Close

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 125

Wątek: D90 vs D5100

Domyślnie

tu masz test tego obiektywu na optycznych

http://www.optyczne.pl/232.2-Test_ob...parametry.html

Domyślnie

A powiedz mi jak jeszcze możesz czy jakość zdjęć jest dobra czy też pozostawia coś do życzenia :P

Domyślnie

ja ci nie powiem bo ja mam stalke 35 - zalezalo mi na bardziej uniwersalnym szklem
    najlpiej bedzie jak przed zakupem poprosisz o wykonanie zdjec testowych i sobie porownasz fotke np na 50 mm z body 90 czy 5100, przez zakupem warto poprobowac

Domyślnie

ok dzięki wielkie za pomoc

Domyślnie

Jakość zdjęć będziesz miał dobrą nawet ze stareńkim D40 (pierwsze zdjęcia koffee <3). Dużo zależy od warunków, w jakich chcesz fotografować. Dobre warunki - przewaga lepszej matrycy nie będzie aż tak widoczna.

A co do obiektywu do fotografowania ludzi, to ciężko powiedzieć, który jest najlepszy. Ogólnie na tym forum mówi się, że 85 wymiata w portretach. Ja mam 35 i 50 i obie lubię, ale jestem tylko amatorem. Dla mnie 85 mogłoby być już nieco za wąsko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NIKOLAY Zobacz posta
    Proszę zerknąć w link.NIKON D 800 już jest ! To chyba jakaś ściema ale zobaczcie sami ...

http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html
    Nikolay tam ten d800 jest już gdzieś od pół roku
    Jeśli chodzi o temat, to dla mnie bez sensu jest rozpatrywanie d90, czy d5100. To zupełnie inna półka. Co z tego, że d5100 ma nowsza matrycę jak to nadal body dla zupełnie innych klientów niż d90.
    Cytat Zamieszczone przez 124miko Zobacz posta
    Ten twój znajomy to kanclerski łeb. I wyjątkowo tajemniczy .
    Tak przy okazji to może coś baknal co tak na prawdę miał na "myśli".
    Teraz coś ode mnie. Moim zdaniem aparat fotograficzny kupuje się po to aby robił zdjęcia. Jeśli w podobnej cenie któryś ma większa rozpiętość tonalna, ładniej oddaje kolory, ma wyższe użyteczne ISO itp , to wybór jest prosty. Nie rozumiem argumentacji mówiącej: kup starszy model, który przy tych samych ustawieniach da gorszy obrazek, ale jest większy, ma wiecej guzikow i kiedyś był na wyższej polce.
    Chyba, ze ktoś kupuje aparat dla "ergonomii" , a nie dla zdjęć. Dziwna i pokrętne logika - łatwiej i wygodniej zrobię brzydsze zdjęcie.
    Ja np. zamieniajac D300 na D5100 chciałem mieć nowa matryce i mniejsze body ( do turystyki ). Jestem jak na razie super zadowolony i wcale nie czuje się zle, ze mam puszkę o dwa pietra niższa.
    Niestety ale załamałeś mnie tym tekstem. Z Twojego toku rozumowania wynika, że wystarczy nowszy model, niezależnie od jego przeznaczenia, żeby robić lepsze zdjęcia. Bo nowsza matryca, bo większa rozpiętość tonalna itd. Tak na marginesie 99% tych rzeczy jest mierzalna w testach, a ludzkie oko tego nie zobaczy. To raz, a dwa to znaczy, że posiadacze takich body jak d300s/700/3s powinni wyrzucić swoje puszki i kupić d5100, bo ten aparat daje lepszy obrazek. Daj spokój, matryca nie robi zdjęć, natomiast te wszystkie guziki o których piszesz, powodują realną szansę na szybkie dostosowanie się do zaistniałych warunków i zrobienie świetnego ujęcia. jeśli tego nie rozumiesz, to znaczy, że nie masz o tym pojęcia.
    Stwierdzenie, że ktoś kupuje aparat dla energonomii, a nie dla zdjęć jest żałosne.

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta

Daj spokój, matryca nie robi zdjęć, natomiast te wszystkie guziki o których piszesz, powodują realną szansę na szybkie dostosowanie się do zaistniałych warunków i zrobienie świetnego ujęcia. jeśli tego nie rozumiesz, to znaczy, że nie masz o tym pojęcia.
    Stwierdzenie, że ktoś kupuje aparat dla energonomii, a nie dla zdjęć jest żałosne.
    sorry stary ale tym razem to Ty pojechałeś po bandach ... to co piszesz jest żałosne !
    jeśli nie kupujesz aparatu dla zdjęć to po co go kupujesz?? dla klawiszy - ergonomii ?? to rób lepiej zdjęcia na jakimś smartphonie z klawiaturą qwerty i będziesz miał mnóstwo klawiszy !
    zgodzę się, że dla zawodowca albo zaawansowanego amatora szybkość zmiany ustawień ma znaczenie ale autor postu nie pisał, że będzie zarabiał na foceniu.
    to co piszesz o matrycy to sorry stary ale sam chyba nie masz pojęcia o fotografii. kolory są nie ważne ? rozpiętość tonalna jest nie ważna ? ciekaw jestem czy będziesz w stanie wyciągnąć z cieni tyle samo szczegółów ze zdjęcia z D90 co D5100?
    wciskanie D90 człowiekowi który chce kupić aparat i zacząć swoją przygodę z fotografią jest jak wciskanie komuś kto się chce ożenić starej baby zamiast młodej laski no bo po co komuś młoda i fajna laska skoro my mamy stare, które też dają radę ?! :-/
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Stara sprawdzona laska (d90) ma wg. mnie jedyną zaletę względem młodej i niedoświadczonej (d5100) ) umie kręcić "śrubokrętem" a poza tym jestem całym sercem przy nowszej matrycy i nowym doznaniom (niezależnie czy d5100 czy d7000)
    FX+DX S10-20mm4-5.6 + N24-70mm2.8D + N50,85mm 1.8D + N80-200mm2.8D + SB900

Domyślnie

Z fotografią mam poważniejsze plany ale na razie jak zaczynam chcę aparat którym będę robił dobre zdjęcia i moje modelki/modele będą również zadowoleni z jakości D90 nie jest zły ale D5100 też nie jutro będę w sklepie zobaczę który lepiej leży pstryknę kilka zdjęć tym i tym najwyżej do was jeszcze napiszę prześpię się z tym a potem kupię

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lu80 Zobacz posta
    Stara sprawdzona laska (d90) ma wg. mnie jedyną zaletę względem młodej i niedoświadczonej (d5100) ) umie kręcić "śrubokrętem" a poza tym jestem całym sercem przy nowszej matrycy i nowym doznaniom (niezależnie czy d5100 czy d7000)
    stara laska jest sztywna, młoda jest elastyczna i umie się ładnie wyginać ekranem
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów