Close

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 125

Wątek: D90 vs D5100

Domyślnie

No to chyba czytać nie umiesz. Ja nie pisałem, że wizjerowi D90 czegoś brak. Ktoś pisał, że D5100 jest do dupy, bo nie ma drugiego ekraniku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    No to chyba czytać nie umiesz. Ja nie pisałem, że wizjerowi D90 czegoś brak. Ktoś pisał, że D5100 jest do dupy, bo nie ma drugiego ekraniku.
    I Ty twierdzisz ze to nieprawda (że brak lcd to jakieś upośledzenie/okrojenie) podając wcześniej dwa sposoby ustawiania parametrów (wcześniejszy cytat) co dla mnie jest idiotyzmem. Jeśli tak piszesz to moim zdaniem nie wiesz do czego służy ten drugi ekranik, bynajmniej nie do takiej zabawy jak starasz się tu opisać. Z poziomu wizjera mamy i tak niby to samo (niby bo D90 to jednak większy wizjer) a dodatkowo mamy coś co pozwala w każdej chwili zerknąć na ustawy czy prosto je zmienić bez podnoszenia zabawki do oka i bez odpalania tylnego lcd.

edit
    i podejrzewam że większość bawiących się w fotografię inną niż zielone tryby brak drugiego lcd uzna za kastrację zabawki niezależnie czy Ci się to podoba czy nie.
    Ostatnio edytowane przez krzysiozboj ; 22-08-2011 o 11:18

Domyślnie

Ja od początku bawiłem się na M i jakoś problemu nie widzę. Mam D5000, bo na D90 mnie stać nie było. D5000 jest gorszy od D90, natomiast był sporo tańszy. Z D5100 jest już nieco inaczej - znacznie lepsza matryca, lepsze filmy, czasy (1/8000 i iso 100?). O ile w przypadku D5000 można było powiedzieć, że to gorszy aparat, tak w przypadku D5100 sprawa nie jest taka oczywista.

Domyślnie

Każdy zawszę będzie chwalił swoje, tak samo z autami, jeden ma fiata i twierdzi że jest najlepszy bo tanie części, drugi ma Honde bo się nie psuje, trzeci twierdzi że najlepsze jest bmw bo sam takie ma, a niczym innym wcześniej nie jeździł i nie ma porównania, tak samo jest w tej dyskusji...Każdy chwali swoje nie mając porównania z drugim sprzętem... i dlatego takie tematy nie mają zbytnio sensu.

Założyciel tematu chce robić portrety...To niech sobie popstryka w sklepie zdjęcia i porówna odwzorowanie kolorów z D90 i D5100 i przekona się który ma lepsze odwzorowanie barw.
    Co do drugiego LCD to nie każdemu jest on potrzebny, posiadacze D90 się do niego przyzwyczaili i teraz negują brak drugiego LCD na górze aparatu w innym modelu, mi zupełnie nie przeszkadza że mam te same informacje na głównym ekranie w D5100...

A co do nabijanie się że seria Dxxxx to multimedialne zabawki bo mają niepotrzebne nagrywanie HD itp. to według was D3s za kilkanaście tysięcy złotych też jest zabawką bo ma nagrywanie HD...

Domyślnie

Nie chwalę swojego. Mam obudowę Fractala i uważam, że nie jest warta swojej ceny i że to badziew. Ale akurat jechanie po D5100 i wychwalanie pod niebiosa D90 jest po prostu śmieszne. A akurat porównanie jakieś mam, bo mój brat foci D50, który ma ten nieszczęsny wyświetlacz (na który i tak nigdy nie zerkam, bo wszystko jest w wizjerze).

Domyślnie

Oto powracam ze sklepu :P no i sprawa wygląda następująco
    Trzymałem całą 3 w łapie "macałem" ;PD7000 i D90 leżą tak samo... Pstryknąłem kila fotek
    - D7000
    - D5100
    - D90
    No i sprawa wygląda tak że najlepiej wypadły D90 oraz D7000 i czekam na wasze porady bo ktoś wyżej napisał o jakiś wyciekach z D7000 czy jakoś tak nie chce mi się szukać tego posta :P może ktoś powiedzieć czy to prawda... Czy się nie zastanawiać i brać D7000 :P w końcu ma to samo co D90 wiecej Mpix itd więc teraz czekam na waszą odpowiedź

Domyślnie

Jeśli masz kasę na D7000 i dobry obiektyw, to bierz D7000, bo to lepsza pucha od D90.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Na wysokim ISO też nie widać? Albo jak focisz w ostrym słońcu (albo niedoświetlone cienie, albo przepały)? W "kastratach" nie trzeba nigdzie grzebać. Ustawiasz ISO pod funkcyjny i też masz wszystko na wierzchu. Tyle, że kręcisz jednym kółkiem i ewentualnie przyciskasz odpowiedni guzik. A ten drugi ekran - pisałem już, że w wizjerze też ci się wszystko wyświetla. Dodatkowo od razu kadrujesz. Gdzie tu niby będzie wolniej? Szybciej będzie trzymać aparat opuszczony, celować nie wiadomo w co, nastawiać na podstawie górnego wyświetlacza, podnieś aparat, wykadrować, cyknąć czy kadrować i nastawiać? Na serio nie czaję tego.
    Chybaście się za bardzo podniecili tym "profi" D90 (a dopiero co czytałem, że AF D90 jest kiepski i że ten aparat już zdjęć nie robi). Bez tych rzeczy da się żyć. Jedyne, co może boleć, to brak silnika AF.
    ja źle naświetlisz iso w twoim dxxxx też ci szum wyjdzie wszystko rozbija się o prawidłową ekzpozycję , czyli jednak trzeba grzebać aby zmieniać pod kółko , w wizjerze nie wyświetla CI sśe tryb AF korekta ekspozycji itd itd a tutaj masz , wiesz ja się nie podniecam ja robie zdjęcia i jeszcze dość dobrze mi za te zdjęcia ludzi płacą
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Widzę, że doszedłeś do tego etapu co ja parę miesięcy temu, czyli wyboru pomiędzy D90 a D7000. Powiem tak. Na stronach internetowych i w gazetach, gdzie pojawiają się testy sponsorowane przez producenta recenzenci polecają D7000 jako maszynę snów i marzeń. W sklepach ze sprzętem sprzedawcy polecają D90 ponieważ mają ich jeszcze dużo na magazynach i chcą to wypchnąć w ludzi. Ty musisz mieć swój rozum. Niewątpliwie i D90 i D7000 są dobrymi aparatami ale każdy jest inny. Ja zainwestowałem w D90, ponieważ nie są mi potrzebne multimedialne pierdoły, kamera i inne wodotryski. Na przykładach zdjęć ludzi, którzy potrafią więcej ode mnie zobaczyłem co potrafi D90 z dobrym obiektywem. Dlatego postanowiłem kupić tańszy D90, na którym naprawdę dużo można się nauczyć a resztę kasy zainwestować w dobre jasne szkła, żeby nie być zdanym tylko na kitowca, który w wielu sytuacjach się przydaje, lecz w równie wielu innych jest mało użyteczny. Podejrzewam, że nawet jeśli przesiądę się kiedyś na pełną klatkę co niekoniecznie nastąpi, to nie pozbędę się tego aparatu. Myślę, że to dobry korpus, przystępny w obsłudze. Postanowiłem inwestować raczej w dobrą szklarnię i obserwować przez parę lat co zaproponują na dalszej drodze rozwoju korpusów producenci z NIKON.
    Ostatnio edytowane przez GarfieldPL ; 22-08-2011 o 16:24

Domyślnie

Co do D90 i D5100 wałkowane już chyba ileś razy i ileś razy podobna konkluzja - wybór między lepszą matrycą a lepszą ergonomią w podobnej cenie, przy D7000 mamy za dopłatą to i to. A jeśli D300s robi zdjęcia to D90 też daje rady, ja osobiście w swoim D90 wolałbym nieco lepszy AF niż nieco lepszą matrycę. Faktem jest też że czasem mam "nadmiar światła" i iso100 czy migawka 1/8000 nie byłaby zła ale ... wszystkiego mieć nie można za grosze.

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów