Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Wątek: NX2 czy CS5 ?

Domyślnie

Może odejdę od tematu ostanich odpowiedzi i zacytuję Stiga:
    Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No coz... Wszyscy uzytkownicy marza chyba o napisanym od nowa NX3, ktory nie bedzie korzystal z tego calego balaganu. Troche ulepszen, kilka nowych narzedzi, dopracowany interface, mozliwosc otwierania innych RAWow, a nie tylko Nikona, i bylby z tego naprawde profi soft dla wszystkich fotografow.
    Większość zgodzi się ze stwierdzeniem, że NX2 przewyższa uzyskiwanym obrazkiem wszystkie inne wywoływarki RAW. Pobawiłem się trialem, mam starego NX-a i mógłym sobie kupiś jedynie aktualizację. Niestety obsługa jest straszna. Marzy mi się coś na kształt C1. Czy są jakieś szanse na NX3? Może pospekulujemy nie tylko o puszkach...
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

A dlaczego niby jest taka straszna? Jakoś tej "straszności" nie zauważyłem.

I jeszcze jedno. Nie licz na to, że ktoś napisze jakiś soft według twojego widzi-mi-się. Na to nie ma żadnych szans. Albo się tego nauczysz i korzystasz, albo nie i nie korzystasz. Twoja decyzja.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jolania Zobacz posta
    Czy są jakieś szanse na NX3?
    Z plotek -- na NR bylo info o jakiejs ksiazce o NX3 w tytule, ktora to ma sie pojawic we wrzesniu. Na wydawanie ksiazki o NX2 troche chyba pozno, wiec to nie musi byc literowka.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta

I jeszcze jedno. Nie licz na to, że ktoś napisze jakiś soft według twojego widzi-mi-się. Na to nie ma żadnych szans. Albo się tego nauczysz i korzystasz, albo nie i nie korzystasz. Twoja decyzja.
    Na moje oko C1 czy też CameraRaw są bardzo intuicyjne a dostęp do wielu funkcji (szczególnie w C1) łatwy. O NX2 tego nie powiem. Pewnie jakość obrazka zmusi mnie do nauki tego programu, chyba, że to co pisze Stig stanie się jawą - mam na myśli NX3, a nie jedynie książkę. Nie liczę, że Japończyki przeczytają moje słowa i zadziałają. Podobieństwo w obsłudze do C1 jest jedynie moim skromnym marzeniem. Przecież nie oczekuję czegoś na kształt szczoteczki do zębów w korpusie czy innych mniej poważnych propozycji, co prawda ozdobionych uśmieszkiem, jednak z lekka denerwujących...
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

Na moje oko C1 czy też CameraRaw są bardzo intuicyjne a dostęp do wielu funkcji (szczególnie w C1) łatwy.
    No widzisz... A dla mnie np. C1 jest koszmarem jesli chodzi o doszukanie sie konkretnych opcji czy narzedzi. O ile do wersji 3.x bylo ok, to wersje 4, 5, 6 -- to jak dla mnie sa kobylaste, ociezale muly, a praca z nimi (interface) nie ma kompletnie nic wspolnego z intuicja.

O NX2 tego nie powiem. Pewnie jakość obrazka zmusi mnie do nauki tego programu
    A czego chcesz sie uczyc? Prosty panel z podstawowymi suwakami + kilka narzedzi selekcji, do ktorych przyklejasz typowe modyfikatory obrazow cyfrowych, jakie mozna znalezc wlasciwie w kazdym programie graficznym.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Nie jest straszna, jest tragiczna. W NC4 wystarczyło raz ustawić okna i wszystko było łatwo dostępne na jednym ekranie bez, żadnego przewijania i taka konfiguracja pozostawała na stałe, podobnie jak np. w PS.
    W nowych wersjach przy otwarciu każdego nowego zbioru wszystkie okna wracają do stanu początkowego.
    Przy kilkudziesięciu zdjęciach zaczyna to być denerwujące i traci się sporo czasu.

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Jeśli nie chcesz się dostosować do rozwiązań jakie tam są zastosowane, tylko koniecznie chcesz wszystko ustawiać po swojemu, to trać czas i nerwy. Twoja sprawa. Autorzy softu zaprojektowali to tak, jak według nich być powinno. Całej masie użytkowników to odpowiada, ale jeśli nie chcesz sie dostosować (nauczyć) to trudno. I mam jeszcze inne spostrzeżenie, równie "poważne" jak twoje, że to PS jest do niczego, bo nie da się go zmusić, żeby wygladał i działał dokładnie tak, jak NX2. Widzisz absurd takiego podejścia do zagadnienia? Rozwiązanie jest jedno: albo się nauczysz i działasz, albo się nie nauczysz i nie działasz. Po co się denerwować? Oszczędzisz też trochę kasy.
    Jacek

Domyślnie

nie no JK rozumiem że specjaliści chcieli to zrobić najlepiej jak się da, ale nie siedzą w głowach użytkowników i nie wiedzą co komu pasuje, zawsze znajdzie się kilkanaście czy kilkadziesiąt procent userów którym to akurat ustawienie okienek kompletnie pasować nie będzie bo używają innych i inny układ w innym miejscu by sobie życzyli... od baaardzo dawna w każdym większym programie da się wszystko w miarę prosto dostosować do swoich potrzeb i tu też tak powinno być.

a co do spekulacji na temat NX3 - myslę że wyjdzie razem z D4/D800, więc może niedługo.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    ..... zawsze znajdzie się kilkanaście czy kilkadziesiąt procent userów którym to akurat ustawienie okienek kompletnie pasować nie będzie bo używają innych .....
    Dokładnie tak. Jeśli komuś nie odpowiada, to sobie wybiera inny program i już.

To mi trochę przypomina stary dowcip o kobitce, która kupowała w salonie wypasioną brykę. Jest piękna, szybka, wygodna, mało pali, serwis tani, same zalety, tylko ta zielona lampka po prawej stronie jest jakieś 3 centymetry za nisko i dlatego ona tego badziewia nie kupi, bo jej się taka źle umieszczona lampka nie podoba.
    Jacek

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

JK, nie sadzę byś musiał występować w roli adwokata NIKa, bo pewne tezy są nie do obrony, bo faktycznie, jak mówi Władca Pixeli, sprawność obsługi NX/NX2 w stosunku no poprzednika, czyli NC jest nieporównywalnie gorsza.

Oczywiście można, gdy trzeba, przywyknąć do tych sęków, ale tak sobie myślę, że jeśli jakaś idea jest dobra, to po co było ją bezsensownie psuć?

Nie mów zatem, ze jeśli się komuś nie podoba, to niech nie używa, bo to bardzo niegrzeczne i nieeleganckie.

Trzeba czasem użyć narzędzia, nawet jeśli jest kostropate, a ponarzekać ludzka rzecz.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów