Close

Strona 67 z 104 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

1 rok gwarancji + 1 rok ochrony. Info na nikon.pl. To nie są 2 lata gwarancji.

http://www.nikon.pl/tmp/PL/241986527...3852005963.pdf
    Ostatnio edytowane przez Kundzior ; 02-08-2011 o 17:14
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Kupuj w fotojokerze. Za roznice w cenie kupisz karte pamieci lub inny drobiazg.

Domyślnie

Kolczyki Żonie
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Toć w menu puszki masz jak „byk” folder odczytu i folder zapisu plików.
    A jeśli chodzi o dzidzię, to proponuję przysłonę na maksa i uzyskasz trochę głębi. Może zmieści się w widełkach głębi.
    Kundzior:
    "Nazewnictwo plików i jak są tworzone nazwy w aparacie masz w instrukcji obsługi.

Jak używać kart pamięci też masz w instrukcji obsługi.

35tka to straszny ślimak jeśli chodzi o prędkość AF-Su tudzież SWMa."

^^^
    a co byś ewentualnie polecił pod tym względem i w normalnej cenie (nie dla profesjnalisty)

dzięki za odpowiedzi. nie zmieniałem w menu aparatu folderów zapisu i odczytu - takie rzczy mnie nie interesują, bawiłem się ustawieniami zdjęć tj ostrość, nasycenie itp itd.

chciałem zwrócić uwagę na coś innego: aparat w trakcie eksploatacji SAMOISTNIE zmieniał sposób zapisu i utworzył nowy folder. teraz po sformatowaniu karty w kompie i drugi raz w aparacie pliki mają format _DSCXXXX.jpg nie potrafię znaleźć w którym miejscu ustawia się sposób zapisu nazwy pliku.

być może zawiniło to, że zmieniłem obiektyw nie wyłączając aparatu... ?

pozdrawiam,
    dzięki za szybką reakcję.
    Marek
    D7100, Nikkory: 18-105, 35/1.8, 55-300, Sigma: 8-16; Tamron 90 SP Di VC itd. Coolpix P330

Domyślnie

jest! znalazłem! pliki z podkreślnikiem z przodu: "_dscfnnnn.jpg" to pliki z przestrzenią barw adobe rgb. i wsio jasne.. strona 218 instrukcji.
    Marek
    D7100, Nikkory: 18-105, 35/1.8, 55-300, Sigma: 8-16; Tamron 90 SP Di VC itd. Coolpix P330

Domyślnie

Ogólnie Nikon bardzo się stara, aby potencjalny użytkownik nie za bardzo był zadowolony z ich wyrobu. W takiej amatorskiej puszce brakuje sporo rzeczy. Np. Puszka ma wyjście do prezentacji na TV, ale zabrakło komuś inicjatywy, aby dać możliwość zmiany oglądanej fotki np. pilotem, no tak, ale w tedy pilot musiałby mieć kilka przycisków i kosztowałby z 1000zł. Chociaż tym jednym przyciskiem przerzucać fotki do przodu, ale po co. I pozostaje siedzieć z nosem przy ekranie i ręcznie zmieniać fotki. Po za tym jak już podłączymy naszą puszkę pod TV, a o zgrozo mamy ustawiony zapis fotek w NEF+JPG to raczymy się na ekranie jedną fotką na przemian z czarnym ekranem lub zdublowanymi fotkami. Nawet podczas zgrywania fotek programem ViewNX 2 wszystkie fotki są wrzucane do jednego katalogu. Widać napisanie programu, aby fotki NEF i JPG zapisywane były w oddzielnych folderach przekracza możliwości ich programistów.
    Tak, że „maroo77” nie zdziw się jak po pewnym czasie użytkowania zacznie ci brakować wielu podstawowych funkcji do amatorskiej eksploatacji tej PUSZKI.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Ogólnie Nikon bardzo się stara, aby potencjalny użytkownik nie za bardzo był zadowolony z ich wyrobu.
    Tak, że „maroo77” nie zdziw się jak po pewnym czasie użytkowania zacznie ci brakować wielu podstawowych funkcji do amatorskiej eksploatacji tej PUSZKI.
    To może podaj kilka takich "podstawowych" funkcji. Przy okazji poznam te "amatorskie" funkcje. Piszesz "wiele" to ile ich może być? ze 20??? np
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Ogólnie Nikon bardzo się stara, aby potencjalny użytkownik nie za bardzo był zadowolony z ich wyrobu. W takiej amatorskiej puszce brakuje sporo rzeczy. Np. Puszka ma wyjście do prezentacji na TV, ale zabrakło komuś inicjatywy, aby dać możliwość zmiany oglądanej fotki np. pilotem, n.......
    no w sumie tak - np. sony do swoich lustrzanek oferuje dość fajne piloty wielofunkcyjne
    a jedna dziwna rzecz dotycząca oglądania zdjęć z aparatu na tv: podłączam przez hdmi do tv sony i na jednym mozna zdjecia powiększać przyciskami +/- na aparacie, a na nowszym tv sony powiększanie nie działa.. ciekawa sprawa..

zauważam kilka drobnych mankamentów aparatu, lecz jakość zdjęć jakie daje rekompensuje te ewentualne wady i jestem zadowolony. na nikona d5100 przesiadlem sie z zaawansowanego kompaktu canona - G10 - miał on dedykowane pokrętło do zmiany ISO i osobne pokrętło kompensacji ekspozycji - lecz niestety przestał wystarczać w kwestii szumów na iso powyżej 400 i szybkości AF.

canon g10 byl w całości metalowy. w nikonie nie mam zastrzeżen co do wykonania, poza jedną sprawą: trafił mi się egzemplarz z bardzo lekko otwierającą się zaślepką karty pamięci - przy każdym wydobywaniu aparatu z torby wyciągam tę klapkę. no i bateria. na razie dwa łądowania i około 600zdjęć czyli średnio po 300 na ładowanie. w canonie G10, gdzie praktycznie 100% czasu jest "live view" robiłem około 500-600zdjęć na jedno ładowanie.
    do canona miałem jeden dodatkowy aku - firmy phottix - nie ustępował oryginalnemu. czekam aktualnie az ta firma wypusci zamiennik do en-el14 - na razie na swojej stronie mają projekt gripa z baterią do d5100 i chyba do d3100.

pozdrawiam.
    Marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    To może podaj kilka takich "podstawowych" funkcji. Przy okazji poznam te "amatorskie" funkcje. Piszesz "wiele" to ile ich może być? ze 20??? np
    A to, co podałem nie wystarczy. Brak możliwości zapisu fotek JPG i NEF w osobnych folderach i brak możliwości sterowania prezentacją z pilota jest wielką wadą. Już doświadczyłem siedzenia pod dość znacznym TV i przerzucanie po dwie fotki i zerkanie kontem oka, co jest na ekranie. Tak się zastanawiam, po co jest to gniazdo HDMI, po to aby z odległości 1 czy 2 metrów pooglądać sobie fotki. Bzdura totalna. Jeśli chodziło im o to, aby pilot był bardzo mały do zwalniania spustu, to powinni zaoferować drugi do pełnej kontroli puszki, oczywiście za rozsądną cenę.
    Cytat Zamieszczone przez maroo77 Zobacz posta
    czekam aktualnie az ta firma wypusci zamiennik do en-el14 - na razie na swojej stronie mają projekt gripa z baterią do d5100 i chyba do d3100.

pozdrawiam.
    Jeśli chodzi o gripa to ja kupiłem gripa do D3.1k i po małych przeróbkach pasuje do D5.1k Tu możesz zobaczyć jak to wygląda (fotki robione telefonem) http://www.kruszon.com/Grip/index.html.
    A jeśli chodzi o akumulator, to dostępne zamienniki EN-EL14 normalnie nie współpracują z D5.1k oryginały mają zainstalowane identyfikatory (nie żadne procesory) i puszka startuje, ale pojawia się napis że jest nie oryginalny akumulator.
    Ale jak wkładam do gripa jeden oryginał i zamiennik to puszka pracuje normalnie. Nawet jak wyciągnę podczas pracy puszki oryginał z gripa, to puszka normalnie pracuje na zamienniku do czasu wyłączenia puszki. Jak padnie mi oryginalny akumulator, to wyciągnę z niego ten identyfikator i zainstaluje na stałe do gripa i kłopot z głowy.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

[...] brak możliwości sterowania prezentacją z pilota jest wielką wadą. Już doświadczyłem siedzenia pod dość znacznym TV i przerzucanie po dwie fotki i zerkanie kontem oka, co jest na ekranie. Tak się zastanawiam, po co jest to gniazdo HDMI, po to aby z odległości 1 czy 2 metrów pooglądać sobie fotki. Bzdura totalna.
    no popatrz, a ja podłączając po HDMI mogę sterować wyświetlaniem z pilota (video, obrazy, wybór rodzaju informacji przy podglądzie foto, itd)
    chyba, że Tobie chodziło o wężyk z pilotem

Strona 67 z 104 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów