Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: D300s - szumy

Domyślnie

No to daję przykład, dodam, że wybrałam zdjęcie hm... jedno z gorszych )) I jeszcze jedna uwaga, ja wiem, że jak podjadę do 1600 w pełnym słońcu czy w jasnej przestrzeni to szum będzie mniejszy, ale ja takie czułości wykorzystuję tylko wtedy gdy światła nie jest dużo, ogólnie jest ciemno raczej

http://www.magineo.art.pl/i/1250.jpg

A tu jeszcze wycinek 100 % tej foty cudnej

3.5, iso 1250, czas 100, 0 odchylenie
    Ostatnio edytowane przez JK ; 15-08-2011 o 14:41 Powód: Zbyt duże zdjęcie
    Mam nikona i nie zawaham się go użyć.... zenita też )))
    Moja radosna twórczość -> FB

Domyślnie

wrzuć nefa na jakiś serwerek
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Jakim obiektywem jest robione to zdjęcie?
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Ja bym powiedział, że to zdjęcie było dość mocno wyostrzane, co spowodowało wzrost szumu. Przecież na ISO 1250 to stary D100 mniej szumi.
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

Najwięcej powie NEF. Możliwe , że obiektyw jest mydlany, do tego szum i jak piszesz mocne wyostrzanie.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

To ja mam kilka uwag. Zakładam, że w EXIFie nie grzebano.

Ogniskowa 8mm (12mm dla cropa), czas 1/100", ISO1250. Po co taki czas - 1/100"? Przy takiej ogniskowej i tej "wybitnie dynamicznej" scenie wystarczy 1/50", a w konsekwencji ISO640, a może nawet 1/30" i ISO400, albo 1/25" i ISO320.

Jeśli to jest JPEG z NEFa, to w jakim celu jest ustawiony kontrast na HARD? Trzeba to później korygować i można zapomnieć. Jeśli boisz się szumu, to trzeba dać SOFT, bo HARD, tylko ten szum uwydatnia, tak samo, jak wyostrzanie.

W EXIFie napisano, że dopalane lampą. Jeśli tak, to szum ewentualnie może być widoczny gdzieś w tle, a nie na twarzach młodych. Myślę, że warto o używaniu lamp trochę więcej poczytać i pomyśleć.

No i jeszcze jedna sprawa. Jak bardzo była ta fotka "wyciągana". Bo być może przyczyna leży w doborze parametrów naświetlania, a nie w ISO1250?
    Ostatnio edytowane przez JK ; 15-08-2011 o 21:42
    Jacek

Domyślnie

Coś tu śmierdzi, bo d40 mniej szumi na 1600...a z dopaleniem to już w ogóle niebo lepiej.

Domyślnie

Hmm, takie pliki mialem jak ich nie wywolywalem w LR. Soft skutecznie sobie poradzi z takim szumem w NEFach.

Domyślnie

no w każdym razie dzięki za uwagi, na swoją "obronę" dodam, ze czas 100 jest najmniejszym (czyt. najkrótszym) jaki utrzymam w ręce, a statywu zwykle mi się nie chce nosić. Oczywiste jest, że zakładam mały obiektyw f 1.8 i szum jest nieporównywalnie mniejszy, chciałam tylko popytać czy dla innych to też jest coś "niewyobrażalnego" i czy jest to do zredukowania w aparacie.

Mniej więcej się dowiedziałam - że to moja wina wielka wina i w sumie zgadzam się z tym))
    Była to próba wysokich czułości w nie do końca jasnych miejscach, raczej na tarczy niż z tarczą zarówno 8, jak i 28 stopniowa.
    Mam nikona i nie zawaham się go użyć.... zenita też )))
    Moja radosna twórczość -> FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andion Zobacz posta
    ...... na swoją "obronę" dodam, ze czas 100 jest najmniejszym (czyt. najkrótszym) jaki utrzymam w ręce, a statywu zwykle mi się nie chce nosić. ......
    Chyba jednak nie za bardzo się rozumiemy. Ale cóż, takie życie.
    Jacek

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów