Close

Strona 66 z 104 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1040

Wątek: D5100

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chrzanów / Kraków

Domyślnie

Witajcie, Jestem nowy i w sumie przypadkiem trafiłem na to forum z czego się bardzo cieszę , od dawna planuje kupić swoją pierwszą lustrzankę, bardzo mi się podoba d5100 z różnych przyczyn. Jeśli bym się już zdecydował na zakup tego modelu to planuje kupić do tego jakieś 2 3 obiektywy, cos do makro i jakiś obiektyw w zakresie standardowym + teleobiektyw (jeśli da się połączyć było by fajnie, oraz rybie oko. Macie jakieś propozycje? Pozdrawiam

Domyślnie

moze najpierw napisz ile masz zamiar wydac na te szkla.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rojo Zobacz posta
    Witajcie, Jestem nowy i w sumie przypadkiem trafiłem na to forum z czego się bardzo cieszę , od dawna planuje kupić swoją pierwszą lustrzankę, bardzo mi się podoba d5100 z różnych przyczyn. Jeśli bym się już zdecydował na zakup tego modelu to planuje kupić do tego jakieś 2 3 obiektywy, cos do makro i jakiś obiektyw w zakresie standardowym + teleobiektyw (jeśli da się połączyć było by fajnie, oraz rybie oko. Macie jakieś propozycje? Pozdrawiam
    Masz sporo kasy na zabawę to można się bawic dowolnie a później zmieniać, nie masz kasy na głupią rozwałkę to może wpierw tani i całkiem przyzwoity kit 18-105 a jak się nim pobawisz to będziesz wiedział czego brakuje w nim? Ewentualnie 35/1.8G bo to taki prawie ze obowiązek "nikoniarza".

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chrzanów / Kraków

Domyślnie

Na pewno od razu na raz nie kupię obiektywów, myślałem na 18-105 albo 18-200, który byście polecali, dodam że lubię eksperymentować ze zdjęciami w celu fajnych efektów

Domyślnie

Nie rozumiem czym tak Was obraziłem,zły jestem sam na siebie że podjąłem ten wątek,mogłem lepiej dalej czytać posty i sam zdecydować,ale że jestem w tej dziedzinie laikiem ,chciałem pomocy od Was,którzy mają ten sprzęt.Jeżeli ktoś czuje się obrażony to szczerze PRZEPRASZAM.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donv Zobacz posta
    od kilku dni oglądam YT i vimeo. Ale tam wszytko jest ręcznie ostrzone a ja szukam informacji nt. sprawności działania ciągłego AF podczas nagrywania.
    Używam do video dwa szkła AFD ("od srubokręta") i MANUALNIE ostrzę.Jezeli chcesz serio kręcić filmiki to, niestety,musisz opanować ręczne prowadzenie ostrości bez względu na stosowaną kamerę.Dlatego ostatnio samyangi poszły w cenie bo są b. funkcjonalne dla filmowców dslr-owcow może kiedys skonstruują płynny,bezszelestny AF do filmow ale i tak nie zastąpi on ręcznej ingerencji np.przeostrzeń,efektow z przemieszczaniem ostrości itepe.w D5,1k przydalo by sie jeszcze ręczne ustawianie ISO i migawki do video.Ale model jest zubożony,zato matryce i cenę ma extrapozdro
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Witam wszystkich.

jestem świeżo upieczonym posiadaczem d5100 z dwoma obiektywami na zmianę
    jestm zadowolony z aparatu, ale:

pojawił się dziwny problem z zapisem plików,
    a mianowicie:
    karta Sandisk Extreme HD video 16GB 30MB/s, SDHC I, klasa 10, nigdy nie formatowana w aparacie.
    kupiona, odpakowana, włożona do aparatu i od razu zacząłem na niej zapisywać zdjęcia.
    aparat utworzył katalog DCIM a w nim podkatalog 100D5100. kilka zdjęć, trochę zabawy w menu.
    następnego dnia podobnie, ALE: po włożeniu karty do czytnika w komputerze widzę katalog DCIM, w nim 100D5100 oraz (!) 101D5100.

dwa dni zabawy, pstrykanie, szperanie w menu, około 400zdjęć.

dzisiaj 15 - 20 zdjęć i ZONK. aparat nie widzi zdjęć zrobionych przed chwilą. wkładam kartę do kompa, komp też nie widzi, na dodatek pojawiły się różnice w nazewnictwie plików:
    początkowo aparat zapisywał w formacie: DSC_XXXX.jpg następnie: _DSC_XXXX.jpg.
    wyjmuję kartę, wkladam ponownie do kompa. uff, są dzisiejsze zdjęcia.. ale w formacie zapisu DSCXXXX.jpg.
    wkładam do aparatu: wciąż nie widzi dzisiejszych zdjęć.
    w tej chwili przegrywam wszystko z karty na kompa, sformatuję kartę w kompie a następnie w aparacie. napiszę nie długo jak jest.

no a tak po za tym to aparacik spoko, nawiązując do wcześniejszych tematów w wątku: hdr robi ładne, przy wzmocnionym d-lightning rozpiętość tonalna naprawdę duza.

trochę mam problem z wybraniem trybu ostrości przy fotografowaniu małej, bardzo żywej i radosnej dziewczynki. w instrukcji pisze coś o chaotycznie poruszających się obiektach i śledzeniu 3d, ale przy niej to coś nie za bardzo działa. co polecacie (jaki tryb ostrości przy dość szybkim obiektywie jakim jest AFS 35mm 1.8 G)?
    Marek
    D7100, Nikkory: 18-105, 35/1.8, 55-300, Sigma: 8-16; Tamron 90 SP Di VC itd. Coolpix P330

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maroo77 Zobacz posta
    Witam wszystkich.

jestem świeżo upieczonym posiadaczem d5100 z dwoma obiektywami na zmianę
    jestm zadowolony z aparatu, ale:

pojawił się dziwny problem z zapisem plików,
    a mianowicie:
    karta Sandisk Extreme HD video 16GB 30MB/s, SDHC I, klasa 10, nigdy nie formatowana w aparacie.
    kupiona, odpakowana, włożona do aparatu i od razu zacząłem na niej zapisywać zdjęcia.
    aparat utworzył katalog DCIM a w nim podkatalog 100D5100. kilka zdjęć, trochę zabawy w menu.
    następnego dnia podobnie, ALE: po włożeniu karty do czytnika w komputerze widzę katalog DCIM, w nim 100D5100 oraz (!) 101D5100.

dwa dni zabawy, pstrykanie, szperanie w menu, około 400zdjęć.

dzisiaj 15 - 20 zdjęć i ZONK. aparat nie widzi zdjęć zrobionych przed chwilą. wkładam kartę do kompa, komp też nie widzi, na dodatek pojawiły się różnice w nazewnictwie plików:
    początkowo aparat zapisywał w formacie: DSC_XXXX.jpg następnie: _DSC_XXXX.jpg.
    wyjmuję kartę, wkladam ponownie do kompa. uff, są dzisiejsze zdjęcia.. ale w formacie zapisu DSCXXXX.jpg.
    wkładam do aparatu: wciąż nie widzi dzisiejszych zdjęć.
    w tej chwili przegrywam wszystko z karty na kompa, sformatuję kartę w kompie a następnie w aparacie. napiszę nie długo jak jest.

no a tak po za tym to aparacik spoko, nawiązując do wcześniejszych tematów w wątku: hdr robi ładne, przy wzmocnionym d-lightning rozpiętość tonalna naprawdę duza.

trochę mam problem z wybraniem trybu ostrości przy fotografowaniu małej, bardzo żywej i radosnej dziewczynki. w instrukcji pisze coś o chaotycznie poruszających się obiektach i śledzeniu 3d, ale przy niej to coś nie za bardzo działa. co polecacie (jaki tryb ostrości przy dość szybkim obiektywie jakim jest AFS 35mm 1.8 G)?
    Nazewnictwo plików i jak są tworzone nazwy w aparacie masz w instrukcji obsługi.

Jak używać kart pamięci też masz w instrukcji obsługi.

35tka to straszny ślimak jeśli chodzi o prędkość AF-Su tudzież SWMa.
    Ostatnio edytowane przez Kundzior ; 02-08-2011 o 14:38 Powód: Następny co nie czyta instrukcji i się dziwi!!
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Toć w menu puszki masz jak „byk” folder odczytu i folder zapisu plików.
    A jeśli chodzi o dzidzię, to proponuję przysłonę na maksa i uzyskasz trochę głębi. Może zmieści się w widełkach głębi.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chrzanów / Kraków

Domyślnie

byłem dzis w fotoroker koszt zestawu d5.1 +18-105 3222zł a w media markt 3379zł gwarancja na dwa lata w obu przypadkach, gdzie polecacie kupić taki zestaw? czy to obojętne, na allegro wszystko w tej samej cenie a nawet drożej i to do 300zł.

Strona 66 z 104 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów