Close

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 131

Wątek: Nowy PC

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    masz wiele racji tomwidlak, ale też przesadzasz w druga stronę

tez mam procka z rodziny core2duo, z bazowego 1,8ghz zrobiłem mu 3ghz, kosztowało mnie to 5 min roboty i 2 zmiany w biosie
    chodzi tak już któryś rok i nie zapowiada się zeby miał paść, a nawet jeśli, to zaszaleję i kupie sobie następny za jakieś 50zł na allegro

przez wiekszosc czasu procek chodzi na zmniejszonym taktowaniu, w stresie sam przyspiesza
    wydajne chłodzenie przez większość czasu działa pasywnie, wentylator załącza się jak się robi ciut cieplej
    Byc moze brzmi to jak przesada, szczegolnie dla ludzi ktorzy podkrecili swego kompa i nie maja problemow - z tym ze to "nie mam problemow" jest nieco relatywnym, bo tak naprawde nie masz mozliwosci sprawdzenia dokladnie o ile skrocila sie zywotnosc procesora, lub czy straciles na stabilnosci i ile. GENERALNIE, zaklada sie ze OC powoduje utrate stabilnosci, jaka dokladnie tego nie wie nikt bo to zalezy od wielu czynnikow i jest innym przy kazdym osobnym komputerze. Kazdy przypadek jest wiec innym, i musial by czlek podejsc do kazdego z osobna, a to juz jest niemozliwym. Po to sa wlasnie generalizacje. Dla mnie najcenniejsza wartoscia, jak juz wspominalem, jest stabilnosc, dla tego jestem wrogiem OC. Teraz kiedy nowe procki sa tak niesamowicie wydajne, niewielka grupa uzytkownikow tak naprawde te OC wykorzysta (w Twoim przypadku krecenie jest jeszcze zrozumialym)

Standardowym sprawdzeniem czy komp jest stabilny jest Prime95 - jesli podkreciles kompa i ten program bedzie dzialal 24h bez problemow, na ustawieniu najbardziej testujacym procesor, masz stabilny komp. Wiec mozesz Sobie sprawdzic dla wlasnej ciekawosci - tylko slowo ostrzezenia, komputer moze sie uszkodzic w trakcie tego z racji przegrzania, jesli nie jest tak stabilny jak Ci sie wydawalo. Istnieje bardzo mala szansa ze cos sie moze stac, ale nie chcial bym zeby ktos mial do mnie pretensje potem, wiec ostrzegam na zapas
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 22-07-2011 o 11:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Standardowym sprawdzeniem czy komp jest stabilny jest Prime95 - jesli podkreciles kompa i ten program bedzie dzialal 24h bez problemow, na ustawieniu najbardziej testujacym procesor, masz stabilny komp.
    ... pod warunkiem że w czasie testowania będą osiągane max temp. pomieszczenia jakie u niego mają miejsce + wentylator będzie tak zapchany kurzem jak zdarza mu się do tego maksymalnie dopuszczać. Bo co z tego że ma stabilny komp zaraz po przeczyszczeniu, przy zimowo-jesiennym okresie, kiedy ma np. najzimniej w pomieszczeniu? Zrobi się cieplej, przybędzie nieco kurzu w "finach" radiatora i pozamiatane.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    ... pod warunkiem że w czasie testowania będą osiągane max temp. pomieszczenia jakie u niego mają miejsce + wentylator będzie tak zapchany kurzem jak zdarza mu się do tego maksymalnie dopuszczać. Bo co z tego że ma stabilny komp zaraz po przeczyszczeniu, przy zimowo-jesiennym okresie, kiedy ma np. najzimniej w pomieszczeniu? Zrobi się cieplej, przybędzie nieco kurzu w "finach" radiatora i pozamiatane.
    To prawda Dodac nalezy wiec "w normalnych warunkach pracy", lub jeszcze lepiej w najgorszych warunkach, czyli w goracy letni dzien zaraz przed okresowym czyszczeniem kompa

Domyślnie

Jak nie można sprawdzić stabliności? Przecież jest prime95, occt itd.

Mój chodzi podkręcony z 2,66 na 3,4 GHz już półtora roku i wszystko śmiga jak ta lala. Inna sprawa, że na boksowym chłodzeniu pewnie procesor grzałby się na stockowych wartościach bardziej, niż u mnie podkręcony. A co najlepsze - procek się tak podkręcił przy praktycznie nie ruszonym napięciu. Nie ma szans, żeby żywotność się od tego skróciła.

Do tego programy testujące obciążają procesor tak bardzo, jak nie obciąży go praktycznie żaden normalny program.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 22-07-2011 o 13:21

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Jak nie można sprawdzić stabliności? Przecież jest prime95, occt itd..
    Tak jak juz bylo nadmienione powyzej

Mój chodzi podkręcony z 2,66 na 3,4 GHz już półtora roku i wszystko śmiga jak ta lala. Inna sprawa, że na boksowym chłodzeniu pewnie procesor grzałby się na stockowych wartościach bardziej, niż u mnie podkręcony. A co najlepsze - procek się tak podkręcił przy praktycznie nie ruszonym napięciu. Nie ma szans, żeby żywotność się od tego skróciła.
    Byc moze smiga "jak ta lala" (rozumiem ze to okreslenie stabilnosci), jest to mozliwym oczywiscie. Co do "nie ma szans" to raczej nie ma mozliwosci sprawdzenia tego, nie bez maszyny cofajacej w czasie

Do tego programy testujące obciążają procesor tak bardzo, jak nie obciąży go praktycznie żaden normalny program.
    Po co wiec go podkrecac skoro praktycznie zaden "normalny" program go i tak nie obciazy w 100%, jak to testowe robia ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie

proszę o skasowanie posta
    Ostatnio edytowane przez Karolek ; 23-07-2011 o 10:38

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

No i jest problem,po zainstalowaniu windows 7 64bit na dysku ssd,nie widzę dysku hdd w ,,komputer,, pokazuje tylko dysk ssd ,system widzi dysk hdd,działa poprawnie,co zrobić żeby drugi dysk był widoczny w ,,komputer,, ?!

Domyślnie

narzędzia administracyjne-zarzadzanie-magazyny danych-zainicjuj dysk

czy jokos tak
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Dzieki ,już jest ok

Domyślnie

Witajcie koledzy!
    Aktualnie "składam" a raczej czytam i szukam idealnego zestawu dla mnie.
    Powiedzcie mi, czy dla niedzielnego gracza (który raz na jakiś czas zapali się i gra w jakiś tytuł kilkanaście dni), głównie używającego photoshopa do obróbki zdjęć - taki zestaw w kwocie "około 3500 zł" będzie ok? Czy to jest optymalne wydanie tej kwoty? Myślę, czy czasem nie wstrzymać się z zakupem SSD jakieś rok lub dwa i nie kupić teraz jakiegoś WD black 500 GB. Wiem, że SSD naprawdę zdziała cuda, ale wyliczyłem sobie, że te 120 GB będzie raczej niezbędne do komfortowej pracy nad bieżącymi plikami + system i inne bajery.
    Drugi dysk mysi być nie mniejszy niż 1TB.
    3500 zł jest teoretycznie nieprzekraczalne - ale komputer będę zamawiał i tak dopiero we wrześniu (ze względów logistycznych), więc może ceny minimalnie spadną i "kilka złotych" powyżej nie będzie tak bardzo boleć.

Procesor:
    Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
    725 zł

Płyta główna:
    Gigabyte GA-P67A-D3-B3 /intel P67/
    365 zł

Pamięć RAM:
    Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX XMP
    230 zł

Wentylator:
    Xigmatek Gaia SD1283
    99 zł

Dysk twardy:
    OCZ Agility3 120GB (525MB/500MB/s)
    759 zł

Drugi dysk twardy:
    Western Digital Green 2TB 7200rpm 64MB cache SATAII
    290 zł

Karta graficzna:
    Asus Radeon HD6850 DirectCu 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP
    599 zł

Nagrywarka DVD:
    LG GH24LS70 SATA LightScribe (black)
    99 zł

Obudowa:
    Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza)
    260 zł

Zasilacz:
    bequiet! PurePower L7 530W
    249 zł

Całość: 3675 zł brutto
    (ceny esc.pl - chyba najtaniej?)

Co należy zmienić i dlaczego?
    Z góry dzięki za pomoc!

PS
    Inne wątki poczytałem (nie tylko na tym forum) stąd taka a nie inna konfiguracja - ale zakładam, że jako "laik" w temacie, mogłem popełnić jakieś kardynalne błędy.
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów