Byc moze brzmi to jak przesada, szczegolnie dla ludzi ktorzy podkrecili swego kompa i nie maja problemow - z tym ze to "nie mam problemow" jest nieco relatywnym, bo tak naprawde nie masz mozliwosci sprawdzenia dokladnie o ile skrocila sie zywotnosc procesora, lub czy straciles na stabilnosci i ile. GENERALNIE, zaklada sie ze OC powoduje utrate stabilnosci, jaka dokladnie tego nie wie nikt bo to zalezy od wielu czynnikow i jest innym przy kazdym osobnym komputerze. Kazdy przypadek jest wiec innym, i musial by czlek podejsc do kazdego z osobna, a to juz jest niemozliwym. Po to sa wlasnie generalizacje. Dla mnie najcenniejsza wartoscia, jak juz wspominalem, jest stabilnosc, dla tego jestem wrogiem OC. Teraz kiedy nowe procki sa tak niesamowicie wydajne, niewielka grupa uzytkownikow tak naprawde te OC wykorzysta (w Twoim przypadku krecenie jest jeszcze zrozumialym)
Standardowym sprawdzeniem czy komp jest stabilny jest Prime95 - jesli podkreciles kompa i ten program bedzie dzialal 24h bez problemow, na ustawieniu najbardziej testujacym procesor, masz stabilny komp. Wiec mozesz Sobie sprawdzic dla wlasnej ciekawosci - tylko slowo ostrzezenia, komputer moze sie uszkodzic w trakcie tego z racji przegrzania, jesli nie jest tak stabilny jak Ci sie wydawalo. Istnieje bardzo mala szansa ze cos sie moze stac, ale nie chcial bym zeby ktos mial do mnie pretensje potem, wiec ostrzegam na zapas![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami