Witam wszystkich.
jestem świeżo upieczonym posiadaczem d5100 z dwoma obiektywami na zmianę

jestm zadowolony z aparatu, ale:
pojawił się dziwny problem z zapisem plików,
a mianowicie:
karta Sandisk Extreme HD video 16GB 30MB/s, SDHC I, klasa 10, nigdy nie formatowana w aparacie.
kupiona, odpakowana, włożona do aparatu i od razu zacząłem na niej zapisywać zdjęcia.
aparat utworzył katalog DCIM a w nim podkatalog 100D5100. kilka zdjęć, trochę zabawy w menu.
następnego dnia podobnie, ALE: po włożeniu karty do czytnika w komputerze widzę katalog DCIM, w nim 100D5100 oraz (!) 101D5100.
dwa dni zabawy, pstrykanie, szperanie w menu, około 400zdjęć.
dzisiaj 15 - 20 zdjęć i ZONK. aparat nie widzi zdjęć zrobionych przed chwilą. wkładam kartę do kompa, komp też nie widzi, na dodatek pojawiły się różnice w nazewnictwie plików:
początkowo aparat zapisywał w formacie: DSC_XXXX.jpg następnie: _DSC_XXXX.jpg.
wyjmuję kartę, wkladam ponownie do kompa. uff, są dzisiejsze zdjęcia.. ale w formacie zapisu DSCXXXX.jpg.
wkładam do aparatu: wciąż nie widzi dzisiejszych zdjęć.

w tej chwili przegrywam wszystko z karty na kompa, sformatuję kartę w kompie a następnie w aparacie. napiszę nie długo jak jest.
no a tak po za tym to aparacik spoko, nawiązując do wcześniejszych tematów w wątku: hdr robi ładne, przy wzmocnionym d-lightning rozpiętość tonalna naprawdę duza.
trochę mam problem z wybraniem trybu ostrości przy fotografowaniu małej, bardzo żywej i radosnej dziewczynki. w instrukcji pisze coś o chaotycznie poruszających się obiektach i śledzeniu 3d, ale przy niej to coś nie za bardzo działa. co polecacie (jaki tryb ostrości przy dość szybkim obiektywie jakim jest AFS 35mm 1.8 G)?
Skontaktuj się z nami