będę w sklepie zobaczę który lepiej leży pstryknę kilka zdjęć tym i tym najwyżej do was jeszcze napiszę prześpię się z tym a potem kupię
![]()
Skontaktuj się z nami